Importanța sa pentru viața de pe Pământ este incontestabilă: fără Soare noi nu am exista. „În casa în care nu intră soarele, intră doctorul“, spune o vorbă înţeleaptă, pentru că lumina înseamnă sănătate și stare de bine. Ne încarcă bateriile, ne reglează funcţiile fiziologice şi alungă stresul. Lumina ultravioletă de la soare are proprietăți antiseptice și poate fi utilizată pentru a steriliza diverse obiecte. De asemenea, poate avea și alte efecte medicale, cum ar fi producerea de vitamina D, element indispensabil pentru metabolismul oaselor şi dinţi sănătoşi.

Indiferent de locul în care ne aflăm, se întâmplă ca, într-o anumită parte a zilei sau chiar a anului, să ne confruntăm cu mult prea multă căldură. Trebuie să existe o măsură în toate, căci şi excesul de soare poate avea efecte adverse. Ne poate lăsa fără vlagă, în loc să ne revitalizeze şi poate cauza arsuri solare, ducând la îmbătrânirea prematură a pielii. Dar aceste efecte negative nu se răsfrâng doar asupra oamenilor, lumina soarelui putând degrada multe materiale folosite atât la partea exterioară a unei case, cât şi în interiorul ei. Lemnul netratat, de exemplu, se înnegreşte sau este decolorat sub razele directe ale soarelui. Materialele plastice îşi slăbesc intensitatea și devin fragile. Căldura emanantă de soare poate arde acoperişurile clădirilor, mai ales dacă acestea sunt neventilate. Lumina excesivă poate decolora, de asemenea, ţesăturile și covoarele. Drept urmare, mulți designeri găsesc soarele o sursă de idei în modelele personalizate pentru noi case și pentru renovarea anumitor spaţii, inspirându-se chiar din necesitatea de a se adapta la soare. Problema este evidentă – dacă ignoraţi potențialele efecte negative ale soarelui în amenajarea casei dvs. veţi avea numai de suferit. Expunerea constantă la razele UV puternice ale soarelui provoacă în timp decolorarea și deteriorarea materialelor precum lemnul, pielea și textilele. În plus, razele UV sunt la fel de puternice în zilele înnorate și ploioase, astfel încât soarele nici nu trebuie să strălucească pentru a provoca daune. Lumina UVA și UVB este responsabilă pentru aproximativ 50% din daunele produse asupra articolelor din casă. Aproximativ 25% din daunele razelor solare provin din lumina vizibilă. Restul de 25% provin din căldură/radiația infraroșie care crește odată cu temperaturile mai ridicate din cauza încălzirii globale.

O casă luminoasă și călduroasă este ceea ce caută toată lumea. Lumina naturală face ca încăperile să pară mai mari, culorile să fie mai intense și creează ambianțe diferite pe parcursul zilei, în timp ce beneficiile fizice și psihologice ale soarelui în viața noastră sunt de necontestat. Cu toate acestea, prea puțini proprietari iau în considerare faptul că lumina strălucitoare de pe parcursul zilei are și dezavantaje. Lumina soarelui sfârâitor al verii este una dintre cele mai mari surse de deteriorare a interiorului unei case și nu trebuie să locuiți într-o zonă tropicală pentru a cunoaște consecințele acesteia. Daunele provocate de lumina soarelui pot fi vizibile în special în casele care sunt orientate spre soare, cum ar fi estul sau vestul. Desigur, orice casă cu ferestre mari poate lăsa să pătrundă multă lumină, iar daunele care vin odată cu aceasta sunt mai mult decât evidente. În timp, razele soarelui vor estompa culoarea și luciul mobilierului din lemn, vor decolora podelele, mochetele, tapetul, draperiile și tapițeria. Poate fi deosebit de dăunător pentru lucrările de artă. Mai rău, așa cum expunerea la soare crește riscul de cancer de piele în timp, efectele sale asupra mobilierului sunt, de asemenea, cumulative, ducând până la uscare excesivă și crăpare.


* Mobila – Multe piese de mobilier sunt plasate aproape de pereți pentru a lăsa spațiu liber în camere. Din păcate, acest lucru înseamnă că lumina soarelui se va revărsa adesea direct asupra lor ori de câte ori jaluzelele sau draperiile sunt deschise. Piesele acoperite cu material textil, cum ar fi canapele, șezlongurile și scaunele sunt cele mai vulnerabile la deteriorare, textilele albindu-se cu cât sunt expuse mai mult timp. Lemnul natural brut devine de la soare, de cele mai multe ori, casant şi erodat.
* Covoare și alte tipuri de țesături pentru podele – Alte textile de interior, cum ar fi covoarele și traversele, pot fi deteriorate cu ușurință de lumina puternică a soarelui, provocând descompunerea atât a fibrelor naturale, cât și a celor sintetice. Pardoseala din vinil se poate deforma, căpătând un aspect total inestetic.
* Cărți, fotografii și lucrări de artă – Hârtia și cerneala sunt foarte vulnerabile la daunele solare și se pot estompa cu ușurință devenind galbene și casante, cu legături deteriorate. Fotografiile și lucrările de artă prețioase sunt, de asemenea, deteriorate rapid și iremediabil de lumina soarelui. Picturile sunt, de asemenea, foarte afectate de o expunere prelungită la razele soarelui, astfel încât trebuie să vă asiguraţi întotdeauna că veţi expune operele de artă pe pânză pe un perete lateral cât mai ferit de lumina directă a soarelui.
* Îmbrăcăminte și lenjerie de pat – Lumina soarelui din dormitoare vă poate decolora cu ușurință lenjeria de pat, pernele și orice îmbrăcăminte la care poate ajunge, slăbindu-le fibrele și, în timp, distrugându-le. Pielea este un material care se degradează foarte uşor de la soare şi necesită o întreţinere specială.
* Toate suprafețele din plastic au de suferit, culorile acestora estompându-se în timp.
* Acoperişurile din ţiglă și ardezie sunt destul de impermeabile la impactul cu soarele, dar sunt destul de costisitoare. O să spuneţi că orice suprafață poate fi vopsită sau revopsită, dar de ce să nu preveniţi decât să trataţi.
* Un alt obiect foarte afectat de lumina în exces a soarelui este televizorul, pe care îl puteţi feri cu ajutorul jaluzelelor, draperiilor sau perdelelor.
* Nici plantele de apartament nu se simt foarte bine în lumina directă a soarelui, ofilindu-se foarte repede. Dacă vreţi sa scăpaţi de grija de a le uda în fiecare zi, puteţi achiziţiona flori care supravieţuiesc şi fără prea multă lumină, cum ar fi: planta de fier (Aspidistra), feriga, aglaonema, sansevieria trifasciata (cunoscută mai mult sub denumirea de „limba soacrei”), ficusul şi violetele.

Mulți oameni cred că sticla este un scut eficient și suficient împotriva razelor solare dăunătoare, dar sticla transparentă lasă până la 70% din razele UV să pătrundă. Chiar și cu ferestre eficiente din punct de vedere energetic, puteți spera să obțineți doar o îmbunătățire de 10%. Fie că vă îngrijorează decolorarea canapelelor și a scaunelor tapițate, deformarea podelei din lemn sau deteriorarea covoarelor, fie că aveți piese de mobilier deosebit de valoroase sau covoare antice pe care doriți să le protejați de „ravagiile” soarelui, trebuie să găsiți o modalitate pentru a ține departe razele UV. Există doar patru moduri de bază prin care acest lucru poate fi realizat: fie să opriți pătrunderea luminii în cameră, fie să mutați obiectele vulnerabile din lumina directă a soarelui, să aplicați o husă de protecție în interioarele cu riscuri majore sau să investiți în proiecte pentru exterior.

* Montarea draperiilor și/sau a jaluzelelor – Adăugarea unui tratament pentru ferestre poate fi cea mai ușoară și eficientă modalitate de a ține lumina departe. Aveți posibilitatea de a instala obloane exterioare sau jaluzele – o soluție comună în țările mediteraneene – sau ferestre interioare. Tratamentele potrivite pentru ferestre de interior includ draperii grele opace care pot bloca până la 90% din lumină, rulouri opace cu acoperire completă, jaluzele venețiene ușor de reglat sau jaluzele electrice super convenabile. Pur și simplu trageți draperiile sau închideți jaluzelele în timp ce sunteți plecați în timpul zilei pentru a opri intrarea razelor UV dăunătoare. Ca un bonus suplimentar, casa dvs. va rămâne răcoroasă în timpul verii. Dacă sunteți îngrijorați de faptul că hoții oportuniști iau draperiile închise ca pe un semn că proprietatea este neocupată, ce ziceți de instalarea unor jaluzele solare discrete, semi-transparente, care țin departe până la 85% din razele UV? De asemenea, puteți aplica folie transparentă pentru geam direct pe sticlă pentru a dispersa lumina naturală și pentru a bloca până la 99% din razele UV să pătrundă în cameră.
* Mutarea pieselor vulnerabile – Imaginați-vă o masă din lemn așezată lângă o fereastră însorită. În această poziție, va prinde tot ce este mai periculos din forța razelor solare, în special între orele 10:00 și 16:00, când soarele este cel mai puternic. Puteți prelungi durata de viață a mobilierului dvs. mutându-l din cele mai însorite părți în zone mai umbroase. Chiar și o mică reducere a timpului de expunere zilnică a mobilierului dvs. la razele UV va avea un efect benefic. Lemnul închis la culoare va prezenta semne de expunere la soare mult mai mult decât cele deschise, așa că țineți cont de acest lucru atunci când alegeți mobilier pentru o cameră însorită. Arțarul și cireșul, de exemplu, se vor întuneca la soare, în timp ce nucul se va deschide. Rearanjați mobilierul din cameră la fiecare câteva luni pentru a uniformiza orice diferență de expunere la lumina UV. De asemenea, amintiți-vă să repoziționați orice ornament de pe masă, în mod regulat, pentru a evita orice urmă care se dezvoltă pe suprafețele din lemn. Aceeași idee este valabilă pentru piesele tapițate și covoare sau covoare libere pe podele din materiale dure. Protejați țesăturile păstrând aceste piesele la umbră cât puteți de mult. Evident, podelele din lemn de esență tare și covoarele masive nu pot fi mutate periodic, așa că nu vor beneficia de această metodă de protecție solară.
* Aplicarea de soluții protectoare – Pe vremuri, husele de protecție solară sau banalele pături erau folosite în mod obișnuit pentru a proteja mobilierul din casele de țară. Acoperirea mobilierului cu cearceafuri mari de bumbac, atunci când proprietarii nu se aflau acasă pentru o perioadă mai lungă de timp nu era pur întâmplătoare sau un moft. În zilele noastre, tratamentele eficiente de protecție solară UV sunt disponibile pe scară largă și se aplică rapid pentru a prelungi durata de viață a interioarelor dvs. Alegeți un spray de protecție a țesăturilor special conceput pentru țesături de interior, mobilier tapițat și covoare. Căutați produse specializate pentru îngrijirea pielii care includ protecție UV și aplicați periodic și conform instrucțiunilor. Mobilierul și suprafețele din lemn vor beneficia de etanșare protectoare sau lăcuire. Etanșarea protejează și sporește frumusețea lemnului, dar în funcție de tipul de lemn în cauză și de cantitatea de lumină primită în mod regulat, va avea nevoie de o reacoperire regulată. Lemnul de tip rășinos, precum pinul, va avea nevoie de o întreținere mai regulată decât cele de esență tare, precum stejarul. Pentru o protecție excelentă împotriva daunelor solare, precum și împotriva căldurii, apei și uzurii, aplicați un lac pentru lemn din rășini, ulei și solvenți sau alegeți un produs pe bază de apă pentru timpi de uscare mai rapizi. Alternativ, alegeți un lac pe bază de solvenți și cu uscare rapidă pentru a crea un înveliș dur, cu un finisaj lucios, oferind protecție de durată.
* Investiți în console sau acoperișuri – Cea mai bună apărare împotriva razelor solare nedorite pe suprafețele exterioare ar fi construirea unui acoperiș de tip consolă sau orice alt dispozitiv care poate ţine umbră – o marchiză, un pridvor sau chiar copaci plasaţi strategic. Sistemele de umbrire, de la jaluzele de exterior sau interior până la copertine sau pergole, rămân cele mai eficiente, chiar dacă şi cele mai scumpe, soluţii de a controla nivelul luminii şi al temperaturii aerului din mediul ambiant care vă permit să ajustaţi lumina după bunul plac și adaugă în același timp o notă decorativă interiorului. Nu în ultimul rând, puteţi folosi foarte mult alb, culoare care după cum se ştie ţine căldura departe.

Cel mai bun mod de a trata daunele solare este prevenirea acestora. Dar nimeni nu vrea să trăiască într-o peșteră doar pentru ca nuanțele vesele ale tapițeriei să nu scadă în intensitate. Din fericire, există câteva opțiuni elegante care vă pot ajuta ca locuința dvs. să rămână luminoasă și răcoroasă pe timpul verii, protejând în același timp împotriva daunelor UV. Chiar și pașii simpli pot oferi mai multă protecție decât ne-am aștepta.

* Dacă aveți o casă de vacanță, închideți întotdeauna toate jaluzelele, draperiile sau obloanele când nu sunteți acolo. Pentru a proteja mobilierul, folosiți huse de mobilier. Asigurați-vă că draperiile sunt întotdeauna căptușite pentru a ajuta la limitarea daunelor UV asupra țesăturii.
* Mobilierul, covoarele și lucrările de artă care sunt expuse la lumina directă a soarelui nu numai că se deteriorează și se estompează mai repede, dar materialele devin și fragile, ceea ce duce la daune ireparabile. Exact așa cum ne aplicăm protecție solară pe piele, țesăturile și tapițeria ar trebui protejate de soare. Acoperiți canapelele cu pături în timpul zilei și îmbrăcați mobilierul de exterior cu materiale de „etanșare”. O variantă mai puțin costisitoare este să acoperiți tapițeria și mobilierul din lemn cu cearceafuri sau cârpe pentru a proteja suprafețele din lemn și culorile vii ale tapițeriei.
* Plantarea unor copaci în zone strategice și/sau montarea unor obloanele din lemn exterioare sunt opțiuni extrem de populare, deși pot diminua mult priveliștea.
* Concepute pentru a vă menține interioarele răcoroase vara și calde iarna, foliile reflectorizante pentru ferestre reduc considerabil factura de energie. Efectele lor de răcire în timpul verii înseamnă, de asemenea, că proprietarii de case se pot bucura de un nivel îmbunătățit de confort în casele lor. Foliile pentru ferestre cu control solar pot bloca, de asemenea, până la 80% din energia solară primită, reducând cantitatea de căldură care intră în casă și, prin urmare, economisind bani la „facturile” pentru aerul condiționat. Prin baricadarea geamurilor nu înseamnă să stați complet în întuneric – chiar și cea mai mică folie pentru ferestre poate proteja în mod semnificativ obiectele interioare de decolorare. Geamurile colorate permit încă multă lumină naturală, blocând în același timp razele UV dăunătoare pentru a reduce semnificativ daunele cauzate de căldură și soare. Geamurile colorate au, de asemenea, avantajul de a vă economisi bani.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.nextgenmultimedia.com/why-is-sunlight-bad-for-your-home-s-interior
https://www.seasonsincolour.com/post/why-sun-is-bad-for-your-home-interiors-and-what-you-can-do-about-it
https://www.houzz.com/magazine/what-you-must-know-about-the-sun-and-your-home-stsetivw-vs~8646137

Preventing Sun Damage With Good Interior Design

Let in the light without damaging your interiors


https://www.property24.com/articles/protect-your-interiors-from-sun-damage/23413
https://gg-interiors.net/2015/06/30/how-to-protect-your-homes-interior-from-sun-damage/