NATO va trebui să îşi regândească serios modul de răspuns, dacă Rusia va folosi arme chimice în Ucraina (Andrzej Duda)

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat duminică, într-un interviu acordat BBC, că folosirea armelor chimice de către Rusia în Ucraina ar reprezenta un moment de cotitură, iar NATO va trebui să îşi regândească serios decizia de a nu interveni militar în acest conflict.

Întrebat de jurnalista BBC Sophie Raworth dacă crede că preşedintele rus, Vladimir Putin, s-ar putea pregăti de folosirea armelor chimice, în Ucraina, Duda a răspuns: „Acest lucru este ceva ce lumea nu a mai văzut, la o asemenea amploare, de la Al Doilea Război Mondial. (…) Dacă mă întrebaţi dacă Putin poate folosi arme chimice, cred că Putin poate folosi orice în acest moment, mai ales când se află într-o situaţie dificilă. Politic, el a pierdut, deja, acest război, iar din punct de vedere militar, nu îl câştigă.”

Întrebat dacă folosirea armelor chimice de către Putin ar constitui o linie roşie pentru NATO, punct în care ar trebui să intervină, Duda a declarat: „Bineînţeles, toată lumea speră că el nu va îndrăzni să facă asta. Însă, dacă va folosi orice arme de distrugere în masă, atunci acesta ar fi un moment de cotitură în evoluţia generală a lucrurilor. Desigur, Alianţa Nord-Atlantică şi liderii acesteia, în frunte cu Statele Unite, vor trebui să discute şi vor trebui cu adevărat să se gândească serios la ceea ce este de făcut, pentru că în acel moment lucrurile încep să devină periculoase, nu doar pentru Europa, ci şi pentru întreaga lume.”/mbrotacel/lalexandrescu

www.bbc.com, REUTERS – 13 martie