Primii roboți vii capabili să se reproducă seamănă cu Pac-Man

Se numesc Xenobot, sunt alcătuiți din celule vii și reprezintă „o nouă clasă de artefacte: un organism viu, programabil”, după cum a explicat Josh Bongard, informatician și expert în robotică la Universitatea din Vermont (SUA), cel care a condus, împreună cu Michael Levin cercetarea publicată în PNAS care, în ianuarie 2020, a prezentat „roboții vii”.
Un an mai târziu a fost făcută o descoperire extraordinară, născută dintr-un experiment desfășurat „pentru amuzament”: acești roboți minusculi – care nu au mai mult de un milimetru – au fost proiectați de inteligența artificială pentru a se putea reproduce autonom. Aspectul lor, spune Bongard, este acum similar cu cel al lui Pac-Man, protagonistul unui joc video extrem de popular.
Numele Xenobot este inspirat de cel al unei broaște africane – „xenopus laevis” – din care provin celulele stem folosite pentru cercetare. Xenoboții pot să meargă sau să înoate, să supraviețuiască săptămâni întregi fără să se hrănească și să se organizeze pentru a lucra în grupuri. Omul de știință Bongard precizează: „Nu sunt roboți tradiționali sau o nouă specie de animale, ci un nou tip de artefact: un organism viu programabil”.
Xenoboții sunt, pe scurt, „mașini biologice” cu caracteristici care le fac potrivite pentru sarcini în care roboții din plastic și metal nu ar reuși. Savanții care i-au creat susțin şi că Xenoboții sunt mult mai ecologici decât roboții tradiționali și mai siguri pentru oameni. Cu toate că în realitate, studiul lor a fost finanțat de DARPA, agenția americană care se ocupă cu dezvoltarea de noi tehnologii pentru uz militar./cpaunel
www.repubblica.it

Traducerea Cătălina Păunel