2022. május 18

Június 1-től a munkaadók 200 lejjel emelhetik a minimálbérrel fizetett alkalmazottak fizetését anélkül, hogy nagyobb illetéket, vagy adót kellene fizetniük a bérek után

Az erről szóló sürgősségi kormányrendelet szerepel a mai (szerdai) kormányülés napirendjén. Ugyanakkor az Alfa Szakszervezeti Konföderáció úgy véli, hogy a rendelkezés diszkriminatív. Szerintük minden alkalmazottra ki kellene terjeszteni a kedvezménye béremelés lehetőségét. Az érdekvédelmi szervezet közleménye szerint mindazon személyek hátrányos helyzetben vannak, akik nem részesülnek a tisztes megélhetéshez feltétlenül szükséges 2708 lejes bérből. A szakszervezet ugyanakkor azt is sérelmezi, hogy a rendelkezés csak a gazdasági szektorban dolgozókat érinti, holott a közszférában is sokan dolgoznak minimálbéren. A munkaszerződések több mint 40%-a minimálbért állapít meg a dolgozóknak és 10-ből 9 román állampolgár kevesebbet keres, mint a körülbelül 3500 lejes átlagfizetés – áll az Alfa Szakszervezeti Konföderáció közleményében. (RADOR Hírügynökség)

Sorin Oprescut, Bukarest volt főpolgármesterét letartóztatták Görögországban

A korábbi szenátor és főpolgármester ellen azt követően adtak ki nemzetközi körözést, hogy a Bukaresti Táblabíróság jogerősen tíz év, nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte korrupciós bűncselekmények elkövetéséért. A volt városvezetőt Athénban fogták el a Román Rendőrség Főfelügyelősége és a görög rendőrség együttműködésének eredményeként – tájékoztatta a hallgatókat a közszolgálati rádió riportere, Daniela Vasilescu, aki hozzátette, hogy Oprescut megvesztegetés elfogadásáért, bűnszövetkezet létrehozásáért és hivatali visszaélésért ítélték el. (Radio România Actualităţi)

A Képviselőház plénuma ma megkezdi az offshore-törvény módosításának tárgyalását

Mint arról korábban hírt adtunk a törvénymódosítás értelmében a Fekete Tenger alatti gázlelőhelyekről kitermelt földgázból származó profit 60%-a illeti meg a román államot és 40%-a azokat a cégeket, amelyek a kitermelést végzik, ugyanakkor Romániának elővásárlási jogot biztosít a jogszabály.

Alina Bordeiaşu, a közszolgálati rádió tudósítója elmondta, hogy a szakbizottsági vita során a képviselők visszautasították a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Románok Egységéért Szövetség (AUR) által benyújtott módosító indítványok nagy részét, ugyanakkor elfogadtak néhány technikai jellegű észrevételt. A szakbizottságban visszautasított javaslatokat a kezdeményezők várhatóan a holnapi tárgyalási napon tarthatják fenn a plénum előtt.

A Szenátus már korábban elfogadta a jogszabályt, így amennyiben a Képviselőház is megszavazza azt, a törvény Klaus Iohannis államfő elé kerül kihirdetésre. (Radio România Actualităţi).

Ma van a Múzeumok Világnapja

45 éve – 1977. május 18-án – a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) ezt a napot a Múzeumok Világnapjának nyilvánította azzal a céllal, hogy „aláhúzza ezen kulturális intézmények fontos szerepét a társadalmak és közösségek fejlődésében, megkönnyítse a kulturális kapcsolatok kialakulását a múzeumok és a látogatók között az egész világon”. Az idei világnapnak az ICOM által javasolt témája: a múzeumok ereje.

Ebből az alkalomból a Cotroceni-i Országos Múzeum május 18-19-én tartja a hagyományos Országos Történelmi Kollokviumot, amelyet immár 24-ik alkalommal rendeznek meg. Ezúttal Ferdinánd, román király megkoronázásának századik évfordulójára (1922. október 15-17) emlékeznek a történészek. Az eseményen, amelyen muzeológusok, könyvtárosok, egyetemi oktatók és kutatók tartanak előadásokat, külföldi meghívottak is részt vesznek. A rendezvény médiapartnerei között van a Radio România Cultural, Radio România Actualităţi, Radio România Bucureşti FM, és a RADOR Hírügynökség is. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin, RADOR