Proiect aprobat de guvern privind contingentul anual de lucrători străini

Realizator: Laurenţiu Văduva – 100 de mii de cetăţeni străini din afara UE ar putea veni în acest an să lucreze în România pentru a acoperi deficitul de forţă de muncă înregistrat în special în domeniile ospitalităţii, construcţiilor şi transporturilor. Numărul lor, care este dublu faţă de anul 2021, este prevăzut într-un proiect aprobat recent de guvern privind contingentul anual de lucrători străini.
Reporter: Daniela Vasilescu – Potrivit datelor ANOFM din cele peste 264 de mii de locuri de muncă vacante în primele opt luni ale anului trecut, aproape 51 de mii au fost declarate neocupate în mod repetat de către angajatori. 6.500 de firme au solicitat de la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă eliberarea de adeverinţe pentru obţinerea avizului, care permite încadrarea în muncă a străinilor pe teritoriul României.
Specialistul în resurse umane, Oana Botolan: În ultimii ani, am văzut din ce în ce mai mult foarte multe locuri de muncă disponibile. Aici vorbim şi de posturi de lucrători necalificaţi şi vorbim şi de specialişti superspecializaţi şi seniori. Dacă luăm în paralel faptul că oamenii, mai ales cei care ar fi eligibili, sunt foarte mulţi români care lucrează în străinătate şi, în consecinţă, cele două realităţi puse cap la cap duc la nevoia de personal din alte ţări. Din păcate, însă forţa de muncă din alte ţări nu e uşor de adus, sunt nişte costuri. Sunt convinsă că toţi angajatorii, care fac acest lucru, îşi fac nişte calcule de profitabilitate.
Reporter: Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Imigrări, cei mai mulţi cetăţeni străini care vin să muncească în România provind din Vietnam, Republica Moldova, Turcia şi Nepal./lcoman/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 31 ianuarie)