Psihologul Emma Toader: Unul dintre efectele războiului este creșterea agresivității psihice dintre oameni

Războiul este motivul, dar și pretextul pentru ca oamenii să își verse frustrările și tensiunile acumulare din ultimii ani, care alimentează agresivitatea umană, a declarat, duminică, pentru RADOR, psihologul Emma Toader, specialist NLP (programare neurolingvistică).

„Războiul pune în act în plan fizic războiul din planul subtil, războiul din interiorul omului, după principiul ce în mic e și în mare. Oamenii au în ei sămânța agresivității, pe care fie o cultivă, fie o transformă (meserii sau hobbyuri ca pugilişti, luptător, etc), fie o ascund și, atunci, poate să iasă când „fitilul devine scurt”. Războiul devine pretextul pentru ca oamenii să își manifeste agresivitatea, care există acumulată în ei, din motive diverse – a explicat psihologul.

 În orice război, există o victimă și un agresor, iar oamenii de pe marginea războiul se războiesc între ei privind convingerile lor despre război. „Să ne imaginăm doi vecini proprietari de case cu curte. Ceilalți vecini văd cum unul dintre proprietari intră cu buldozerul în curtea celuilalt și, da, acesta este agresorul. Alții să zicem că au văzut că, înainte de acest moment, proprietarul agresor i-a tot spus vecinului să își mute lunetistul mai departe de gardul său, dar lucrul acesta nu s-a întâmplat, ci din contră. Cine a agresat?”  – a întrebat specialistul NLP.

Ea a arătat că există atât agresivitatea activă, cât și starea pasiv-agresivă. „Nimic nu justifică un război și pierderile de vieți omenești. Agresivitatea psihică este la fel de nocivă ca agresivitatea fizică. Când nu respectăm părerea diferită a celuilat și vrem să impunem cu forța părerea noastră apare conflictul. Culmea știți care este? O agresivitate, fie ea sub formă de război, este trecută cu vederea de opinia publică dacă este prezentată de natură să salveze sau să corecteze ceva (eventual un ideal ), adică dacă agresorul este prezentat drept salvator” – a adăugat  psihologul, care a mai spus că „un agresor care este un salvator seamănă cu un luptător pentru pace care este și vânzător de arme”.

Székely Ervin, RADOR