Revista presei internaţionale – 12 ianuarie

În presa internațională regăsim ecouri ale dialogului diplomatic dintre Washington și Moscova de la Geneva. ”În tratativele pe tema Ucrainei, Statele Unite și Rusia rămân blocate din cauza extinderii NATO”, constată NEW YORK TIMES, care subliniază că după cele șapte ore de negocieri urgente de luni, Statele Unite și Rusia au părut să aibă niște poziții ireconciliabile cu privire la viitorul alianței NATO și pe tema mobilizării de trupe și armament în Europa de Est, menținând astfel la o cotă înaltă temerile legate de o posibilă invazie în Ucraina.
Acest impas a făcut ca soarta Ucrainei – care nu a fost invitată la aceste tratative bilaterale – să rămână în suspensie, intențiile militare ale Rusiei fiind departe de a fi fost îndepărtate în urma întrevederii de luni, subliniază New York Times.
”Deocamdată, faptul că Washingtonul și Moscova discută direct este în sine un pas înainte, în comparație cu amenințările cu intervenția militară în Ucraina și cu escaladarea declarațiilor din ultimele săptămâni”, remarcă publicația franceză Le Monde, care constată că Rusia și Statele Unite se mențin pe poziții ireconciliabile. ”Reuniunea Consiliului NATO-Rusia din 12 ianuarie ar urma să evidențieze o dată în plus această prăpastie: Moscova nu acceptă o viitoare extindere a NATO spre Est, iar Washingtonul nu poate accepta ca Rusia să pună condiții. Chiar dacă Serghei Riabkov, șeful delegației ruse de la Geneva, a reiterat că țara sa nu are nicio intenție de a invada Ucraina, el a refuzat să ia în considerare o detensionare rapidă prin retragerea trupelor în cazărmi”, reamintește Le Monde.
Prestigiosul săptămânal american TIME publică o analiză în care arată obiectivele președintelui Vladimir Putin pentru dialogul cu Washingtonul. ”El vrea să pară puternic și hotărât pentru baza sa electorală internă, să dividă SUA și NATO cu privire la răspunsul lor la o potențială invazie a Ucrainei, să își impresioneze aliații, în special China, să împiedice aderarea Ucrainei la NATO și la UE, legând-o de sfera de influență a Rusiei și să facă administrația Biden să pară slabă și indecisă în perioada premergătoare alegerilor legislative de la jumătatea mandatului, mai ales după ce SUA nu au reușit să sprijine un fost aliat, Afganistanul”. Lui Putin și generalilor săi le place să mențină Occidentul în dezechilibru, ceva ce au făcut cu succes în ultimul deceniu, conchide TIME.
Preşedinţia ucraineană a salutat „eforturile” Statelor Unite, ale NATO şi ale Rusiei care urmăresc să scadă tensiunile din jurul Ucrainei, în cadrul unei serii de negocieri ruso-occidentale în această săptămână, citim într-o altă publicație franceză, Le Figaro. Volodimir Zelenski a cerut și organizarea unui summit cvadrilateral cu Moscova, Parisul şi Berlinul pentru „a pune capăt conflictului” cu separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, pe fondul tensiunilor internaţionale cu Rusia.
Criza din Kazahstan rămâne în atenția presei internaționale. La Almaty, capitala economică a țării, „France 24” a observat o revenire la calm. Trupele trimise de Moscova după revoltele sângeroase se vor retrage începând din această săptămână, a anunţat marţi preşedintele Kassîm-Jomart Tokaev. Protestele, care au făcut zeci de morţi şi sute de răniţi, au dus la trimiterea unei forţe militare regionale conduse de Rusia şi la arestarea a circa 10.000 de persoane. ”Sprijin sau invazie?” se întreabă publicația turcă AKŞAM, explicând: ”Toate evaluările făcute duc în final la aceeaşi concluzie: Ruşii au fost invitaţi drept salvatori în Kazahstan, iar revolta a fost înăbuşită. Dar cu ce preț?”
Presa aduce un omagiu și celui care a fost președintele Parlamentului European, David Sassoli. ”O voce atentă și autoritară, în apărarea valorilor europene și a drepturilor celor mai slabi”, a afirmat premieru italian, Mario Draghi, citat de La Stampa. Politețea, umanitatea, altruismul au fost principalele sale calități. De-a lungul vieții sale, Sassoli a conservat, a apărat și a promovat valorile europene. Acum depinde de noi toți să continuăm să o facem”, a conchis premierul italian, citat de La Stampa.
„Misiunea noastră este aceea de a clădi o nouă lume, care să respecte oamenii și natura și care să creadă într-o nouă economie, bazată nu doar pe profitul câtorva oameni, ci și spre beneficiul tuturor”, a spus Sassoli.

Ruxandra Lambru