MAGYAR NEMZET: Preşedintele României poate fi următorul secretar general al NATO

MAGYAR NEMZET (Ungaria), 5 aprilie 2022 – În presa bucureşteană a reapărut recent informaţia vehiculată anterior, conform căreia preşedintele român Klaus Iohannis are şansa de a fi ales în funcţia de secretar general al NATO. În februarie, Agenţia dpa nota că pe lângă fostul premier britanic Theresa May, premierul olandez Mark Rutte şi premierul eston Kaja Kallas ar putea avea şi Iohannis şansa de a ocupa la viitoarele alegeri funcţia din fruntea Alianţei militare. La vremea respectivă presa germană considera că şansele preşedintelui român ar putea scădea din cauza faptului că NATO nu intenţiona să irite Rusia prin  numirea unui preşedinte NATO din Europa de Est. Datorită izbucnirii războiului din Ucraina această situaţie nu mai este valabilă, deoarece decidenţii sunt mai puţin interesaţi de sensibilitatea Moscovei.

Mandatul prelungit al lui Jens Stoltenberg expiră în octombrie 2023, iar norvegianul ar putea fi înlocuit cu Iohannis. În acest caz, poziţia de şef de stat ar putea fi ocupată până la alegerile ce urmează a fi organizate în 2024 cu caracter interimar de către preşedintele Senatului.

Astfel, în vara 2023 actualul şef al guvernului, Nicolae Ciucă, ales până atunci probabil preşedinte al Senatului, ar putea deveni preşedintele interimar al României.

Acesta s-a putea angaja din această ultimă poziţie în lupta pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale din 2024 în calitate de candidat al dreptei. Unele sondaje recente semnalează că Nicolae Ciucă, cel care a schimbat cariera militară cu cea politică este cel mai popular politician din România.

Schimbările poziţiilor politice se petrec deja de acum, iar presa bucureşteană pare să observe deja paşi strategici în mişcările  ce au loc în interiorul PNL aflat la guvernare. La presiunile exercitate asupra sa din partea politicienilor influenţi ai formaţiunii de dreapta Florin Cîţu a demisionat din postul său de preşedinte al partidului.

Locul său va fi ocupat în curând de către prim-ministrul Nicolae Ciucă, a cărui putere şi spaţiu de mişcare se vor extinde.

Potrivit înţelegerii anterioare dintre cele două mari partide din coaliţie, în mai anul viitor va avea loc schimbarea funcţiei de şef de guvern pentru următorul un an şi jumătate când vor avea loc alegerile din 2024 şi funcţia de premier va fi ocupată de PSD. Astfel, Ciucă ar putea ajunge mai devreme în poziţia de preşedinte al Senatului, menţionată anterior.

Între timp preşedintele interimar al liberalului USR, de opoziţie, Cătălin Drulă, acuză conducerea de la Bucureşti de urmarea modelului iliberal „reprezentat de Viktor Orbán”. În opinia politicianului, în spatele planului ce urmează a fi realizat de către Ciucă se află preşedintele Klaus Iohannis, dar în realizarea acestuia îi revine un rol şi şefului SRI, Eduard Hellvig.

După cum a declarat portalului Hotnews liderul USR, „în privinţa direcţiei democraţiei din România există nişte semne de întrebare. Cred că alunecăm către iliberalism cu oameni deveniţi ascultători. Iar stăpânul acestui sistem este Iohannis”.

(Autor: István Pataky)

https://magyarnemzet.hu/kulfold/2022/04/romania-elnoke-lehet-a-kovetkezo-nato-fotitkar

Traducerea: Imola Stănescu/istanesc/cciulu