2021. október 29

A PSD szerint egy kisebbségi kormány beiktatása „nagyon nagy hiba lenne”
Egy kisebbségi kormány beiktatása „nagyon nagy hiba lenne”, a szociáldemokraták ezt nem támogathatják, jelentette ki Marcel Ciolacu PSD-elnök pénteken. „Nem tudom, mit határoztak a liberálisok, de nem is nagyon érdekel, azonban a PSD következetes marad, és továbbra is úgy gondolja, hogy egy kisebbségi kormány beiktatása nagyon nagy hiba lenne, és mi ezt nem támogathatjuk” – fejtette ki Ciolacu a Szociáldemokrata Párt székhelyén adott nyilatkozatában. Nem lehet egy kisebbségi kormánnyal kezelni az országot sújtó válságokat, stabil, a parlamenti többség által támogatott kormányra van szükség, hangsúlyozta Marcel Ciolacu. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 10.29)
Az RMDSZ-szel közös kisebbségi kormányt javasol a PNL
A Nemzeti Liberális Párt (PNL) országos vezetősége csütörtökön este találkozott Klaus Iohannis államfővel, hogy véglegesítsék azt a kormánylistát, amelyet Nicolae Ciucă kormányalakítással megbízott miniszterelnök terjeszt a parlament elé. E szerint a PNL az RMDSZ-szel közös kisebbségi kormányt javasol. Az RMDSZ négy minisztériumot és egy miniszterelnök-helyettesi pozíciót kaphat. A találkozóról kiszivárgott információk szerint Nicolae Ciucă csak szombaton terjeszti elő hivatalosan a kormánynévsort. Ennek megfelelően a miniszterjelöltek meghallgatására leghamarabb kedden kerülhet sor, míg a kormány összetételéről várhatóan november 3-án, szerdán szavaz a parlament. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 10.29)
Koronavírus Romániában: 480 halott és 12 474 új fertőzött
Az elmúlt 24 órában 480-an elhunytak és 12 474új koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak Romániában – jelentette pénteken délelőtt a részleges napi adatokat a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). A csütörtök 10 órától péntek 10 óráig tartó időszakban 481 halálesetet kötöttek a koronavírus okozta Covid-19 betegséghez, de ebből egy elhalálozás korábban történt, és csak most kerültek nyilvántartásba. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 10.29)
Izraeli harci drónokat gyárthatnak Brassóban
Az Israel Aerospace Industries a román hadseregnek is szeretne eladni belőlük. Pilóta nélküli repülőgépek gyártására vonatkozó együttműködési szerződést kötött a brassói IAR és az izraeli IAI (Israel Aerospece Industries). A megállapodás értelmében az állami vállalat brassói üzemében a Tactical Heron nevű harci drónt fogyják gyártani. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 10.29)

Andrei Demeny, Agentia de presa RADOR