Varianta „Miu” a coronavirusului este mult mai contagioasă (specialist bulgar)

Virusologul bulgar prof. Radka Arghirova a precizat că varianta „Miu” a coronavirusului nu a fost depistată, încă, în Bulgaria. „Momentan, la noi este dominantă varianta Delta. Conform clasificărilor şi caracteristicilor OMS, ‘Miu’ este noua variantă de interes şi este monitorizată special, deoarece, în orice moment poate deveni o variantă care provoacă îngrijorare.
Această variantă este mai transmisibilă, ceea ce înseamnă că virusul se poate lega de receptorii celulari, putând penetra mai uşor în celule. ‘Miu’ poate să ocolească parţial vaccinurile, de fapt toate variantele pot face acest lucru. Important este ca acţiunea vaccinurilor să continue, pentru că aceasta nu este niciodată de 100%. Spre exemplu, în loc să fie de 90%, poate fi de 60-70%, ceea ce nu este puţin şi este suficent pentru a ne proteja. Persoanele vaccinate care se infectează vor trece mai uşor prin boală şi cu siguranţă nu se va ajunge la consecinţe grave sau la deces.
Simptomele în cazul infectării cu varianta ‘Miu’ sunt aceleaşi ca şi în cazul variantei Delta, doar perioada de incubaţie este mai scurtă.
Prin vaccinare, noi ucidem, practic, la nivel de populaţie, varianta care circulă în acel moment. Vaccinarea are drept scop să nu ne îmbolnăvim grav şi să nu existe o evoluţie grea sau un deznodământ fatal al infecţiei”, a subliniat specialistul bulgar./ddaniela/sdm2
(www.dariknews.bg – 23 septembrie)