Ministrul sănătăţii susţine că infecțiile asociate asistenței medicale sunt încă subraportate în România

Realizator: Mihaela Mihai – Infecțiile asociate asistenței medicale sunt încă subraportate în România, afirmă ministrul sănătății, Alexandru Rafila. Prezent la o conferință dedicată gestionării consumului de antibiotice, ministrul Alexandru Rafila a arătat că rezistența la antimicrobiene este un fenomen care presupune o abordare multisectorială. Alexandru Rafila a explicat că prescrierea corectă a antibioticelor în spitale întârzie apariția infecțiilor nosocomiale.
Alexandru Rafila: Încă infecţiile asociate asistenței medicale sunt subraportate în România. Ne apropiem de 1% din proporția de pacienți externați, dar suntem încă departe de media Uniunii Europene, nu pentru că ne-am dorit să avem mai multe infecţii, dar ne dorim să ştim realitatea şi să încercăm infecţiile măcar invazive, bolile invazive cu bacterii multirezistente să apară cât mai rar în spitalele românești și lucrul acesta are o influenţă foarte bună asupra mortalității şi România să poată să atingă cel puțin câteva ţinte. Una dintre ţinte este cea legată de reducerea consumului de antibiotice şi schimbarea structurii consumului de antibiotice, pentru că utilizăm de multe ori antibiotice care nu ar trebui utilizate, antibiotice de primă intenție, de asemenea să ajungem cu spitalele România să putem să facem un diagnostic microbiologic de bună calitate.
Realizator: Administrarea corectă a antibioticelor a fost discutată în cadrul unui proiect realizat de Institutul „Matei Balș” cu fonduri europene și care va continua în cinci spitale pilot din întreaga țară, a transmis reporterul Radio România Actualităţi, Adriana Turea./ilixandru/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 februarie)