Revista presei internaționale – 27 aprilie

Presa internațională urmărește în continuare evoluțiile din Ucraina, dar și eforturile diplomatice de stopare a conflictului. Vizita la Moscova a secretarului general al ONU, António Guterres, în momentul în care întreaga lume stă cu sufletul la gură pentru soarta civililor de la Mariupol, nu a fost încununată de succes. „Guterres pledează pentru o încetare a focului ‘în cel mai scurt timp'”, anunță La Libre Belgique, care redă fraza cheie rostită de acesta la conferința de presă: „Este un fapt incontestabil că niciun soldat ucrainean nu se află în Rusia, în schimb soldații ruși se află în Ucraina”. Cotidianul belgian precizează că după Moscova, Guterres urmează să meargă la Kiev, unde alegerea sa de a merge mai întâi în Rusia a fost viu criticată, preşedintele Zelenski spunând că nu vede „nicio dreptate şi nicio logică în această ordine”.
La solicitarea Pentagonului, 40 de ţări, în special cele membre NATO, s-au reunit marţi la Baza Ramstein din Germania cu obiectivul de a oferi capacităţi suplimentare pentru armata ucraineană, notează presa internațională. „Germania va autoriza livrarea către Ucraina de tancuri de tip Gepard, o cotitură majoră în politica prudentă dusă până acum de Berlin în ce priveşte sprijinul militar pentru Kiev”, constată cotidianul belgian Le Soir. Cancelarul german, Olaf Scholz, fusese sever criticat de vecinii săi din Europa Centrală şi din zona Baltică pentru refuzul de a livra arme grele cerute de Ucraina. La rândul său, Franţa a anunţat că trimite tunuri Caesar cu o rază de acţiune de 40 km, iar Regatul Unit a dat rachete antiaeriene Starstreak şi blindate, mai scrie Le Soir.
Varșovia anunță că Rusia a suspendat marți furnizarea de gaz către Polonia, citim în Corriere della Sera, care reamintește că vinerea trecută a expirat ultimatumul cu care Putin forțase așa-zisele „țări ostile” să plătească în ruble pentru aprovizionarea cu energie. Polonia ar fi prima țară care suferă acest tip de represalii, remarcă publicația italiană, care mai precizează că Gazprom, prin agenția rusă TASS, a negat oprirea furnizării de gaz către Polonia. Aceeași agenție rusă transmite că persoane necunoscute au aruncat în aer două antene de mare putere din Transnistria. „Este posibil ca acesta să fie viitorul front al expansiunii ruse”, avertizează Corriere della Sera, care face un scurt istoric al regiunii: „Din 1992, pe teritoriul Transnistriei se află un contingent de menținere a păcii sub conducerea OSCE, format din militari ruși, moldoveni și locali. Având o poziție geografică strategică, Transnistria este adesea reprezentată ca o gaură neagră a dreptului internațional, un centru de spălare a banilor și al traficul ilicit de arme și ființe umane. Tunelurile și buncărele din epoca sovietică sunt considerate de serviciile secrete din întreaga lume un fel de vistierie de contrabandă, plină de arme, droguri și numerar”, notează Corriere. În context, cotidianul turc Sabah reamintește că, săptămâna trecută, Rustam Minnekaev, comandantul adjunct al Districtului Militar Central al Forțelor Armate Ruse, a declarat că Rusia își propune să stabilească „controlul deplin” în sudul Ucrainei în a doua fază a „operațiunii speciale” sale împotriva Ucrainei, subliniind că acest control asupra sudului Ucrainei va oferi Rusiei acces la Transnistria, care și-a declarat în mod unilateral independența în interiorul granițelor Moldovei. „Controlarea sudului Ucrainei va oferi o cale de acces către Transnistria, unde presiunile asupra populației rusofone sunt o realitate”, a mai spus generalul rus, citat de Sabah.
Încheiem cu un articol publicat de cotidianul sofiot 24Chasa, care anunță că ministrul bulgar al apărării, Dragomir Zakov, va veni miercuri într-o vizită oficială în România, pentru a discuta cu omologul său român teme de interes reciproc, precum și subiecte din actualitatea internațională./rlambru/atataru

(Agenția de Presă RADOR)