Trecerea la republica parlamentară, primul subiect asupra căruia actuala majoritate pare să fi ajuns la consens

Revizuirea Constituției României este o temă care preocupă partidele din coaliția de guvernare. Care ar fi o prima modificare ce ar întruni consensul acestora? Aflăm de la Alexandra Cristea.

Reporter: Există deja un subiect asupra căruia actuala majoritate pare să fi ajuns la consens, și anume: trecerea la republica parlamentară, adică un președinte care să fie ales de Parlament și nu de către popor. Social-democrații știu că au șanse minime să cucerească fotoliul de la Cotroceni, în schimb, ca principal partid parlamentar, cum a tot fost PSD în ultimii 30 de ani, ar putea să fie factorul decisiv pentru alegerea președintelui în parlament.

Același calcul îl are și UDMR, care ar avea mereu o portiță pentru a intra la guvernare. Kelemen Hunor s-a pronunțat de altfel deschis pentru această modificare. PNL însă evită subiectul, dar președintele Klaus Iohannis nu a exclus soluția, pronunțându-se pentru o clarificare. Clarificarea este necesară pe fond, dar pusă în mâna actualului parlament nu ar fi nicio surpriză în ce direcție se va duce.

Soluția pare să fie a unui președinte cu aceleași atribuții ca acum, dar numit de Parlament, ceea ce ar fi un dezechilibru invers celui actual. Dacă acum atribuțiile au devenit prea puține în raport cu legitimitatea electorală dată de votul direct, în sistemul propus ele ar fi prea multe pentru un președinte ales de o majoritate parlamentară, care, de multe ori, poate fi una conjuncturală. Indiferent de voința clasei politice, revizuirea Constituției trebuie să fie votată de popor prin referendum.

Proiectul se votează în bloc, da sau nu pentru tot și atunci, alături de această schimbare fundamentală privind alegerea președintelui, ar putea fi introduse tot felul de bomboane pentru diferite categorii, astfel încât să mulțumească pe toată lumea. Şi cum după 2024 se anunță tot o majoritate PSD-PNL, lucrurile sunt simple: unul va da premierul, celălalt președintele./csimion

RADIO ROMȂNIA ACTUALITĂŢI – 22 mai