Odată cu isprăvirea sezonului rece, o grădină bogată în culori, cu straturi de flori care să dăinuie din primăvară și până toamna târziu, arbori rezistenți și iarbă cât vezi cu ochii sau bucuria de a sta tolăniți la soare pe un șezlong sau un balansoar răsfoind cartea preferată nu trebuie să rămână niște simple visuri. Nu oricine, însă, este dispus să petreacă tot timpul plantând paturi de flori și îngrijind peluza. Spre deosebire de grădinarii împătimiți, care doresc parcă să-și petreacă întreaga viață în propriul colț de rai pentru a-și îngriji plantele și a visa la noi scheme de organizare și combinații de flori, cei mai puțin dedicați sunt percepuți ca niște persoane care vor cu tot dinadinsul sa evite responsabilitățile neplăcute (și chiar responsabilități sunt). Nu toți avem norocul timpului liber petrecutdupă bunul plac!

Cu toate că pare foarte greu de crezut, putem fi toți norocoșii deținători ai unei grădini frumoase și armonioase cu o străduință aproape neglijabilă. Acest lucru poate deveni realitate, în primul rând, prin planificarea corectă a peisajului și, în al doilea rând, prin alegerea unor plante care necesită o îngrijire foarte redusă. Înainte de toate, gândiți-vă ce fel de grădină vă este mai ușor să întrețineți – una obișnuită, care să presupună tăierea frecventă a buruienilor, și îngrijirea paturilor de flori, sau una ușor neglijentă, cu aspect liber? Logic, răspunsul va fi că cea de-a doua variantă este mult mai convenabilă. Dar, cine știe, poate se găsesc amatori și pentru prima. Noi avem sugestii pentru ambele „tabere”!

Trucuri de organizare pentru reducerea volumului de muncă

* Un gazon pitoresc cu flori sălbatice și arbuști ornamentali vă va ajuta să creați cu ușurință o grădină frumoasă cu propriile dvs. mâini. Decorați grădina de preferință cu ajutorul unor compoziții frumoase de plante nepretențioase și diverse obiecte decorative.
* Cu cât numărul de paturi de flori din grădină este mai redus, cu atât mai ușor vă va fi să le îngrijiți. Deși arbuștii strălucitori, care își schimbă aspectul în timpul sezonului, sunt o alegere excelentă este greu să ne imaginăm o grădină luxoasă fără flori. Așezați suprafețe mari pe peluză sau gazon cu trifoi și margarete, buruienile fiind astfel aproape invizibile. Că tot veni vorba, margaretele tolerează cu ușurință tăierea și înfloresc remarcabil de repede.
* O grădină frumos înflorită, care umple spațiul din fața casei, va crea sentimentul unei grădini cultivate în mod minuțios, restul zonei putând fi înconjurat doar de tufișuri. În loc de paturi de forme geometrice, creați așa-numitele „mixborders”, adică delimitări mixte de plante diferite cu o structură liberă. Arată mai pitoresc, iar nelipsitele buruieni le vor face să pară mai pline și mai încărcate.
* Alegeți plante rezistente la îngheț! Combinați plantele cu frunze, diferite ca înălțime, formă și culoare, astfel încât chiar și neînflorite, grădina să rămână decorativă și frumoasă. Aranjați delimitările mixte la intersecția dintre brazde sau cărări pentru a complica un pic imaginea grădinii.
* În ceea ce privește arbuștii, cea mai bună alegere ar fi coniferele. Soiurile miniaturale ar trebui plantate în ghivece, iar cele care cresc la dimensiuni mari, vor fi cel mai bine plasate direct în grădină. Tufele care arată bine în timpul iernii sunt acele tipuri cu frunze veșnic verzi, cum ar fi Buxus și Brebenocul de Madagascar sau cel trandafiriu.
* Dacă doriți ca „pepiniera” dvs. să fie atractivă și iarna, în ciuda lipsei vegetației, a ierbii verzi și a florilor frumos colorate, ar trebui să fie compusă din arbuști veșnic verzi și conifere (brad, chiparos, ienupăr, bradul alb, molidul, pinul, zada, ienupărul, tuia – care mai poartă și denumirea de arborele vieții, tisa, chiparosul, cedrul, laricele – sau zada, cupresifolia si sequoia). „Copacii” expansivi nu numai că arată frumos în contrast cu albul zăpezii, dar pot fi și decorați cu luminițe, subliniind astfel, atmosfera festivă de decembrie.
* Dacă există un teren în trepte, nu vă fie frică să creați terase și ziduri de susținere, întrucât aceste elemente vor îmbogăți imaginea grădinii și o vor face mai impresionantă.
* O curte pavată se va descurca perfect și cu sarcina de a crea un fundal pentru flori, în același timp existând mult mai puține probleme în ceea ce privește cosirea gazonului – o sarcină plictisitoare, între noi fie vorba. Tehnologia de înaltă calitate va simplifica foarte mult îngrijirea grădinii. În plus față de mașinile de tuns iarba, potrivite pentru spații plate deschise, optați pentru un dispozitiv de tuns iarba pentru a „toaleta” atât iarba, cât și buruienile din jurul arbuștilor și arborilor, dar și pentru a crea diferite modele în iarbă. De îndată ce iarba se înalță cu peste 10 centimetri, o sesiune de cosire săptămânală (sau cel puțin o dată la două săptămâni) vă va aduce un aspect mult mai îngrijit al grădinii.
* Forma peluzei și organizarea peisajului înconjurător sunt foarte importante. Cu cât există mai multe mini-amenajări separate în mijlocul gazonului, cu atât mai mult timp petreceți să le îngrijiți. Limita dintre gazon și plantarea solidă este o altă decizie importantă care vă simplifică întreținerea.
* Când vine vorba de copaci, formați-le coroana la o înălțime medie, astfel încât să puteți ajunge liber la ea. Plantele care trebuie așezate separat ar fi bine să fie plantate la o distanță nici mai mică nici mai mare decât lățimea mașinii de tuns iarba, altfel va trebui să tăiați iarba cu un trimmer electric pentru gazon, pe fiecare strat format, iar acest lucru este destul de obositor.
* Pentru a evita contaminarea solului, umpleți-l cu mulci decorativ, ca de exemplu scoarță. Între plantele tinere, merită să „închideți” pământul cu un material nețesut pe care să presărați pietriș – acest truc vă va scuti de ostenitoarea muncă de a plivi, dar va salva și omniprezenta iarbă. Alternativ, dacă plantarea proaspătă a arbuștilor și a plantelor perene necesită umplerea spațiului dintre ele, puteți folosi plante anuale. Aceste tehnici simple vă vor ajuta nu numai să economisiți timp în întreținerea grădinii, dar și să o decorați în mod uimitor.
* Toate plantele au nevoie de lumină și apă – orice om știe acest lucru. Cu toate acestea, cantitatea de lumină și frecvența udării depind de tipul de plantă. De asemenea, este important să alegeți ghiveciul potrivit, pentru că unele plante se vor dezvolta mai repede și mai temeinic, iar altele se simt mai bine în vase mici. Unele au nevoie de ghivece cu găuri, altele nu. Prin urmare, înainte de a cumpăra plante pentru grădina și casa dvs., trebuie să vă familiarizați cu cerințele specifice fiecărui soi.
* Sădiți plantele mici cât mai aproape una de alta, astfel încât să acopere repede zona și să nu permită creșterea buruienilor. Includeți dalele decorative de pavaj în marginile late, pentru acces ușor, fără a călca pe pământ.
* Plantele trebuie să fie înconjurate de iubire – oamenii de știință au descoperit de ani buni că se pot simți stresate dacă sunt tratate inadecvat. Prin urmare, buna îngrijire nu înseamnă doar a le pune apă în mod regulat și îngrășământ o dată la nu știu cât timp. Pentru ca plantele să crească frumos, trebuie să simtă că sunt dorite în acel loc și îndrăgite, așa că atât simplilor iubitori de plante, cât și grădinarilor cu state vechi le este recomandat să vorbească cu necuvântătoarele lor verzi.
* Folosiți linii largi, curbate, care sunt ușor de tuns. Mărginiți pajiștea cu o fâșie pavată pentru a nu mai fi obligați să aranjați marginea după ce ați tuns gazonul. Folosiți borduri și zone izolate cu plante mari … cu cât mai mari, cu atât mai bine. Delimitați aceste „insule” și evitați plantarea copacilor izolați în mijlocul gazonului. Pomii arată mai bine și sunt, în general, mai fericiți atunci când fac parte din marginea de delimitare. În loc de gazon, împrejmuiți arborii cu plante mici, simple, care nu trebuie tunse, cum sunt plantele Liriope și Pachysandra, sau doar mulci.

Ce să plantați în grădină

Abțineți-vă de la plantarea unor flori anuale prin răsaduri! Alegeți-le, în schimb, pe cele care cresc ușor, fără îngrijire, care nu necesită germinare preliminară, înfloresc pe timp îndelungat și cresc singure anul următor, prin autoînsămânțare: Eschsoltia (Eschscholzia), Macul de câmp (Papaver rhoeas), inul cu flori mari (Linum grandiflorum), albăstrele (Centaurea), Linarita (Linaria vulgaris) și gălbenele (Calendula officinalis).

* Bulbii de flori – Sădiți-i și uitați de ei
Lalele și zambilele sunt flori magice de primăvară care încântă toate privirile la începutul sezonului. Dar imaginați-vă ce va fi în locul lor vara, de îndată ce florile se vor ofili? Frunze uscate pe care încă nu le puteți tăia, pentru a nu dăuna bulbului care a acumulat substanțe nutritive. Abia după uscarea completă a frunzelor, trebuie să vă faceți timp pentru a scoate bulbii să se usuce. Iar la sfârșitul verii sau la începutul toamnei va trebui să le replantați. Prin urmare, toate florile care au nevoie să fie scoase în fiecare an pentru uscare sau iernare și apoi re-sădite (cum ar fi lalele, zambile, anemone, gladiole, crocosmia și daliile) ar fi mai bine, din păcate, să le evitați.
• Ar fi mult mai indicat să alegeți altfel de plante cu bulbi, care vor crește și nici nu necesită prea multă atenție. Flori frumoase, însă nu la fel de mari, ar fi Puschkinia, Stsilla, Zambile struguraș (Muscari armeniacum), Brodiaea, Lușca (Leucojum), Brândușa de munte (Crocus), Kamassia (Camassia) – toate cu flori spectaculoase, înflorite vara timpuriu, și extrem de decorative, care înfrumusețează grădina aproape toată vara. Grija pentru aceste flori va fi minimă.
• Dacă vă doriți cu orice preț lalele, plantați specii sălbatice, care arată destul de neobișnuit. În cazul în care nu vă puteți imagina grădina dvs. fără fumoasele lalele de primăvară, puneți bulbii în cuibulețe de plastic în pământ – vă va fi mai ușor și mai rapid să-i scoateți. Permiteți-vă să uitați de acest proces timp de un an – o vară petrecută în pământ fără uscare nu va provoca daune teribile la înflorirea lalelelor anul viitor. Bujorii și crinii vor fi „adăpostul” ideal pentru aceste plante bulboase estompate.
• Narcisele plantate într-un singur loc pot să înflorească fără a fi săpate timp de 4-5 ani. Singura problemă sunt frunzele galbene, care nu pot fi tăiate decât după ce s-au uscat complet. Prin urmare, alegeți pentru ele un loc lângă plante perene, care în timpul verii le vor acoperi cu frunze.

* Nu vă feriți de buruieni
Nu vă fie teamă de buruieni și luptați în mod constant cu ele! O grădină amenajată mai degrabă în stil rustic este ușor de neglijat. Cele mai recente tendințe sunt dovada vie că buruienile pot decora orice grădină. Lăsați formele naturale caracteristice solului dvs.! Acestea vor da grădinii un aspect mai natural. De exemplu, mușețelul de grădină obișnuit creează, fără participarea grădinarului, niște faguri excelenți, care leagă plantele. În plus, înflorește pentru o lungă perioadă de timp și este foarte rezistent la căldură și secetă. Chiar și un brusture cu frunzele lui uriașe poate arăta spectaculos, iar ciulinii pot decora o compoziție de lupini și rudbeckia (bulgări de soare) cu florile lor.

* Suculentele
O altă soluție pentru cei care nu doresc să petreacă prea mult timp grădinărind sunt suculentele sau plantele care pot stoca apa în frunze sau germeni. Ele se caracterizează prin forme ciudate și culori frumoase. Cultivarea suculentelor nu provoacă nicio problemă majoră, întrucât cresc și înfloresc în fiecare an. Se simt mai bine în locuri însorite și calde ca cele din dreptul ferestrelor. Din ce în ce mai multe soiuri din aceste plante apar pe piață, cerința fiind mare mai ales pentru că se dezvoltă rapid și devin imune la condiții nefavorabile.

* Plantele perene – Acordați atenție numai celor mai puțin pretențioase
• Bujorii necesită îngrășământ regulat, multă apă înainte de înflorire și tăierea frunzișului înainte de iarnă, dar această îngrijire vă va fi răsplătită înzecit când grădina va fi plină cu flori imense.
• Crinii cresc splendid într-un loc însorit și, asemenea bujorilor, chiar și după ce înfloresc vor fi decorativi și îngrijiți. Frunzele atrăgătoare și florile albe sau liliachii ale clopoțeilor sunt ideale pentru umbre parțiale și locuri umbroase (inclusiv sub copaci, dar nu chiar la trunchiuri). Este adevărat, clopoțeii vor trebui tăiați după primul îngheț, care le-a „bătut” frunzele, iar în luna octombrie, trebuie adăugat mulci.
• Irișii (sau stânjeneii) sălbatici (Iris sibírica) și stânjeneii de baltă (Iris pseudacoru) sunt ușor de curățat și vor decora zonele umede în grădinile însorite. Înainte de începutul iernii, aceștia vor trebui tăiați la o înălțime de 10 cm deasupra solului. Totuși, irișii „cu barbă” rămân unele dintre cele mai bune flori decorative de grădină mai ales în luna iunie. Pentru a vă ușura procesul de îngrijire, alegeți soiuri vechi, care cresc repede și sunt rezistente la boli.
• Mușețelul, lupinul și rudbeckia sunt plante foarte rezistente, care arată frumos atât în rabatka (paturi de flori cu formă alungită), cât și separat, în paturi mixte. Ele pot fi cultivate în grădină direct din semințe.

* Plante bienale
• Garofița de grădină (Dianthus barbatus) și nalba de grădină (Alcea rosea) sunt și ele potrivite pentru paturi mixte fiind foarte ușor de crescut. Singurul lucru care trebuie luat în considerare este că acestea înfloresc numai în al doilea an după plantare, pentru ca mai apoi să fie îndepărtate și plantate din nou, altfel nu se vor dezvolta ca flori luxuriante.

* Arbuștii ornamentali cu flori
Pentru a fi scutiți aproape complet de îngrijirea grădinii, creați o compoziție multi-strat de arbuști cu flori frumoase și colorate. Aranjați arbuștii de diferite tipuri, înălțimi și forme în perimetrul grădinii dvs., lângă gard sau pe lângă pereții casei. Astfel vor fi mai pitorești, iar dacă unul dintre ei îngheață peste iarna, „vecinii” lui îi vor ascunde aspectul nefericit.
• Liliacul obișnuit trebuie doar să fie în grădină, necesitând foarte puțină atenție. În luna mai, mirosul florilor sale va inunda întreaga grădină, iar frumusețea tufelor luxuriante înflorite vor atrage toate privirile. Alegeți soiuri cu flori mari duble, izbitoare în dimensiune și colorit (Nadezhda, Frumusețea Moscovei, etc). Singura preocupare este să tăiați buchețelele de flori ofilite, după înflorire.
• Să crească rapid într-un loc însorit sub forma unui tufiș imens de până la trei metri este capabil și un Bristleplodnik. El și alte asemenea plante (spirea, liliacul, iasomia de grădină, hortensia comună, hortensia cu panicule și păducelul) au o bună rezistență la frig, iar problemele întâmpinate în creșterea lor sunt aproape egale cu zero.
• Hortensia de pădure (Hydrangeca arborescens) și cea cu panicule (Hydrangea paniculata) reprezintă niște arbuști decorativi pentru locurile semi-umbrite din grădină. Arată grozav în compozițiile cu plante conifere!
• Pentru a crea o compoziție contrastantă cu alți arbuști și flori, alegeți unul dintre cele mai expresive soiuri – Fizocarpul roșu „Diabolo”. În iunie, va fi acoperit cu flori albe, adunate în scuturi ușor roz. Tot în luna iunie, grădina va fi perfect decorată cu florile albe și mirosul îmbietor ale iasomiei de grădină (chubushnik).
• Cornus alba „Sibirica Variegata” este un arbust cu frunze căzătoare care face parte din familia Cornaceae. Arbustul este cunoscut popular și sub denumirea de Corn. Crește dens formând tufișuri mari, decorative. Ramurile sunt în nuanțe roșiatice care contrastează superb cu albul zăpezii după căderea frunzelor. Se instalează pe soluri umede, unde se dezvoltă rapid și întotdeauna în spatele rândului de plate, altfel încât să nu mai aibă vecini în spatele lui – se comportă destul de agresiv, ocupând mult mai mult spațiu decât i-a fost alocat.

• Nu uitați nici de trandafirul sălbatic, care, după florile parfumate, va avea niște fructe strălucitoare care vor decora splendid grădina.
• Decideți-vă evaluând cantitatea de muncă necesară toamna, dacă sunteți gata să vedeți o forsythia în grădina dvs. Acest tufiș gălbui, fără frunze de primăvară lasă o impresie grozavă. După căderea frunzelor sale elegante rămâne colorat în diferite culori. Dar, pentru o bună înflorire, forsythia trebuie să fie băgată la adăpost pe întreaga perioadă a iernii: toamna, forsythia va trebui să aibă parte de o atenție deosebită, îndoindu-i ramurile spre pământ și înfășurându-le cu lutrasil (fabricat din polipropilenă, una dintre principalele sale proprietăți fiind retenția de căldură).
• În prim-plan, în compoziția arbuștilor și a plantelor perene, sunt potrivite „spiraeele” (cununițele) în toată diversitatea lor – Spiraea cinerea, Spiraea japonica, Spiraea vanhouttei și altele. Toți sunt arbuști foarte decorativi: înfloresc frumos, în momente diferite și fără nicio îngrijire. Vara și chiar și toamna (atunci când sunt tăiați după înflorire) spiraea japonica face niște flori roz de toată frumusețea.
• Dracila (Berberis vulgaris) și Dracila japoneză (Berberis thunbergi) comune, prospere în flori galbene nu sunt foarte impresionante, dar frunzele lor caracteristice și ramurile cu fructe mici de culoare roșie arată foarte bine. Mai ales că boabele de anul trecut rămân pe bușteni.
• Același lucru se poate spune și despre Evonimus (sau Salba mare), extrem de decorativă, datorită frunzelor înflăcărate și fructelor sale speciale, sub formă de cutii deschise de culoare roz, cu fructe portocalii în interior. Este o specie viguroasă, veșnic verde cu ramuri zvelte, care cresc la intervale regulate de-a lungul tulpinilor.
• Salcia japoneză (Salix integra Hakuro Nishiki) – un alt arbust ornamental care nu necesită îngrijire și care nu are flori, dar frunzișul său tinde să devină o parte foarte frumoasă a grădinii. Frunzele albe pe lăstarii acestei sălcii sunt pictate în soare în tonuri de culoare roz pal.
• Dacă nu aveți încă magnolii în grădină, vă puteți bucura de ele cumpărând exemplare cu boboci. Ele sunt plantate în vase și pot fi mutate fără niciun risc în grădina dvs., unde vor înflori fără probleme.

* Copaci cu flori și nu numai
De obicei durează destul de mult pentru ca un copac tânăr să ajungă în toată gloria lui, și nu orice grădinar va reuși să planteze copaci de dimensiuni mari. Deci, dacă aveți deja copaci mari în grădina dvs., permiteți-le să fie baza pentru crearea de compoziții de arbuști și plante perene, pentru că fără ei este dificil să realizați un sentiment de lux natural și un aspect de grădină frumoasă și îngrijită.
• Din ceea ce ar trebui să mai fie adăugat în grădină, fără a mai menționa frumoasele flori de măr și pruni – ar merita cu prisosință să fie cultivați și așteptați să crească cireșii, cu florile lor extrem de frumoase, asociate foarte des cu efemeritatea vieţii umane. Înflorirea cireşului, în multe culturi, are o semnificaţie deosebită, simbolizând renaşterea şi speranţa. Frumuseţea florilor ce vine după atâtea luni reci de iarnă, ne trezeşte şi ne energizează pentru primăvara ce vine.
• Castanul sălbatic, cunoscut în popor sub numele de „castan porcesc”, este un arbore din familia Sapindaceae, care crește înalt și trăiește aproximativ 150 ani. Este rezistent la ger și secetă și se dezvoltă foarte bine în solurile permeabile. Este o plantă iubitoare de lumină și căldură, însă este afectată de arșiță și poluare. Poate atinge 40 m, iar tulpina atinge diametrul de 80 cm. Florile de castan sălbatic sunt albe pătate cu roșu și au un parfum suav. Cresc în ciorchine și sunt un deliciu pentru ochi. Completează și înfrumusețează orice peisaj în lunile în care înflorește (mai-iunie).
• Nucul manciurian (Juglans mandshurica) are niște frunze largi, un ritm de creștere amețitor și rezistență excelentă la ger, fiind un alt candidat pentru grădina dvs. ce necesită minimă strădanie. Formele de stejar și arțar cu frunze roșii vor susține culoarea frunzelor de tufișuri purpurii.

* Grădina verde
Asigurați-vă că adăugați conifere și copaci în grădină. Ienupării de diferite forme se asociază perfect cu diverse soiuri de plante. Puteți crea o grădină ornamentală doar cu câțiva ienupări și tuia, jucându-vă cu culoarea frunzelor (mai bine zis, a acelor) și forma acestora. Toate aceste plante se găsesc cu ușurință în pepiniere, fiind mai scumpi cei deja crescuți – de la vârsta de trei până la cinci ani. Ceea ce alegeți depinde de buget. Desigur, plantarea competentă a tuturor acestor plante și setul corect de îngrășăminte în carierele de plantare cu lățimea și adâncimea necesare vor necesita mult efort, dar numai o singură dată. Și cu cea mai mică atenție și grijă minimă, în câțiva ani, o astfel de grădină se va juca cu toată bogăția de culori de care dispune. Este necesar doar să le oferim puțină libertate … și apă.

* Perdele de flori
Clematitele cuceresc rapid orice suport de cățărat, dând naștere unor impresionante cascade de flori. Puteți alege soiuri de primăvara și/sau de vară, asigurându-vă astfel o înflorire continuă din mai până în septembrie.

* Plante aromatice
Plantați straturi cu cimbru, mentă, roiniță, pătrunjel și salvie, pe care le veți folosi la gătit. Plante ca rozmarinul, măghiranul și dafinul sunt excelente pentru cultivarea în ghivece.

* Poteci parfumate
Plantați levănțică pe marginea potecilor și bucurați-vă de parfumul ei îmbietor. Între crăpăturile dintre dalele aleii, plantați cimbrișor cu miros suav sau romaniță (mușețel). Aceste plante preferă locurile scăldate de soare.

* Plante antiinsecte
Puteți alunga țânțarii din grădină plantând roiniță, cimbru, busuioc cu frunze mici și mușcate, ale căror frunze degaja un parfum puternic. Cu cât sunt plantate mai în soare, cu atât parfumul pe care îl vor emana va fi mai puternic. Așezate la ferestre, în jardiniere, ele vor forma o adevărată barieră contra țânțarilor.

Sfaturi de final
* Aleile cu trafic intens trebuie pavate cu dale, încastrate în pământ, niciodată în gazon.
* Plantele în ghivece sunt extrem de populare și iubite în lumea grădinăritului, dar sunt greu de întreținut, în special dacă stau în soare, unde se usucă rapid. Evitați, așadar, udatul zilnic și nevoia de toaletare frecventă a acestor plante.
* Una sau două plante cu impact mare, în locurile care ies în evidență, pot da un efect extraordinar unei grădini simple, cu o paletă limitată de plante.
* Feriți-vă cât puteți de bazinele cu apă, întrucât necesită prea multă muncă. Puteți încerca, în schimb, o fântână ușor de montat.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.gardeningetc.com/design/low-maintenance-garden-ideas

Lazy Gardening 101: 8 Tips to Grow Your Own Food with The Least Amount of Effort

How to Create a Stunning Low Maintenance Garden

Time Saving Gardening Tips and Tricks for The Lazy Gardener

How to create a stunning garden with minimal effort

Creating a Low-Maintenance Garden


https://propertylistings.ft.com/propertynews/london/6666-how-to-create-maximum-impact-in-a-garden-with-minimum-effort.html