Există persoane, cum este cazul lui Damiano David, care se simt „cringe” să-și facă selfie-uri (un sentiment între jenă și disconfort, aşa cum scria el însuși în ultima postare), și altele care în fața a ceea ce odată se numea autodeclanșator își etalează cel mai bun profil cu nonşalanţa unei celebrităţi de pe covorul roşu. Pentru cei din urmă, influencer şi selfie-addicted, la Stockholm s-a decis inaugurarea unui spațiu dedicat în întregime celor cărora le place să experimenteze prin intermediul fotografiilor (evident proprii) și care sunt mereu în căutarea unui nou fundal pentru a-şi etala pozele pe social: Youseum este „muzeul selfie-urilor”, un veritabil paradis pentru influenceri, structurat pentru a oferi fundaluri distractive pentru fotografii și videoclipuri uimitoare.
Fiecare cameră pictată se pretează să devină un fundal cu efecte speciale: culori, decoruri sugestive, recuzită colorată, ingenioasă (bile, bețe de cauciuc, leagăne gigantice), iluminare cu neon. Fiecare colț al muzeului, care este amenajat într-un stil pop suprarealist, oferă posibilitatea de a face fotografii cu un rezultat spectaculos: un adevărat târg de distracție pentru influenceri sau pentru aspiranți. „Muzeul în care opera de artă eşti tu”, explică organizatorii. „O experiență captivantă a artei și a rețelelor sociale, locul în care puteți face cele mai multe selfie-uri Instagrammabile și puteți crea cele mai la modă Tik Tokens”.
Conceptul nu este cu totul nou: primul Youseum a fost inaugurat la Amsterdam în 2019, la Madrid există un spațiu similar (Ikono), la fel și la Berlin (galeria Wow), în timp ce în Florența există unul temporar (Muzeul Selfie). Noua locație suedeză dovedește succesul acestui tip de divertisment, atât de contemporan. De altfel legătura dintre influenceri și muzee este din ce în ce mai intensă, iar în prezent, mai multe instituții apelează la celebritățile din social media pentru a se promova și a capta atenția celor foarte tineri. Recent, s-a constatat că cel mai vizitat muzeu din Italia în anul 2021 a fost Galeria Uffizi din Florența, iar mulți au legat acest primat de vizita Chiarei Ferragni./cpaunel/rcostea

(www.repubblica.it – 10 aprilie)