Revista presei internaţionale – 17 ianuarie

Tensiunile de la granița estică a Ucrainei și discuțiile purtate în ultima săptămână pe această temă de Uniunea Europeană, Statele Unite, Ucraina și Rusia reprezintă unul dintre subiectele centrale ale presei internaționale. “Chiar și fără un război, Rusia a învins deja Europa”, titrează EUObserver comentând că ”indiferent dacă Vladimir Putin își va trimite trupele în Ucraina, el a făcut, o dată în plus, ca Europa să se izbească de cea mai cruntă realitate: deși prea slabă ca să se poată apăra, ea nu se mai poate aștepta ca Statele Unite să îi vină în ajutor. Ne confruntăm cu o realitate în care Rusia, în pofida economiei sale care se ridică abia la înălțimea celei a Portugaliei, poate agresa și intimida un continent grație rezervelor sale energetice și hotărârii de a afișa o mare putere militară”. Pe de altă parte, ”Statele Unite își împrospătează lent arsenalul, cu muniție de precizie și de rază lungă, dar vor prefera să le trimită în Pacific. Americanii păstrează în Europa o forță remarcabilă de ripostă, respectiv 70.000 de soldați, există blindate și zeci de avioane de război. Și totuși, asta nu e suficient pentru a împiedica o invazie rusească într-o țară ca Ucraina – iar, pur și simplu, Washingtonul nu-și poate permite să ajungă la un război cu Rusia tocmai acum, când China a devenit atât de puternică”, mai arată EUObserver.
Potrivit Reuters, Statele Unite au avut deja contacte cu câteva companii energetice internaționale pentru a întocmi planuri de urgență privind furnizarea de gaze naturale către Europa, în cazul în care un conflict între Rusia și Ucraina ar crea dificultăți și probleme pentru aprovizionarea Europei. Potrivit unor surse consultate de Reuters, Departamentul de Stat ar fi întrebat deja unele companii unde pot fi găsite provizii suplimentare, în cazul în care va fi necesar.
China a anunţat începerea aplicării unui acord strategic semnat cu Iranul în 2021, informează La Libre Belgique. „China, critică faţă de sancţiunile Washingtonului contra Teheranului, a anunţat punerea în practică a acordului strategic cu Iranul, întărind astfel cooperarea economică şi politică dintre cele două ţări. Acest parteneriat, semnat anul trecut, trebuie să acopere domenii variate precum energia, securitatea, infrastructura şi comunicațiile. Beijingul caută de mult timp să-şi întărească legăturile cu Teheranul, preşedintele chinez, Xi Jinping, descriind Iranul drept principalul partener al Chinei în Orientul Mijlociu, cu ocazia unei rare vizite în ţară în 2016″, amintește La Libre Belgique.
Pandemia de coronavirus se menține în atenția presei internaţionale, care reține nuanțele de optimism ale cabinetului de la Londra în legătură cu evoluția situației medicale. “Există semnale încurajatoare care ar putea duce la ridicarea restricțiilor la finalul lunii”, afirmă Oliver Dowden, ministru fără portofoliu în cadrul guvernului, și în același timp copreședinte al Partidului Conservator, citat de The Guardian. “Semnele sunt încurajatoare, însă în mod clar vom aștepta să vedem datele înainte de a lua această decizie finală”, arată Oliver Dowden, referindu-se la restricțiile medicale și la „povara pe care acestea o aduc industriei hoteliere şi alimentaţiei publice, economiei, şcolilor”. În contextul scandalurilor legate de petrecerile organizate la reședința premierului Johnson in plin lockdown, conservatorii au anunțat că nu vor susține prelungirea restricțiilor în Marea Britanie, mai scrie The Guardian.
Creșterea numărului deceselor din UE a atins în noiembrie un record anual, arată Eurostat, citat de Reuters. „În noiembrie au murit în UE cu aproximativ 27% mai mulți oameni decât în mod obișnuit, cea mai mare creștere din ultimul an, în contextul în care un nou val pandemic a cuprins regiunea. Mortalitatea în exces – surplusul totalității deceselor, indiferent de cauză, raportat la aceeași perioadă a anilor anteriori – a continuat să varieze de la țară la țară. Bulgaria și România au înregistrat cea mai mare creștere în noiembrie, cea mai recentă lună pentru care sunt disponibile date de la toate cele 27 de state UE, având o mortalitate în exces de 88%, respectiv 84%, în vreme ce în Italia a fost doar 4%”, precizează Reuters.
Cazul jucătorului sârb de tenis Novak Djokovici, intrat nevaccinat în Australia în baza unei excepții pentru a participa la un turneu internațional, se încheie odată cu decizia Tribunalului Federal de a-i respinge apelul sportivului și de a-l expulza. Potrivit AFP, premierul Scott Morrison a salutat decizia, subliniind că aceasta va ajuta la „păstrarea unor frontiere australiene puternice şi la menținerea în siguranţă a australienilor”. Iar ministrul pentru imigrație, Alex Hawke, a arătat că „politica fermă de apărare a frontierelor Australiei ne-a menţinut în siguranţă în timpul pandemiei. Australienii au făcut mari sacrificii pentru a ajunge aici, iar guvernul Morrison este ferm decis să apere această poziţie”.

(Florin Matei, Agenția de Presă RADOR)