DIE TAGESZEITUNG: Acuzaţii de plagiat în România. Ciucă a copiat

Emilia Șercan, care investighează teze de doctorat plagiate, oferă noi descoperiri: Se pare că premierul României ar fi copiat mai multe pasaje din teza sa de doctorat.
În disertaţia sa primul ministru român Nicolae Ciucă ar fi copiat pasaje întregi din alte lucrări. La această concluzie ajunge jurnalista de investigaţie din România, Emilia Șercan, care a făcut marţi la Bucureşti publice rezultatele cercetărilor sale: în analiza sa asupra celor 138 de pagini ale tezei de doctorat, publicată pe PressOne, a descoperit pe 42 de pagini fragmente de text plagiate.
Ciucă nu a preluat cuvânt cu cuvânt pasaje din alte lucrări, ci a recurs la tehnici de acoperire. Pe alte 19 pagini jurnalista a găsit în căutare de nereguli fragmente plagiate şi texte copiate, preluate din două disertaţii fără a se specifica sursa, acestea fiind scrise de doctoranzi de la aceeaşi universitate. Una din acestea a fost supravegheată în 2001 de către profesorul Emil Gheţe, acelaşi care este şi îndrumătorul lucrării premierului aflat în funcţie din noiembrie.
Ciucă şi-a susţinut lucrarea de doctorat în 2003, la Universitatea pentru apărare naţională Carol I (UNAP) şi a obţinut titlul de Doctor în ştiinţe militare.
Premierul a dezminţit pe Facebook toate acuzaţiile, apărându-şi lucrarea purtând titlul în limbaj „de lemn”: „Dimensiunea angajamentului Armatei României în operaţiunile multinaţionale comune”, precizând că şi-a realizat lucrarea în concordanţă cu cerinţele legale. A anunţat totodată că doreşte o verificare a acuzaţiilor.
Deputatul USR Dan Barna a cerut luarea unor măsuri şi a evocat pe Facebook cuvintele preşedintelui Klaus Iohannis rostite în cazuri anterioare de plagiat: „Cel ce copiază, trebuie să plece”. Cu toate acestea o demisie a premierului pare neverosimilă, întrucât este vorba despre un om de încredere al lui Iohannis. După căderea guvernului anterior în urma unei moţiuni de cenzură, din toamna anului trecut Iohannis a fost de acord cu formarea unei coaliţii alcătuite din PNL, PSD şi UDMR, în fruntea căreia se află omul său de încredere, Ciucă.
Acesta este al doilea şef de guvern care este implicat într-o problemă de plagiat. Victor Ponta, fostul preşedinte al social-democraţilor şi premier în exerciţiu în 2012-2015, a realizat o teză de doctorat de 307 de pagini din care pe 85 de pagini s-au descoperit pasaje plagiate. Ponta a fost nevoit să renunţe la titlul pe care l-a obţinut, asemenea lui Ciucă, la aceeaşi Universitate.
Emilia Șercan a verificat numeroase disertaţii întocmite de politicieni, ofiţeri şi magistrați. Domnia sa a confirmat în 2016 şi că lucrarea juristei Laura Codruţa Kövesi care conduce din iunie Parchetul European, conţine de asemenea fragmente copiate. Însă nu s-a luat nicio măsură. La Bucureşti se zvoneşte că la viitoarele alegeri prezidenţiale Kövesi ar candida la funcţia de preşedinte de stat.
Jurnalista Șercan a primit ameninţări cu moartea după ce a descoperit în 2019 că o mare parte a tezelor de doctorat înaintate sub îndrumarea Academiei de poliţie erau plagiate.
Autor: William Totok
taz.de/Plagiatsvorwuerfe-in-rumaenien/158260
Traducerea: Imola Stănescu

DIE TAGESZEITUNG (Germania), 19 ianuarie 2022