Autoarea de romane Carmen Mola nu este o femeie, ci trei bărbaţi

În Spania, în acest an, Premiul Planeta, cea mai importantă distincţie acordată autorilor de romane poliţiste – se acordă şi o sumă de un milion de euro – a fost câştigat de Carmen Mola, cunoscut autor al unor best seller-uri. Decernarea premiului a avut loc la acest sfârşit de săptămână şi, doar cu această ocazie, s-a aflat că numele de femeie, Carmen Mola, este de fapt un pseudonim a trei bărbaţi, care de ani de zile scriu împreună cărţile lor de mare succes, a transmis Agenţia de ştiri maghiare MTI.

Specificul Premiului Planeta este că lucrările trebuie trimise sub pseudonim, ca nici măcar juriul să nu ştie cui acordă premiul generos. În acest caz, însă, autorii au perfecţionat anonimatul lor: Au trimis romanul sub numele de Sergio López (un nume cât se poate de comun în Spania), iar titlul cărţii lor a fost Oraşul focului. După anunţarea câştigătorului, s-a aflat că autorul este Carmen Mola, iar titlul romanului: Fiara.

Despre Carmen Mola până acum doar atât se ştia că s-a născut în 1973 şi este profesoară. În ultimii partu ani, a publicat trei romane poliţiste a căror erou principal a fost o poliţistă: Elena Blanco. Cărţile s-au vândut în mai mult de 150 de mii de exemplare în zece ţări.

Spre surpriza publicului prezent la decernarea Premiului Planeta, la anunţarea câştigătorului, pe podium au apărut trei bărbaţi: Agustín Martínez, Jorge Díaz şi Antonio Mercero. Cei trei au dezvăluit că de ani de zile lucrează împreună sub pseudonimul Carmen Mola. Dintre cei trei autori, doar numele lui Agustín Martínez a fost cunoscut publicului, care este scenarist. Acesta a declarat că, în literatură, cooperările nu sunt aşa apreciate ca în alte domenii ale artei, de exemplu în pictură sau în muzică. Dar munca comună este foarte stimulatoară, pentru că autorii învaţă permanent unu de la celălalt şi astfel talentul lor se multiplică.

Trioul vrea să continue munca în comun şi după ce membrii acestuia s-au demascat. Acum lucrează la adaptarea pentru televiziune a primului lor roman, Mireasa ţigancă. Romanul lor distins cu Premiul Planeta este considerat de autori un fel de hibrid între romanul istoric şi thriller, dar care este şi o oglindire distorsionată a prezentului. Acţiunea se petrece în Madrid, în 1843, în plină epidemie de holeră, unde se întâmplă crime enigmatice. Fata rămasă orfană, Lucía, îl caută pe fratele ei dispărut…

Anul acesta premiul – fondat de Editura Planeta din Barcelona – a fost acordat a 70-a oară. Câştigătorii au primit distincţia de la Regele şi Regina Spaniei. Suma, în acest an, a fost majorată la un milion de euro de la 601 mii de euro, cât a fost până acum.

Székely Ervin, RADOR