2016. április 29

A kultúrminiszter elhalasztotta lemondását

Vlad Alexandrescu kultúrminiszter úgy döntött, hogy a húsvéti ünnepek után nyújtja be lemondását. A miniszter döntését megvitatta Dacian Cioloş miniszterelnökkel is. Amint Alexandrescu elmondta, az utóbbi napokban nagy támogatásnak örvendett, ami azt jelenti, hogy az általa megkezdett kultúrális reformok megfelelnek az elvárásoknak.Vlad Alexandrescu szerint jelenleg veszélyeztetett a reform folytatása a kultúra terén, s reményének adott hangot, hogy csapatával együtt és mindazokkal, akik osztják meglátást sikerül határozottab álláspontra helyezkednie. Mint ismeretes, Dacian Ciolos kormányfő mondatta le Vlad Alexandrescut miniszteri funkciójáról, miután több előadás elmaradt a nemzeti operában a dolgozók sztrájkja miatt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.29)

Klaus Iohannis államfő újabb törvényt hirdetett ki

A Klaus Iohannis államfő által pénteken kihirdetett törvény értelmében, azok az újságirók, akik tagjai a közhasznú társaságként elismert Alkotóművészek Egyesületének, speciális nyugdijba részesülnek. A járandóság az állami nyugdij 50%-nak felel meg és az újságiró csakis azzal a feltétellel veheti fel az összeget, ha valamely alkotóművész-egyesületnek tagja és nyugdijba vonulása előtt legkevesebb ötévvel fizeti a tagsági dijat. Romániában jeneleg egyelten, közhasznú társaságként elismert sajtóegyesület létezik, a  Hivatásos Újságírók Szövetsége (UZP). (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.29)

Jogerősen elrendelték a román Astra biztosító felszámolását

A bukaresti táblabíróság jogerősen elrendelte a román Astra biztosító felszámolását, amelyet az összevont pénzügyi felügyelet (ASF) kezdeményezett tavaly augusztusban. A román biztosítási garanciaalap (FGA) pénteki közleményben jelezte, hogy tudomásul vette a jogerős végzést és ezzel teljesültek a kárigények kifizetésének jogi feltételei. A kártalanítás lebonyolítási módját szerdán ismertetik. Az FGA 60 ezer káraktát vett át az Astrától, mintegy 650 millió lej értékben. Az FGA korábban jelezte, a felszámolást elrendelő jogerős végzéstől számítva a károsultaknak még 90 nap áll rendelkezésükre, hogy a konkrét kifizetéseket kérjék. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.29)

Biztositják az orvosi ellátást május 1-én és 2-án

Május elsején és másodikán a korházak és sürgősségi betegellátó egységek biztositják az orvosi ellátást Bukarestben és az országban. Ugyanakkor, mindegyik nagy városban legkevesebb egy gyógyszertár nyirtva tart ezeken a napokon is. A fővárosban a mentőszolgálat a megszokott programmal működik és e szolgálat bocsátja ki május 1-én és 2-án az elhalálozási bizonyitványokat is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.29)

Tovább csökkent a munkanélküliségi ráta

Márciusban az előző hónaphoz képest egytizedes csökkenést mutatnak az adatok. A 6,4 százalékos ráta 600 ezernél valamivel kevesebb munkanélkülit jelent. A Statisztikai Hivatal által közölt adatok éves összehasonlításban is javulást mutatnak. 2015 máciusában 613 ezerre tették az állástalan számát.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.29)

Rozália Gănciulescu