Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza situaţiei extrem de grave din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii importante pentru refugiaţii ucraineni care intră în România, direct din Ucraina sau dinspre Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Trenul InterRegio IR 1095/1094 Bucureşti Nord – Ruse va circula până pe 30 martie în compunere diferită, format din 6 vagoane care aparţin BDZ Bulgaria, ca urmare a cererii ridicate de transport a persoanelor refugiate care pleacă din România spre Bulgaria şi ţările din sud-estul Europei. Trenul IR 1095 va pleca din Gara Bucureşti Nord la 10:55 şi va sosi la Ruse (Bulgaria) la 13:45. Totodată, 4 vagoane vor forma trenul 463 Ruse (plecare 14:10) – Sofia (sosire 20:10), iar două vagoane vor forma trenul 9623 Ruse (plecare 16:00) – Varna (sosire 20:00). Cetăţenii străini care provin din Ucraina călătoresc gratuit în România cu operatorul feroviar naţional CFR Călători. Biletul va fi emis numai pentru călătorii cu cetăţenie ucraineană sau altă naţionalitate, dar cu reşedinţa în Ucraina.

2) Autorităţile de la Tulcea (est) şi societatea Navrom Delta au pus la dispoziţia refugiaţilor ucraineni care doresc să ajungă din Isaccea la Galaţi o navă rapidă, cu o capacitate de 198 de locuri, care poate fi folosită şi ca loc de preluare şi pregătire a grupurilor ce vin în Isaccea. Administraţia Porturilor Dunării Maritime din Galaţi a oferit infrastructura de acostare necesară navei.

3) Refugiaţii ucraineni care intră în România primesc pliante cu informaţii privind condiţiile de angajare în România. Pliante cu informaţii pentru cetăţenii ucraineni, privind condiţiile de angajare în România, sunt împărţite şi afişate în vămi, gări, autogări şi alte puncte des tranzitate.

4) Inițiativa „Moldova pentru Pace” a lansat platforma www.dopomoha.md, cu versiuni în ucraineană, română şi rusă, pentru a conecta cererile și ofertele de ajutor gratuit pentru persoanele refugiate (familii de până la 9 persoane) din Ucraina. Iniţiatorii încurajează doritorii să se înregistreze și să ofere ajutor pentru cazare, transport, produse de primă necesitate, consiliere psihologică, servicii medicale și juridice. Pentru aceasta e nevoie să fie completat formularul de pe site. Persoanele refugiate, la rândul lor, vor putea accesa ofertele disponibile pe platformă.

5) Ştirile pentru refugiaţii din Ucraina sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00 şi la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.