Concert extraordinar susţinut de artişti români şi dirijorul român, Daniel Jinga, pe scena Expoziției Mondiale de la Dubai – Expo 2020

Mezzosoprana Ruxandra Donose, soprana Teodora Gheorghiu, baritonul Iordache Basalic, tenorul Daniel Magdal, Orchestra Operei Naţionale Bucureşti, conduşi de dirijorul Daniel Jinga, au avut concert aseară pe scena de la Expoziția Mondială de la Dubai – Expo 2020. Adina Dragomir, de la Radio România Cultural, a participat la evenimentul care a marcat Ziua Culturii Naționale.
Reporter: Adina Dragomir – ”Ne-ar plăcea să vă mai cântăm, dar s-a terminat timpul” – a spus la finalul concertului, mezzosoprana Ruxandra Donose, sutelor de oameni care nu mai voiau să plece. Organizatorii deja dezinfectau sala. Spectatorii din toate colțurile lumii încă aplaudau.
Ruxandra Donose: A trebuit să îi oprim. Da, pentru că se cerea. Deci noi chiar nu ne așteptam, am mai ieșit încă o dată, la un moment dat începusem deja să ne îndepărtăm de scenă și aplauzul ritmic ne-a făcut să ne întoarcem, după un timp îndelungat și s-ar fi cerut un fel de bis și atunci, între noi, maestrul Daniel Jinga, mi-a spus: cine ia cuvântul acuma în engleză să le explice că nu mai putem să cântăm? Că ni s-a terminat timpul…
Daniel Jinga: De fapt, noi suntem cu toții, avem același suflet, vibrăm la aceleași lucruri. Ne place aceeași muzică, iată.
Reporter: Un cuplu de muzicieni din Iran, venit în vizită la Expo Dubai, au auzit muzica când ieșea dintr-unul dintre pavilioane și s-a aşezat să asculte.
-: Am venit la expoziție, weekendul trecut. Noi suntem obișnuiți cu muzica tradițională iraniană. Eu cânt la un instrument tradițional iranian, soția mea cântă la pian. E extraordinar ce voci am auzit!
-: Sunt din Taiwan, dar lucrez aici în Dubai. Doar ce am ieșit de la muncă. Am ajuns acum câteva minute. Îmi place mult ce aud, este bine, bine, bine!
Reporter: O fetiță de 15 ani din Singapore și una din Statele Unite ale Americii, în vacanță în Dubai.
-: Nu am mai auzit tipul acesta de muzică, până acum. Îmi place mult vioara!
-: Şi mie îmi place vioara și vocile doamnelor îmi plac mult.
Reporter: Acum 30 de ani, Dubai era un deșert, tăiat de o șosea spre Abu Dhabi. Astăzi este gazda Expoziției Mondiale Expo 2020. Pavilionul României poate că nu e la fel de science fiction ca altele, însă este probabil cel mai interactiv din tot expo-ul. Vizitatorii învață să lucreze în lemn, să coasă modele românești sau să asculte muzică interpretată de artiștii români. Ferdinand Nagy, comisarul general al României la Expoziția Mondială Dubai 2020.
Ferdinand Nagy: Unicitatea pavilionului nostru este reprezentată de acest factor uman. Până la urmă, avem artiști care evoluează pe scena pavilionului, avem artiști plastici care creează pe scena pavilionului, avem artiști care prezintă apele minerale, pentru că până la urmă și asta e o artă.
Reporter: Asta mă duce cu gândul la vorbele şeicului Zayed bin Sultan Al Nahyan: ” Bogăția nu stă în bani, bogăția stă oameni.”/lalexandrescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 ianuarie