2021. szeptember 16

Az alkotmánybíróság szeptember 28-én dönt a bizalmatlansági indítvány szabályosságáról

Szeptember 28-ára, vagyis a Nemzeti Liberális Párt (PNL) tisztújító kongresszusa utáni időpontra tűzte ki szerdán a román alkotmánybíróság a kormány elleni bizalmatlansági indítvány ügyében emelt alkotmányossági óvás elbírálását. Ez azt jelenti, hogy legalább két hétig elhúzódik még a kormányválság Romániában, korábban ugyanis a Florin Citu kormányfőt támogató liberális törvényhozók – az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatásával – elérték, hogy a parlament az alkotmánybírósági döntés után tűzze csak napirendre a kormánybuktató kezdeményezést, amelyet a kormányól immár kilépett volt koalíciós partnerük, az USR-PLUS szövetség terjesztett be a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) segítésével.

Koronavírus Romániában: 4500-hoz közelít az egy nap alatt diagnosztizált fertőzöttek száma

Az elmúlt 24 órában 71-en elhunytak és 4441 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, több mint 43 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán – közölte kedden a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Az új esetekkel 1 135 027-re nőtt a járvány eleje óta diagnosztizált fertőzöttek száma, 1 073 552 személyt gyógyultnak nyilvánítottak. Az elmúlt 24 órában 18 946 RT-PCR tesztet végeztek el (8610-t az esetmeghatározás és az orvosi protokoll alapján, 10 336-ot pedig kérésre), és 24 450 antigén gyorsteszt eredményét dolgozták fel. Az elmúlt 24 órában 71 koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés, ketten közülük korábban hunytak el, de csak most kerültek be az adatbázisba. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.16)

Covid-igazolványhoz kötik a nyilvános helyek látogatását 3 ezrelék felett

A koronavírus elleni oltást, a negatív tesztet vagy a betegségen való átesést igazoló zöldigazolványra lesz szükség Romániában a vendéglátó-ipari egységekbe, nyilvános- és magánrendezvényekre, koncertekre, előadásokra, sportlétesítményekbe való belépéshez ott, ahol a fertőzési ráta átlépi a három ezreléket, döntött csütörtökön az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU). A 70-es számú határozat továbbá azt is leszögezi, hogy azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi ráta három és hat ezrelék között van a zöldigazolvánnyal (oltással, negatív teszttel, a betegségen való átesést igazoló dokumentummal) rendelkezőket engedhetik be eseményekre, tömegrendezvényekre. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.16)

Beperlik a tanügyi szakszervezetek a kormányt, ha a pedagógusoknak kell kifizetni a tesztet

Beperli a kormányt a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége és a Spiru Haret Tanügyi Szakszervezeti Szövetség, ha arra kötelezik az oltatlan pedagógusokat, hogy saját költségükön rendszeresen teszteltessék magukat. A két szervet közös csütörtöki közleménye a miniszterelnök figyelmébe ajánlja a munkatörvénykönyv 175. cikkelyének negyedik bekezdését, amely szerint a munkahelyi egészséget és biztonságot szavatoló intézkedések nem járhatnak az alkalmazottak anyagi megterhelésével. A szakszervezetek szerint a jogszabály alapján az államnak meg kell térítenie a pedagógusoknak a tesztelés költségeit. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.16)

Romániában 4,4 százalékkal nőtt az építőipari termelés az első hét hónapban

Romániában 4,4 százalékkal nőtt az építőipari termelés az idei első hét hónapban a múlt év azonos időszakához mérten – közölte csütörtökön az országos statisztikai intézet (INS). A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a növekedés 3,1 százalékos volt. A nyers adatok szerint mért növekedés az új építéseknek köszönhető, amelyek 12,7 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbiakat, ugyanakkor a felújítások volumene 14,3 százalékkal csökkent, míg a karbantartási és javítási munkálatoké 9 százalékkal esett vissza. Tavaly 15,9 százalékkal nőtt a romániai építőipar termelése 2019-hez mérten, miután 2019-ben is csaknem 28 százalékkal élénkült az előző évhez képest. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.16)

Andrei Demeny, RADOR