Măsurile luate de NATO pentru întărirea prezenței militare pe flancul estic constituie un răspuns strict defensiv la provocările de securitate în creștere din regiune (Klaus Iohannis)

Realizator: După ședința CSAT de astăzi în care a fost analizată criza de securitate creată de Rusia la granița cu Ucraina, președintele Klaus Iohannis susține că nu este gazul ca vreun cetățean al României să se teamă, însă în condițiile în care țara noastră are 600 de kilometri de frontieră cu Ucraina trebuie să fie pregătită România pentru orice scenariu, a mai spus președintele. El a pledat pentru consolidarea prezenței aliaților pe teritoriul românesc ca măsură de întărire a securității statului. Oana Bâlă a urmărit declarațiile președintelui și relatează.
Reporter: Președintele Klaus Iohannis consideră că escaladarea tensiunilor și consolidarea masivă a prezenței militare ruse în proximitatea Ucrainei și în regiunea Mării Negre afectează securitatea și stabilitatea la nivel internațional. El a susținut însă că dialogul diplomatic trebuie să aibă un rol primordial în detensionarea situației actuale şi a precizat că este important ca acesta să continue. Şeful statului a avertizat însă că există și posibilitatea ca partea rusă să refuze calea dialogului. Pe de altă parte, președintele României a precizat că măsurile luate de NATO pentru întărirea prezenței militare pe flancul de est constituie un răspuns strict defensiv la riscurile, amenințările și provocările de securitate aflate în creștere în regiune.
Klaus Iohannis: Consolidarea prezenței aliate pe flancul estic al NATO, inclusiv în țara noastră, este foarte importantă pentru stabilitatea regională, dar și pentru securitatea alianței în ansamblul său și a cetățenilor din statele aliate. Indiferent de evoluțiile actuale din regiune, NATO trebuie să își mențină la nivele ridicat capacitatea de descurajare și apărare, care să îi permită să își îndeplinească eficient obiectivele strict defensive, repet, strict defensive pentru care alianță a fost creată.
Reporter: România ca membru al NATO se bucură în prezent de toate garanțiile de securitate și nu este cazul ca vreun cetățean al ţării să se teamă, a subliniat președintele Klaus Iohannis, și a dat asigurări că vor fi puse în practică cele mai eficiente măsuri pentru siguranța tuturor./ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (26 ianuarie)