Deşi nu există informaţii oficiale privind suspendarea protesului de la STB, greva pare să se fi încheiat

Realizator: Cristian Bâcâin – Greva sindicaliștilor de la compania de transport București pare că s-a încheiat în această dimineață, după ce zeci de autobuze au ieșit pe traseu. Nici o informație oficială privind suspendarea protesului nu a apărut în spațiul public până acum. Ieri, însă runda prelungită de discuții între conducerea STB și sindicatul reprezentativ, desfășurată la sediul Primăriei Capitalei s-a încheiat fără rezultate. Cu detalii, Roman Mușat.
Reporter: Primul care a făcut declarații după discuțiile încheiate aseară târziu și în urma cărora nu se întrevedea rezolvarea crizei a fost liderul de sindicat Vasile Petrariu. El a reluat acuzele la adresa directorului general, dar a ținut să precizeze că decizia privind prelungirea sau nu a grevei va fi luată de colegii pe care îi va informa în legătură cu rezultatul negocierilor.
Vasile Petrariu: Noi nu ne opunem reformelor, noi nu ne opunem eficientizării, noi vrem să muncim, vrem să fim plătiți rezonabil și vrem să se respecte legea, legea dialogului social, contractul colectiv de muncă, Codul Muncii.
Reporter: A urmat o conferință de presă a primarului general Nicușor Dan, care s-a declarat încrezător că protestatarii vor lua o decizie rațională și a adăugat că este de preferat ca discuțiile de natură sindicală, care sunt absolut legitime, să se poarte într-un cadru civilizat, fără ca bucureștenii să aibă de suferit.
Nicuşor Dan: Sindicatul majoritar, cel care a provocat această grevă cu afectarea vieții tuturor bucureștenilor a venit să ceară ceva ce știa că nu poate să primească, ceea ce ne face din nou să spunem că scopul acestei greve este altul decât cel pe care sindicatul majoritar îl pretinde. Tocmai de aceea fac un apel la șoferi și la vatmani să iasă din această aventură.
Reporter: Primarul general a mai spus că municipalitatea trebuie să dea toate asigurările oamenilor din sindicat că se schimbă modul de lucru în această societate. Despre situația companiei a vorbit de altfel în prima parte a zilei de ieri și directorul general Adrian Criț, care avertizat că situația financiară a STB este grav afectată în urma celor cinci zile de grevă, în condițiile în care zilnic sau pierdut aproape cinci milioane de lei. El le-a mulțumi totodată acelor vatmani și șoferi de troleibuze care au ieșit pe traseu pe timpul grevei.#HUN/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (25 ianuarie)