Congresul PNL este în desfăşurare la Romexpo

Congresul PNL este în desfăşurare la Romexpo, iar campania internă dură de până acum se simte şi acolo, cu aplauze, dar şi cu huiduieli, în momentul în care Florin Cîţu a rostit discursul de susţinere a proiectului său politic.

Aceasta după ce preşedintele Klaus Iohannis a venit la Congres cu un mesaj de susţinere pentru Florin Cîţu în funcţia de prim-ministru şi cu critici la adresa celor care ar fi sabotat guvernarea din interiorul PNL. A avut, şeful statului, şi reproşuri pentru USR PLUS, care ar fi trebuit să dea dovadă de mai multă responsabilitate faţă de cetăţeni.

Un apel pentru renunţarea la orgolii a venit şi de la liderul UDMR, Kelemen Hunor, dar la congres nu a venit nimeni de la USR PLUS. Reporterul RRA Alina Bordeiaşu urmăreşte tot ce se întâmplă în pavilionul central de la Romexpo. Are toate informaţiile acum în direct în radiojurnal.

Reporter: Premierul Florin Cîțu, candidați la ședia PNL, și-a prezentat cu dificultate discursul, întrucât a fost des întrerupt de susținătorii contracandidatului său, Ludovic Orban, care i-au cerut insistent demisia. Florin Cîțu a dialogat cu sala și i-a întrebat pe liberalii care strigau împotriva sa dacă știu că demisia înseamnă să își dea jos propriul guvern.

Florin Cîțu le-a transmis că toți sunt echipa sa și le-a cerut să voteze un alt mod de a face politică. Urmează ca și Ludovic Orban că își prezinte programul de candidat. Anterior acestor momente, preşedintele Klaus Iohannis i-a criticat pe liberali pentru modul în care au înțeles să desfășoare această campanie internă și a făcut un apel la menținerea unității PNL. Șeful statului a susținut că partidul are obligația să continue să guverneze responsabil, iar guvernarea înseamnă muncă de echipă.

Klaus Iohannis: Nu există niciun motiv real ca premierul să fie demis sau să-și dea demisia. Când prim-ministrul și miniștrii liberali sunt atacați din toate părțile, întregul Partid Național Liberal ar trebui să dea dovadă de solidaritate și să îi susțină cu toate forțele.

Reporter: O intervenție în cengres a avut și preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care a vorbit despre situația dificilă prin care trec cetățenii: facturile au explodat, iar sistemul sanitar se confruntă cu momente dificile. De aceea, mesajul său a fost de refacere urgentă a coaliției de guvernare, pentru ca lucrurile să înceapă să funcționeze.

Kelemen Hunor: Va trebui să încercăm să refacem coaliția începând de săptămâna viitoare. Voi stați și veți sta în fruntea coaliției. Nu putem lăsa impresia că ne certăm între noi, în coaliție. Trebuie să lăsăm totul la o parte și pentru că suntem în cursa contracronometru cu timpul, nu unii cu alții.

Reporter: Au mai avut intervenții online, cu mesaje de încurajare pentru cei doi candidați, Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European, și Antonio López, secretar general PPE./asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 septembrie