Președintele Klaus Iohannis a început consultările cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui nou premier

Declarații ale premierului interimar Florin Cîțu

TVR 1 (21 octombrie, ora 12:00) –
Florin Cîțu: Știți foarte bine, România trece printr-o criză politică, dar și o criză de sănătate. Partidul Naţional Liberal, astăzi, a dat dovadă de maturitate și responsabilitate și s-a prezentat la consultările cu președintele României, Klaus Iohannis, cu o propunere de premier pentru a debloca criza politică, pentru a avea un guvern cât mai rapid și a putea să gestionăm situația din sănătate. PNL l-a propus pe ministrul apărării, Nicolae Ciucă, pentru funcția de premier într-un guvern minoritar, alături de partenerii cu care am gestionat și până acum această situație, de la UDMR. În acest moment, mizăm pe responsabilitatea parlamentarilor români pentru a avea un guvern cât mai rapid, un guvern care să gestioneze această situație. Dar așa cum am spus, PNL este partidul care arată maturitate și responsabilitate și își asumă guvernarea în acest moment dificil prin care trece România. Câteva întrebări.
Reporter: Ați renunțat dumneavoastră la mandatul de premier sau a fost o propunere care a venit din partea președintelui Klaus Iohannis?
Florin Cîțu: Este o propunere pe care eu am făcut-o în Birou Politic Naţional, o propunere care venea pentru a debloca tocmai această criză politică pe care o vedem. Este mai important – și am intrat în politică pentru români, vreau să facem politică pentru români – și e mai important în acest moment să avem un guvern cu puteri depline.
Reporter: Aseară, în discuția cu preşedintele Klaus Iohannis, dânsul a fost cel care a venit cu acest nume sau numele a venit din partea Partidului Național Liberal, din partea celor care sunteți astăzi aici?
Florin Cîțu: Eu am făcut propunerea colegilor mei din PNL, o propunere care a fost acceptată de BPN în unanimitate. Dacă mai sunt și alte întrebări, dacă nu, vă mulțumesc.
Reporter: /…/ această schimbare acum, inclusiv după ce ieri susțineați că PNL merge înainte doar cu Florin Cîțu premier și nicio altă propunere? Brusc s-a schimba propunerea: Nicolae Ciucă.
Florin Cîțu: Nu este brusc, suntem într-o criză politică, ne-am uitat la probabilitatea de a trece un guvern în acest moment. Noi credem că aceasta este soluția pentru a debloca criza politică în care ne aflăm, o criză politică pe care nu a generat-o Partidul Național Liberal, dar pe care o rezolvă Partidul Național Liberal.
Reporter: A venit această propunere în contextul în care Florin Cîțu nu ar fi strâns o majoritate în jurul său ca să își treacă guvernul prin Parlament?
Florin Cîțu: A venit în contextul unei crizei politice pe care nu PNL a generat-o, au generat-o alte partide care au demonstrat că nu pot să găsească această majoritat, majoritate pe care am găsit-o noi. Încă o întrebare, vă rog.
Reporter: Veți avea un portofoliu în viitorul executiv?
Florin Cîțu: Vom discuta acesete lucruri în partid și când vom avea decizii vă vom spune.
Reporter: Spuneți-ne cu cine veți face, până la urmă, această susținere a guvernului.
Florin Cîțu: Sunt sigur că parlamentarii în Parlamentul României doresc să treacă, să depășească acest moment, suntem într-o situație de criză de sănătate, e nevoie de un guvern cu puteri depline. Sunt sigur că vom găsi susținere în Parlamentul României./lbadiu

*****

Consultări la Palatul Cotroceni pentru desemnarea unui nou premier – cu UDMR

DIGI 24 (21 octombrie, ora 12:05) – Realizator: În plină desfăşurare la Palatul Cotroceni întâlnirea cu reprezentanţii UDMR. (…)
Klaus Iohannis: V-am invitat din nou la consultări, pentru că prima încercare nu a dus la formarea unui guvern. Cred că totuşi suntem într-o situaţie mult diferită acum. Din păcate, criza pandemică s-a aprofundat, criza politică nu mai este înţeleasă în niciun fel de români, şi constatarea mea este că în spaţiul politic există real dorinţa de a găsi o soluţie şi de a încheia această criză./cvanatoru

*****

Declarații ale președintelui USR, Dacian Cioloș

TVR 1 (21 octombrie, ora 11:14:22) –
Dacian Cioloș: /…/ preşedintele Iohannis cu un mandat şi cu un mesaj foarte clar și cu un obiectiv foarte clar, formarea cât mai rapidă a unui guvern cu puteri depline, care să scoată țara din criză. Avem nevoie de soluții în momentul de față și avem nevoie de un guvern care să fie în măsură să aplice aceste soluții, să aplice măsuri ferme pentru a scoate țara din criză. Din punctul noastru de vedere, acest lucru se poate face reconstruind coaliția PNL-USR-UDMR, lucru pe care și noi l-am încercat. Deci, asta presupune ca astăzi să avem pe masă o propunere de premier, alta decât Florin Cîţu, în măsură să înceapă negocierile pentru reformarea coaliției.
Noi mergem nu doar cu această ideea, ci și cu propuneri de măsuri concrete și foarte clare pentru ceea ce-i de făcut. Am văzut că deja ieri seară președintele a anunțat unele măsuri, inclusiv dintre cele pe care le-am propus noi. Ăsta e un lucru bun, înseamnă că din acest punct de vedere poate să existe convergență și acesta e mseajul cu care va merge USR la aceste discuții, o propunere de premier, care să fie în măsură să reformeze coaliția, și noi suntem în măsură să începem discuțiile imediat, în jurul unui program de guvernre, cu obiective clare pentru a scoate țara și din criza pandemică și din criza energetică și pentru a începe implementarea PNRR cât mai repede. Dar asta presupune onestitate și presupune claritate și din partea celorlalți parteneri, dacă doresc să o ia în această direcție sau nu.
Așteptăm, deci, consultările cu domnul președinte, să vedem care vor fi propunerile celorlalte partide și care va fi decizia domnului președinte și, cum am spus, USR-ul e gata să meargă la masa discuțiilor cu soluții pe masă./eradu/avladucu

*****

Declaraţii Marcel Ciolacu, înainte de consultările cu preşedintele Iohannis

ROMÂNIA TV (21 octombrie, ora 11:06) –
Reporter: Bună ziua! Veţi susţine un guvern minoritar?
Reporter: /…/.
Marcel Ciolacu: Aşa am decis.
Reporter: Şi veţi susţine un guvern minoritar cu… ?
Marcel Ciolacu: Eu n-am auzit de această variantă în acest moment. După cum vedeţi, în acest moment, din delegaţie fac parte şi domnul profesor Rafila şi domnul profesor Cercel şi cred că urgenţa românilor este să discutăm cu preşedintele problema pandemiei.
Reporter: Aţi renunţat la scenariul alegerilor anticipate, domnule Ciolacu?
Marcel Ciolacu: Nu, şi ştiam cu toţii că alegerile anticipate nu se pot ţine în acest moment, ţinând cont şi de pandemie şi de Constituţie. Dar credem în continuare că după un asemenea eşec al unei guvernări de dreapta varianta cea mai bună este întoarcerea la români. Să vedem…
Reporter: Învestirea unui guvern vă opreşte din planul pentru anticipate?
Reporter: Ce părere aveţi despre Nicolae Ciucă, propunerea PNL pentru funcţia de premier?
Marcel Ciolacu: E treaba liberalilor. Mulţumesc!
Reporter: Aţi avea încredere într-un guvern condus de Nicolae Ciucă?
Marcel Ciolacu: Vă rog frumos, nu-mi cereţi să vă spun decizii pe care nu le-am luat. Mulţumesc!
Reporter: Deci nu excludeţi să votaţi un guvern condus de Nicolae Ciucă?!
Reporter: Dvs personal v-aţi dori un guvern minoritar în acest moment? Aţi putea să puneţi votul pe un premier PNL?
Marcel Ciolacu: Eu v-am spus părerea mea, şi mi-o menţin, că, în acest moment, România are nevoie de un guvern stabil, cu o largă susţinere parlamentară.
Reporter: Asta înseamnă un guvern condus de Nicolae Ciucă?
Reporter: Deci asta înseamnă că nu excludeţi să îl votaţi pe Nicolae Ciucă?!
Marcel Ciolacu: Nu am spus aşa ceva. Mulţumesc mult!/avladucu

*****

La Palatul Cotroceni au început consultările pentru desemnarea unui nou premier – cu PNL

DIGI 24 (21 octombrie, ora 11:00) – Realizator: Imagini în direct acum de la Palatul Cotroceni. (…) Vor începe consultările cu şeful statului pentru desemnarea unui nou premier, Nicolae Ciucă fiind propunerea PNL.
Așteptăm ca din clipă în clipă să ajungă și președintele.
Klaus Iohannis: Bine ați venit! Luaţi loc, vă rog!
Suntem iarăși în situația să discutăm formarea unui guvern și, ca atare, aștept o abordare constructivă și pozitivă în primul rând de la Partidul Național Liberal, dar mai târziu astăzi și de la alte partide responsabile.

*****

Președintele Klaus Iohannis începe la această oră consultările cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui nou premier, după ce cabinetul propus de Dacian Cioloș nu a obținut ieri votul de încredere al Parlamentului. Primii care intră la discuții cu șeful statului sunt liberalii, care și-au definitivat în această dimineață mandatul. Redactorul nostru, Oana Bâlă, urmărește subiectul și ne oferă detalii în direct. Bună ziua, Oana, te ascultăm!
Reporter: Bună ziua! Liberalii s-au reunit în această dimineață în Biroul Politic Național, care a decis în unanimitate să îl propună premier la consultările cu președintele Klaus Iohannis pe actualul ministru al apărării, Nicolae Ciucă. Potrivit unor surse din PNL, liberalii mai propun un guvern minoritar, format cu UDMR, care ar accepta acest lucru dacă nu se reușește reconstruirea coaliției. USR așteaptă ca celelalte partide să prezinte propuneri concrete pentru ieșirea din criză. Pentru a depăși actuala situație, PSD propune varianta unei formule guvernamentale, care să organizeze alegeri anticipate, și consideră că România nu poate intra într-o zonă de stabilitate, cu un guvern minoritar. Și AUR va merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu mandatul că este nevoie de un premier din afara partidelor politice pentru a depăși actuala criză. Fiecare formațiune politică are la dispoziție câte o jumătate de oră pentru a-și prezenta mandatul în fața președintelui Klaus Iohannis./eradu/avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 octombrie