Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”

Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, instituție de cultură, istorie națională și militară, are onoarea de a vă invita la o Noapte Militară în cadrul programului Noaptea Muzeelor de anul acesta, sâmbătă, 14 mai.

Muzeul va fi deschis în intervalul 10:00 – 24:00, iar intrarea va fi gratuită.

Iubitorii de cultură nocturnă sunt așteptați să viziteze expoziția permanentă cu tematică istorică și două expoziții temporare: „Armata Română în timpul lui Alessandru Joan I” și Exponatul lunii Mai „Albumul Serbărilor Încoronării, 10-11 mai 1881”.

„Armata Română în timpul lui Alessandru Joan I” a fost organizată pentru a marca împlinirea a 163 ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, oferind o colecție unică de obiecte și o lecție specială de istorie militară realizată de muzeografii noștri cu ajutorul unor obiecte personale ale domnitorului Alexandru Ioan Cuza, picturi, uniforme, documente, ordine și medalii militare și civile, ce ilustrează cu succes epoca Principatelor Române la mijlocul secolului al XIX-lea.

În completarea acestei atmosfere, exponatul lunii mai prezintă serbările încoronării regelui Carol I și a reginei Elisabeta, din 10-11 mai 1881, așa cum au fost redate în albumul omagial de litografii realizat de fotograful oficial al Curții regale, Carol Popp de Szathmary, unul dintre primii cei mai buni fotografi europeni.

După o perioadă îndelungată, va fi deschis publicului Pavilionul Colecției Aviație, unde veți putea admira atât aeronavele emblematice din istoria noastră tehnică, cât și obiecte legate de misiunea în spațiul cosmic a primului român ce a atins astrele.

De asemenea, vă veți putea reîntâlni cu prietenii noștri din cadrul Asociațiilor de reconstituire istorico-militară, care sperăm să vă impresioneze cu evoluțiile lor.

Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, una din cele mai vechi și prestigioase instituții de acest fel din țară, înființată în anul 1923, deține un patrimoniu de specialitate de mare valoare, între care cea mai mare colecție de armament alb și de foc, două colecții de uniforme militare, românești și străine, o colecție de fotografii și clișee din primul și al doilea război mondial etc. O mare parte din piesele acestor colecții pot fi apreciate cu această ocazie!

Vă așteptăm, dragii noștri nocturnauți!

Compartimentul Relații Publice, e-mail: relatii.publice@muzeulmilitar.ro