EFE: Frica și restricțiile stimulează vaccinarea în sceptica Românie

În doar câteva săptămâni, ritmul vaccinării a crescut de șase ori în România, unde zeci de mii de sceptici se îngrămădesc acum pentru a primi prima doză, împovărați de restricții și speriați de șuvoiul de decese cauzate de cel de-al patrulea val.

Numărul celor nou vaccinați a trecut de la aproximativ 10.000 la începutul lunii septembrie, la 60.000 joi, potrivit datelor oficiale publicate vineri.

„Oamenii încep să renunțe la neîncrederea față de vaccin și pariază pe siguranță”, spune Alina Mosoi, purtătorul de cuvânt al Autorității Naționale de Vaccinare, care speră să ajungă la cifrele de peste 120.000 de oameni vaccinați zilnic, pe care România le-a înregistrat în primăvară, înainte să stagneze campania de imunizare.

Cu doar 30% din populație vaccinată, România este, înaintea Bulgariei, a doua țară cel mai puțin imunizată din Uniunea Europeană (UE). Rata de vaccinare pentru întreaga UE este aproape de 70%.

 

Maratoane de vaccinare

Autoritățile sanitare române speră să profite de avântul pe care l-a luat imunizarea în ultimele săptămâni, odată cu organizarea, vineri, a șase mari centre din București care vor vaccinate non-stop până luni, 24 de ore pe zi.

„La maratoanele anterioare am vaccinat peste 20.000 de persoane, cu doar două centre deschise; sperăm să depășim cu mult acest număr, cu cele șase centre activate”, spune Mosoi.

Toate persoanele nou vaccinate intervievate de EFE la unul dintre centre invocă două motive: cât de complicat este să duci o viață normală fără un certificat Covid și teama de a ajunge intubați la secțiile supraaglomerate de terapie intensivă, unde mor sute de bolnavi de coronavirus în fiecare zi în România.

 

O situație de nesuportat

„Nu puteam continua în această situație”, spune Robert Stoica, 24 de ani, după ce a primit vaccinul, referindu-se la carantina de noapte pentru persoanele nevaccinate sau la interzicerea accesului în baruri și alte unități de agrement, fără certificat.

Stoica, care lucrează ca administrator pentru asociații de proprietari și continuă să se teamă de posibilele efecte secundare ale vaccinului, invocă și problemele pe care începuse să le aibă la locul de muncă. „Îmi puneau din ce în ce mai multe întrebări și era de așteptat ca, în curând, să fiu obligat să fiu vaccinat pentru a lucra”, spune el.

 

„Mai bine să fii vaccinat”

La 62 de ani, agentul de securitate Ionel Nițulescu tocmai a primit un vaccin monodoză si explică pentru EFE motivele schimbării sale de opinie. „Mi-a fost frică să mă vaccinez, dar văzând toate cazurile pe care le avem, am crezut că risc mai mult dacă nu mă vaccinez”, explică Nițulescu.

România a înregistrat 574 de decese cauzate de Covid în doar 24 de ore marțea trecută, un număr record de la începutul pandemiei.

Peste 40% din decesele zilnice cauzate de Covid înregistrate în întreaga UE, în ultimele zile, s-au produs în România, a cărei rată de mortalitate este de aproape zece ori mai mare decât cea europeană.

 

Spitale saturate

Potopul de internări în acest al patrulea val a umplut până la refuz multe spitale din România, care sunt nevoite să trateze pacienții în stare critică pe coridoare și au suspendat toate internările neesențiale pentru a avea paturi în care să trateze cazurile severe de Covid.

Supraaglomerarea spitalelor românești a forțat guvernul să ceară ajutor Ungariei vecine, unde zeci de pacienți români cu Covid au fost transferați, în ultimele zile, pentru a primi tratamentul de care nu pot beneficia în țara lor.

 

O „catastrofă” istorică

Pentru a scoate în evidență amploarea tragediei, portalul de știri G4Media a comparat cele peste 500 de decese de marțea trecută cu bilanțul altor evenimente istorice triste din istoria recentă a României.

„De nouă ori mai mult decât în ​​incendiul clubului de noapte Colectiv, în care și-au pierdut viața peste 64 de oameni în 2015, jumătate din decesele revoluției anticomuniste din 1989 și o treime din victimele cutremurului din 1977”, a scris ziarul digital despre „catastrofa umanitară” adusă de cel de-al patrulea val.

EFE (Spania), 22 octombrie 2021 – Autor: Marcel Gascón

Traducerea: Cristina Zaharia