2021. december 17

Korrupcióellenes stratégiát fogad el pénteken a kormány

A kormány elfogadja pénteki ülésén az országos korrupcióellenes stratégiáját – jelentette be Nicolae Ciucă miniszterelnök. A korrupcióellenes stratégia a 2021 és 2025 közötti időszakra vonatkozik, és a korrupció megelőzését, a feddhetetlenség mint értékrend erősítését, a közintézmények átláthatóságának növelését és a polgárok állami intézményekbe vetett bizalmának növelését célzó intézkedéseket ír elő. A korrupcióellenes stratégia nemcsak a romániai társadalmi igényekre jelent választ, hanem az országos helyreállítási terv (PNRR) igazságügyi fejezetében megfogalmazott követelmény is egyben – tette hozzá a kormányfő. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.17)

Öt százalékra csökken ideiglenesen a lakosságnak és közintézményeknek szolgáltatatott távhő áfája

A téli hónapokra 5 százalékra csökkentik a lakosságnak, iskoláknak, kórházaknak és közintézményeknek szolgáltatatott távhő áfáját. Nicolae Ciucă miniszterelnök bejelentése szerint az erről szóló jogszabály-tervezetet pénteki ülésén fogadja el a kormány. Az intézkedés csak a téli hónapokra lesz érvényes, és 2022. január elsejétől alkalmazzák – magyarázta a kormányfő. Emellett sürgősségi rendeletet fogadnak el az adócsalás visszaszorítását célzó intézkedésekről, illetve az adók és a visszatartott járulékok befizetése elmulasztásának büntethetőségéről. „Fontos, hogy újra bevezessük ezeket a szankciókat, hogy a munkáltatók a munkavállalók béréből visszatartott összegeket fizessék be az egészségügyi és nyugdíjalapba” – fogalmazott a miniszterelnök. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.17)

Frissítették a kockázatos országok és a karanténmentességet élvezők kategóriájának listáját

Frissítette pénteken az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) a járványügyi szempontból kockázatos országok listáját, valamint bővítette a külföldről érkező karanténmentességet élvezők kategóriáját. A testület legújabb határozata értelmében piros zónás lett Spanyolország, Olaszország, Svédország, a Dominikai Közösség és a Maldív-szigetek (itt 3 ezreléket meghaladó a koronavírus-fertőzöttek kéthetes aránya). Az esetszámok növekedése miatt zöldből sárga zónába (1,5–3 ezrelék közötti arány) került Bolívia, Dél-Korea és a Brit Virgin-szigetek. Zöld zónás lett Örményország, Albánia, Mongólia és a Brunei Szultanátus. A lista december 19-én, vasárnaptól érvényes. Ugyanakkor a CNSU a december 10-i rendelkezést kiegészítette azzal, hogy az Európai Unión kívüli országokból Romániába érkezők közül mentesülnek a kötelező karantén alól a 2,4 tonnánál nagyobb teherautók sofőrjei, továbbá a 9 főnél nagyobb férőhellyel rendelkező buszok sofőrjei, ha rendelkeznek a koronavírus elleni oltással, bizonyíthatóan átestek a betegségen az elmúlt fél évben, vagy negatív tesztet tudnak felmutatni. A december 10-től érvényes beutazási szabályok január 8-ig érvényesek. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.17)

Koronavírus Romániában: Folyamatosan csökken az új fertőzöttek száma

A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) pénteki közlése szerint az utóbbi 24 órában 743 személyt diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéssel Romániában. Az eredmény valamivel több mint 44 ezer teszt eredményének a feldolgozása nyomán született (tizennégyen újrafertőződött betegek). Az igazolt új esetek mellett 187 fertőzött személynek ismét pozitív lett a koronavírustesztje. Összesen 60 koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak, de a halálesetek közül 20 korábban következett be, az elmúlt egy napban csak 40-en hunytak el. A 60 halálos áldozat közül 46-an nem voltak beoltva, ugyanakkor 56-nak volt valamilyen társbetegsége. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.17)

Andrei Demény