O echipă de experţi UNESCO a încheiat o misiune de evaluare a Geoparcului Ţinutul Buzăului

O echipă de experţi UNESCO a încheiat o misiune de câteva zile în judeţul Buzău, în care şi-a propus să evalueze Geoparcul Ţinutul Buzăului. Evaluatorii internaţionali vor decide, în urma analizei din zilele acestea, dacă vor acorda acestui obiectiv turistic titulatura de „geoparc global”. Vulcanii noroioşi, domurile de sare, focurile vii, aşezările rupestre sau chihlimbarul roşu de la Colţi sunt câteva dintre locurile renumite ale zonei. Corespondenta RRA, Cristina Moise, despre primele concluzii ale specialiştilor UNESCO.
Reporter: Timp de patru zile delegații uniunii internaționale au discutat cu oamenii locului și cu antreprenorii care s-au implicat timp de 14 ani în formarea geoparcului.
Răzvan Gabriel Popa, coordonatorul Geoparcului Ţinutul Buzăului și al asociației cu același nume: S-au evaluat proiectele noastre, interpretarea care există acolo, traseele, modul în care comunitatea a fost implicată, proiectele educaționale pe care le-am avut.
Reporter: Prima opinie este a delegatului grec Ilias Variakos.
Ilias Variakos: Să începem cu lista de lucruri bine făcute. Un capitol excelent a fost făcut aici, o bună infrastructură în locurile vizitate, locuri în care se combină foarte bine high tech cu tradițiile.
Reporter: /Margareta Roegs/ vine din Olanda. Delegatul UNESCO marșază pe recomandări către infrastructura rutieră spre comunele din geoparc.
/Margareta Roegs/: Cred că acest geoparc are un potențial excelent. Cred că următorul pas este să aibă o infrastructură mai bună în zonă, pentru că geoparcul va atrage din ce în ce mai mulți vizitatori, dar este foarte greu de ajuns aici.
Reporter: Verdictul celor doi delegații UNESCO va fi făcut public de boardul UNESCO de la Paris abia în mai 2022./ovidiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 septembrie