Cu toate că elaboratul proces al decorării aduce aproape întotdeauna un freamăt în mintea celui care se înhamă la el, există atât de multe elemente speciale în renovarea unei case pentru sezonul de primăvară, încât, simţim parcă o nevoie nestăvilită de a face o schimbare în spaţiul în care locuim. Așa se face că, de îndată ce vremea mohorâtă cedează locul temperaturilor mult mai prietenoase şi razelor soarelui, un decor proaspăt şi vivace al locuinţei ne va binedispune instantaneu. Puteți începe, de exemplu, cu un set de perne noi pe canapeaua din sufragerie, o piesă centrală colorată pe masă sau chiar un aranjament de flori pline de viață în biroul dvs. de acasă. Dar dacă sunteți pregătiți pentru și mai multe provocări, duceți lucrurile la un nivel

superior vopsind ușile într-o nuanță de alb clar sau amenajând o mini-grădină verticală pentru a da viață spațiului dvs. Totul face parte din distracție, mai ales dacă nu iubiți nimic mai mult decât o locuință plină de personalitate. De la culori pastelate până la imprimeuri noi și proaspete sau de la accente cu fluturi și detalii florale și până la proiecte mai mari de bricolaj, toate aceste moduri uimitoare de a vă transforma locuința, unele mai simle, altele mai drastice, vă vor face să zâmbiți și să vă simțiți reîmprospătat. Deși curățenia de primăvară este poate primul lucru la care ne gândim la începutul fiecărei primăveri, unde ar mai fi distracția dacă nu am încerca să aducem un pic de optimism și o rază de speranță în viețile noastre!?


* Living în plan deschis – Viața în plan deschis este simptomul unei schimbări în stilul de viață modern. Mai mult timp petrecut acasă a însemnat consimțirea unui ochi critic asupra aspectului și fluxului, iar acum prin câteva modificări specifice, ne maximizăm locuințele. Spațiile în plan deschis ne permit să ne mișcăm liber prin casă cu mai multă fluiditate și totuși putem încorpora zone clare pentru diverse activități precum munca, mâncatul, exercițiile și relaxarea. Un număr tot mai mare dintre noi dorim ca locuințele  noastre să se simtă deschise, aerisite și mai ușor de gestionat în familie. Datorită lipsei pereților sau a ușilor, socializarea în casă va deveni mult mai ușoară. Acest lucru este deosebit de benefic pentru familii, deoarece le permite să petreacă mai mult timp împreună, fără a face schimbări în rutina lor. De asemenea, este un spațiu grozav pentru oaspeți, întrucât puteți întreține o conversație în timp ce faceți gătiți, de exemplu.

* Spații de îngrijire personală – O cercetare recentă a dezvăluit faptul că „spațiile pentru sine” – un spațiu dedicat îngrijirii personale – vor fi principalul motor al renovării caselor pentru primăvara/vara 2022. Puțin peste o treime dintre oameni au raportat că și-au creat un spațiu în casă dedicat wellness-ului sau hobby-urilor și aproape jumătate dintre ei (48%) ar căuta locuințe cu un spațiu pentru sine la achiziționarea unei locuințe. Oamenii au început să acorde prioritate sănătății și bunăstării lor față de orice altceva și este clar că propriile locuințe vor continua să joace un rol important în viața noastră, deoarece căutăm să petrecem timp cu lucrurile pe care le iubim cel mai mult. Revoluția auto-îngrijirii ne schimbă și băile, odată cu apariția „spathroom-ului” sau a băii inspirate de spa. Cu mai mult timp petrecut acasă decât oricând, tendința unei băi inspirate de spa crește rapid. Cheia pentru a crea o baie relaxantă este designul minimalist, iluminarea scăzută, căzile luxoase și dușurile de înaltă performanță. Deoarece tendința spa de acasă se concentrează foarte mult pe starea de spirit, culorile neutre, liniile curate și materialele naturale sunt de asemenea esențiale. Actualizarea băilor este o modalitate simplă de a vă revigora întreaga casă. Puțină organizare nu ar strica, iar încorporarea câtorva piese noi poate trezi spațiul din amorțeală. O altă opțiune ce poate avea un impact major sunt dulapurile.

* Crearea unei grădini de vis – Anul acesta, pe măsură ce dragostea noastră pentru grădinărit continuă să înflorească, vom vedea oameni decorându-și grădinile în același mod în care adaugă personalitate caselor lor. Din punct de vedere istoric, grădinile au fost spații utilitare, sau cu valoare estetică, precum grădinile botanice decorative. Acum, totuși, oamenii doresc să ofere grădinii lor o senzație confortabilă, făcând-o o extensie a caselor lor. Odată cu introducerea tapițeriei, iluminatului, accesoriilor și chiar a fântânilor sau a unor elemente de decor mai elaborate pentru exterior, oamenii aplică același interes atât în designul caselor lor, cât și în designul grădinilor lor.

* Design biofil – Principiile de design biofil conectează un spațiu cu natura prin maximizarea luminii naturale și a ventilației, introducând plante, culori și materiale inspirate din natură. Conectarea spațiului interior cu cel exterior este o modalitate inteligentă și simplă de a vă face casa să se simtă mai mare, invitând în același timp energia liniștitoare și materialele naturale din exterior, în interior. Este vorba aici de a vă îmbunătăți aspectul spațiilor interioare prin încorporarea unor piese de mobilier rustice, organice și durabile, care pot evoca un sentiment de liniște. Cel mai simplu mod de a introduce designul biofil în casa dvs. este cu ajutorul plantelor de interior. Acum este momentul perfect să vă sprijiniți pe „vechii prieteni” – plantele de casă.

* Organizare supraapreciată – Organizarea supraapreciată ține mai puțin de a vă  lipsi casa de elementele esențiale de zi cu zi și mai mult de a vă afișa lucrurile într-un mod intenționat. Neaglomerate și bine organizate, apropiate stilul de viață zen, spațiile „mai puțin înseamnă mai mult” au linii curate și liniștitoare.  Și, cu o creștere de 700% a căutărilor pe Google pe subiectul „ordinii și disciplinei” la sfârșitul anului trecut, se pare că 2022 va fi anul pentru curățenia supremă de primăvară. Oamenii regândesc modul în care își depozitează și își organizează lucrurile. În ultimul an, instalarea rafurilor de bucătărie a crescut cu 34%, în timp ce montarea rafurilor plutitoare a crescut cu 67%, arătându-ne că pereții goi pot servi într-adevăr unui scop util. Previziunea este că oamenii vor continua să profite de spațiul lor în noi și noi moduri, pe măsură ce viața personală și profesională se îmbină și mai mult.

* „Academia întunecată” – O tendință de interior în curs de dezvoltare cu rădăcini în rețelele sociale își ia indiciile estetice de la vechile instituții academice – o versiune romantizată a internatului englezesc, de exemplu – cu accent pe o mulțime de cărți, natură profundă, culori inspirate, tapet în stilul lui William Morris, comori de epocă și antice și o notă de excentricitate engleză. În centrul acestui stil plin de caracter se află un accent pe literatură, inspirându-se din bibliotecile frumoase ale institutelor academice. Etalarea cărților, în special a celor vechi și legate, va da impresia unei încăperi oarecum aglomerate, dar cultivate, instruite și erudite. Le puteți așeza la întâmplare pe rafturi și pervaz sau le puteți stivui pe măsuțe de cafea pentru efectul dorit.

* Nuanțe de verde – Verdele este tendința de culoare remarcabilă pentru primăvara/vara 2022, cu un impact proaspăt, armonios și revitalizant asupra caselor noastre. De la măsliniu la salvie, de la eucalipt la mentă, tonurile de verde inspirate din natură vor fi o tendință uriașă în acest an. Deși am petrecut mult prea  mult timp în casele noastre în ultimii ani, inspirând tendința către calm și confort, tânjim și la simplitatea sănătoasă de a fi în natură, în special în mediile verzi. Vom vedea că acest lucru se traduce prin utilizarea verdelui natural ca bază a multor palete de culori interioare – verdele va deveni în esență neutrul care ancorează designul și stilul unui spațiu.

* Arhitectura animalelor – Este absolut esențial să ținem cont de animalele noastre de companie atunci când redecorăm anul acesta. Aceasta nu este o protecție împotriva animalelor de companie așa cum o știm, ci se referă la crearea de spații de lux pentru animalele noastre de companie, care se potrivesc perfect cu alegerile de design pe care le facem pentru noi înșine. Dragostea și aprecierea noastră pentru animale au crescut doar în ultimii doi ani, deoarece am petrecut mai mult timp acasă. Atât de mult încât începe să ne influențeze până și în alegerile noastre de design interior. Specialiștii susțin că există din ce în ce mai multe solicitări de la clienții lor pentru a crea o casă locuibilă și funcțională pentru toți membrii familiei… inclusiv pisici și câini. De exemplu, în încăperile utilitare (dependințe), cererea pentru spații multifuncționale a devenit mult mai mare, dușurile pentru câini încorporate pentru curățarea lăbuțelor  noroioase și a blănii după plimbări îndelungate fiind o caracteristică comună. Înainte, acestea erau simple robinete de exterior care doar se foloseau din când în când, dar acum, proprietarii de câini doresc versiuni de lux, cu apă caldă, furtun de duș flexibil și zone din gresie, în concordanță cu decorul camerei.

*  Maximalism rustic – O sărbătoare a culorii, a imprimeului și a personalității designului lasă în urmă cu îndrăzneală o perioadă de sobrietate și întâmpină primăvara/vara cu entuziasm amețitor. Căutările Google pentru design interior maximalist au crescut cu aproape 300% spre sfârșitul anului trecut și, odată cu aceasta, o abordare mai curajoasă a caselor noastre. Mai mult înseamnă acum chiar mai mult în ceea ce privește culorile îndrăznețe și efectele de vopsea – aduceți împreună modele sub formă de dungi și figuri geometrice, precum și accesorii îndrăznețe de mari dimensiuni. Amintiți-vă că nu există reguli când vine vorba de decor maximalist, așa că distrați-vă construindu-vă propria schemă de decor. Gândiți măreț, îndrăzneț și curajos și nu aveți cum să dați greș.

* Curbe plăcute – Există o mișcare semnificativă către forme rotunjite în interioare, specifică unui stil de viață orientat spre confort și protecție. Curbele au o empatie imediată cu natura și sunt o trăsătură primitoare pentru orice interior. Ele ne ajută să ne simțim conectați cu mediul înconjurător, făcându-ne să ne simțim în siguranță. Aceste forme curbate pot fi văzute la dulapuri, tăblii de pat, chiuvete și o gamă largă de accesorii, precum și insule de bucătărie.

* Culoare, textură și căldură – Ne pare rău să o spunem, dar au trecut vremurile bucătăriei albe. În timp ce imaginile lor ne-au liniștit creierul zguduit de pandemie la mijlocul anului 2020 și în 2021, anul acesta este vorba de aducerea căldurii organice în spațiile noastre. Este foarte plăcut aspectul unui bronz mat în bucătărie care oferă profunzime, sugerând totodată căldură. Paralel cu aceasta este dorința colectivă de a adăuga un strop de personalitate și distracție caselor noastre. Vom vedea o mulțime de culori și tonuri calde de lemn pentru a oferi cu adevărat casei un aspect viu. Nu este un secret pentru nimeni că ne dorim cu toții puțin confort și calm pentru a ne atenua răspunsul (continuat) la stres la tot ceea ce ne-a fost dat să trăim în ultimii doi ani. Manifestarea acestui fapt din primăvara 2022? O abundență de culori naturale. Gândiți-vă la galben, verde și roșu-portocaliu. De asemenea, tonurile mai închise de auriu, argintiu, bronz, alamă și culorile mai capricioase vor deveni și mai populare. Cea mai bună veste dintre toate? Aceste nuanțe sunt super versatile. Vă puteți juca cu ele în toată casa. Când folosiți culori mai închise, utilizați întotdeauna un finisaj mat. Strălucirea va arăta prea extravagant pe culorile mai închise. Tonurile pastelate sunt o modalitate foarte bună de a adăuga o atingere ușoară de culoare pentru începutul primăverii (și nu numai). În timp ce mulți dintre noi credem despre ele că sunt excesiv de dulcegi, acestea pot fi foarte subtile și plăcute, intensificând unele nuanțe de gri. Tonul cremos al nuanțelor pastelate le face deosebit de versatile. Specialiștii ne sugerează contrastul dintre vopseaua pastelată cu aspect de pudră și accesorii metalice din bronz. Oferiți casei dvs.  un aspect elegant și purist cu mobilier, perne și decorațiuni în culori pastelate.

* Culori îndrăznețe atât pentru tavane, cât și pentru pereți – Este timpul să vă apucați de vopsit în afara liniilor! În timp ce culorile organice, inspirate din natură, au acoperit ani la rând pereții, nuanțele îndrăznețe revin în forță. Primăvara este momentul perfect pentru a vă revigora spațiul cu un pic de vopsea care dă energie. A vopsi pereții și tavanul în aceeași culoare îndrăzneață este o tendință atât de dinamică pentru primăvară! Acesta va oferi spațiului o atmosferă de ospitalitate cu un design plăcut.

* Sustenabilitate – Cu încălzirea globală ce a devenit o preocupare crucială pentru majoritatea dintre noi, asistăm la o schimbare a oamenilor care acordă prioritate practicilor și produselor de viață durabilă. Produsele concepute în mod conștient și fabricate în mod responsabil vor fi în fruntea fiecărei case, de la materiale de construcție la mobilier, consumatorii căutând să adopte produse mai inovatoare, concepute având în vedere durabilitatea. Ce presupune acest lucru? Că nu va existe nicio parte a casei care să nu poată beneficia de o strălucire durabilă. Așteptați-vă să vedeți termostate inteligente, sisteme de apă reciclată, consum conștient și multe altele.

* Case inteligente – În urmă cu câțiva ani, în fiecare dintre categoriile „inteligente” dintr-o casă exista una sau două variante, astăzi există de 10 ori mai multe. De la o varietate de sonerii care vă permit să vedeți și să vorbiți cu musafirii de pe telefon, indiferent de locul în care vă aflați și să deblocați ușa de la distanță și până la ploaia de senzori care vă pot obține prognoza meteo, doar așa ca să știți întotdeauna când să udați peluza, la termostatele de economisire a energiei care controlează temperatura din cameră la alegerea dvs., și la alertele de garaj care vă pot comunica dacă ați lăsat ușa deschisă după ce ați plecat, zeci de noi produse și dispozitive high-tech vor sta la loc de cinste pe rafturile magazinelor.

Și mai multe idei de decorare…

* Lăsați pernele să vorbească – Aduceți elemente de primăvară în casă cu niște perne noi. Amestecarea unor modele florale sau a celor cu imprimeuri pastelate cu pernele dejs existente vă va lumina spațiul. Puteți cumpăra numai fețele de pernă pentru a economisi bani!

* Mergeți pe accentele florale – Nimic nu spune primăvara mai mult decât florile proaspete. Împrăștierea vazelor în jurul casei este o modalitate excelentă de a aduce exteriorul înăuntru. O modalitate de a aduce un pic de primăvară în casă este cu ajutorul tapetului cu imprimeuri florale. Crearea unui perete de accent într-una dintre camere va arăta super șic. Puteți chiar să utilizați tapet care se dezlipește și se lipește în cazul în care doriți să-l eliminați mai repede.

* Afișați sticlărie în culoarea curcubeului – Schimbați decorul rafturilor cu ceva mai colorat, cum ar fi vaze în culorile curcubeului.

* Alegeți ghivece pastelate – Tot ce trebuie să faceți este să pictați câteva dintre ghivecele planelor într-o nuanță pastelată, precum roz sau albastru deschis, pentru a sărbători primăvara. Acest strop subtil de culoare va face toată diferența.

* Încercați scaune de masă colorate – Scaunele de culoare închisă pot fi o amintire a iernii, așa că de ce să nu le schimbați cu unele de primăvară? Puteți folosi huse colorate sau puteți cumpăra niște scaune drăguțe și noi, la prețuri accesibile. În orice caz, masa va arăta nou-nouță cu acestea tronând în jurul ei.

* Folosiți o față de masă florală – Folosind o față de masă inspirată din natură va face ca masa să arate capricios. O puteți accesoriza chiar și cu farfurii asortate și articole din sticlă strălucitoare, astfel încât să arate și mai primăvăratică.

* Amestecați decorurile – Dacă nu sunteți un mare fan al florilor, este în regulă – puteți decora cu fructe. Adăugarea unor lămâi și portocale în centrul mesei sau într-un recipient de pe blat este o idee grozavă de primăvară.

* Realizați un perete cu flori uscate – Puteți crea o declarație în dormitorul dvs. cu un perete cu flori home-made. Pentru a face acest lucru, agățați niște trandafiri și garoafe cu susul în jos pentru a se usca pentru câteva zile. Apoi, odată ce sunt gata, folosiți bandă scotch pentru a le așeza pe perete într-un model în spatele patului.

* Includeți accente galbene – De la lumânări galbene, la perne, pături și perdele, toate aceste articole sunt o modalitate excelentă de a lumina o cameră întunecată sau un colț stingher. Aducerea unuia dintre aceste elemente de decor, chiar și unul de dimendiuni reduse, va adăuga un pic de soare oriunde l-ați așeza.

* Cumpărați un covoraș de primăvară – Unul dintre primele lucruri pe care îl observă oamenii când ne calcă pragul este covorașul de la intrare, așa că asigurați-vă că alegi unul distractiv și colorat. Unul cu un curcubeu este un decor perfect de primăvară, nu credeți? De asemenea, dacă sunteți în căutarea unei modalități de a adăuga un aspect de primăvară exteriorului casei dvs., actualizați culoarea ușii din față. Vă va schimba total aspectul casei și nu va fi greu de realizat.

* Creați un perete „suculent” – Dacă sunteți pregătiți, realizați un perete din plante suculente în interior sau în exterior. Pentru a le face să iasă mai mult în evidență, folosiți ghivece colorate.

* Folosiți iarbă de pampas – O vază cu iarbă de pampas pe măsuța de cafea sau un raft din camera de zi va adăuga o notă primăvăratică subtilă spațiului. Puteți găsi în nuanțe crem, roz, albastru și alte culori dacă vreți să mergeți într-o direcție mai vibrantă.

* Utilizați piese de ratan – Accesoriile de casă cu tematică boho, cum ar fi o oglindă cu margini din ratan cu flori, urlă a primăvară. Chiar dacă spațiul nu are o temă boemă, adăugarea unui accent boho modern ca acesta va arăta super drăguț.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.countryliving.com/uk/homes-interiors/interiors/a35202032/spring-summer-interior-trends/

https://parade.com/1193592/marynliles/spring-decorating-ideas/

https://homedecoratetips.com/spring-decoration-2022-we-unveil-the-trends-for-decorating-in-spring

https://homebnc.com/best-spring-decor-ideas/

https://roamhomegrown.com/blogs/blog/home-decor-trends-for-spring-2022

https://decoholic.org/the-decor-trends-spring-summer-2022-everything-you-need-to-know/

https://www.decoist.com/spring-decor-trends/?adblock=1&chrome=1