2023. november 16.

Klaus Iohannis elnök kenyai tartózkodását egyik Nairobi-i iskola látogatásával zárja

Az államfő ellátogat egy Nairobi-i leányiskolához, mely alkalommal átadja Románia fejlesztési segélyprogramból származó adományát, amely hozzájárul a kenyai diáklányok tanulmányi feltételeinek javulásához. Klaus Iohannis elnök afrikai körútjának egyik célja, hogy az afrikai államokkal való együttműködés hagyományából kiindulva erősítse Románia oktatási és képzési szolgáltatói profilját. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.16)

A Közlekedési Minisztérium memorandumot terjeszt elő, amely lehetővé teszi a veszteséges vasúttársaságoknak az étkezési jegyek folyósitását

A Közlekedési Minisztérium memorandumot terjeszt elő a csütörtöki kormányülésen, amely lehetővé teszi a veszteséges állami vasúttársaságoknak az étkezési jegyek további folyósitását. A memorandum mentesíti a három céget, a Román Vasúttársaság személy és áruszállitó részlegét (CFR Infrastructura Călători si Marfăt), valamint a Metrorex céget a költségvetési kiadások csökkentésére vonatkozó törvényi rendelkezések alól. Így novemberben és decemberben is több mint 45 ezer dolgozó részesülhet étkezési utalványba, a költségvetési plafonok túllépése esetén is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.16)

Tüntetés a Victoria téren

Mintegy 2000 ember gyűlt össze csütörtök délelőtt egy országos szintű tiltakozó akcóra, elégedetlenségüknek adva hangot az állami nyugdíjrendszer és a 2023. évi 296. törvény egyes fiskális-költségvetési intézkedései miatt. A Meridian Országos Szakszervezeti Szövetség által szervezett akcióban a különböző költségvetési ágazatok képviselői, így a helyi rendőrség, a szállítmányozók, bányászok, közalkalmazottak, valamint az erdészek és gazdálkodók képviselői vesznek részt. A szakszervezeti szervezetek elégedetlenségét leginkább az állami nyugdíjrendszerről szóló törvénytervezet váltotta ki, amelyet a november 9-i kormányülésén fogadtak el. A szakszervezeti tagok szerint  a törvénytervezet hatályon kívül helyezi a szakmai alapszabályban biztosított jogokat az erdészek és más kategóriák esetében, ami a nyugdíjazási feltételeket illetti.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.16)

Nemzeti Dohányzásmentes Nap

Minden év harmadik csütörtöke az a nap, amikor felhivják az emberek figyelmét a dohányzás okozta kockázatokra, káros hatásaira. A szakemberek szerint a cigarettafüst több mint hétezer mérgezőanyagot tartalmaz, így a dohányzás legkevesebb 10 évvel lerövidítheti az életet, különböző betegségeket, fogyatékosságokat okozhat. A legfrisebb adatok szerint a 15 évnél idősebb románok több mint 30%-a gyakran cigarettázik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.16)

Marcel Ciolacu miniszterelnök rekord szintű költségvetési bevételeket jelentett be az adócsalás elleni intézkedéseknek köszönhetően

„Ha az ütem folytatódik, Románia tiszteletben tudja tartani az Európai Bizottsággal megállapitott  hiánycélt”, vélte a miniszterelnök. A csütörtöki kormányülés kezdetén Marcel Ciolacu üdvözölte az adócsalás leküzdéséért hozott intézkedéseket, hiszen az adócsalásból behajtott pénz a nyugdijemelés kulcsa. „Októberben a bevételek elérték a 40 milliárd lejes rekordszintet, és meggyőződésem, hogy az ütem év végéig való megörzésével és a nem alapvető kiadások kordában tartásával sikerül beartanunk az Európai Bizottság által helyeselt hiánycélt”, mondotta a miniszterelnök. Az Európai Bizottság szerdán közzétett őszi gazdasági előrejelzése szerint 2023-ban a GDP-vel arányos államháztartási hiányt,6,3 százalékra becsülik, ami lényegesen magasabb a bukaresti kormány által vártnál.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.16)

Rozália Gănciulescu