Putin aprobă transferul armelor fabricate în Occident, confiscate în Ucraina, către aşa-zisele republici Lugansk şi Doneţk

Rusia își va întări granițele de vest, a declarat vineri, preşedintele rus, Vladimir Putin în cadrul reuniunii Consiliului rus de Securitate. Președintele Putin a susținut propunerea de a transfera armele de fabricație occidentale, confiscate în Ucraina, către armata aşa-ziselor republici Lugansk şi Doneţk.
”În ceea ce privește aprovizionarea cu arme, în special cu cele de fabricație occidentală, care au ajuns în mâinile armatei ruse, susțin, evident, posibilitatea de a le transfera către subunitățile militare ale aşa-ziselor republici Lugansk şi Doneţk. Vă rog să o faceți, dacă este nevoie de vreo decizie, aici, la nivelul meu, atunci vă rog, sunt dispus să o fac”, a afirmat Putin, vineri, la reuniunea cu membri permanenți ai Consiliului de Securitate al Rusiei. Această propunere a fost făcută de ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, în cadul reuniunii.
”Dat fiind că există livrări absolut necontrolate de arme, diverse arme către Ucraina, din absolut toate direcţiile, în opinia mea, nimeni nu se mai gândește deja cine, unde, cât să distribuie, fapt specificat de mai multe ori astăzi, avem o propunere: să asigurăm o capacitate de luptă mai mare a miliției din aşa-zisele republici Lugansk şi Doneţk, să le transferăm sisteme de apărare aeriană, în special sisteme MANPADS, și sisteme de rachete antitanc”, a declarat Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu.
„S-a acumulat un număr mare de arme, arme ucrainene: acestea sunt tancuri, vehicule blindate și toate tipurile de arme de calibru mic, destul de multe, artilerie. În plus, există multe sisteme de rachete Javelin și Stinger. Propunem ca toate acestea să fie la fel transmise în aşa-zisele republici Lugansk şi Doneţk pentru a se asigura apărarea republicilor”, a spus ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu.
Joi, 10 martie, Peter Stano, purtătorul de cuvânt al șefului diplomației UE, Josep Borrell, susţinea că statele membre UE, ținând cont de solicitările Ucrainei, au decis să aprovizioneze această țară cu arme în valoare de 500 de milioane de Euro. Pe 8 martie, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, le-a declarat jurnaliştilor că Ucraina va primi ajutor militar din Statele Unite și din alte 14 țări./vdraguta/ilapadat

(www.interfax.ru – 11 martie)