Mondializarea comunicării și diversitatea culturală, în atenția cercetătorilor francofoni – ziua a doua

Vineri, 27 mai, a continuat la Iași evenimentul internațional ”Mondialisation de la communication: la diversité des cultures en questions” (Mondializarea comunicării: diversitatea culturilor în dezbatere), început joi. Tema a fost dezbătută la ediția cu numărul XXV a Colocviului franco-român în științele informării și comunicării.

Evenimentul a început cu o interesantă masă rotundă pe tema Informație, propagandă, dezinformare, moderată de profesorii Nicolas Pelissier (Universitatea Côte d’Azur) și Jacques Walter (Universitatea Lorraine), în care au fost prezentate mai multe programe de cercetare, printre care cele ale universităților franceze Lorraine și Lyon 3, cel al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București și cel al Agenției de presă Rador a Radio România.

Au urmat mai multe paneluri, care au dezbătut teme privind conceptul de diversitate culturală, mass-media, diversitate și noi forme de jurnalism. Seara s-a încheiat cu un concert oferit de profesori de la Universitatea de Artă ”George Enescu” din Iași.
Evenimentul a reunit peste 90 de specialiști în științele comunicării, jurnalism, arte vizuale, studii culturale, filologie, științele educației, muzeologie, biblioteconomie, patrimoniu cultural material și imaterial, medicină din Franța, România, Ucraina și de pe continentul african, reprezentând universitățile Sorbonne, Versailles Saint Quentin, Haute-Alsace, Bourgogne Franche Comté, Toulouse, Reims Champagne Ardennes, Lorraine, Lyon, Univ. Catholique Lille, Strasbourg, Clermont Auvergne, CUFR Mayotte, IFASIC Kinshasa, Bertona (Camerun), Univ. „Mohammed V” Rabat (Maroc).

Ediția XXV este organizată de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și CREAMED – rețea franceză de cercetare în științele umaniste și sociale privind creația și mediatizarea culturii, rețea reprezentată de laboratoarele: SIC.Lab Méditeranée (Univ. Côte d`Azur), IMSIC (Univ. Toulon și Univ. Aix Marseille), Laboratorul de Cultură și Comunicare, și Centrul „Norbert Elias” (Univ. Avignon), Laboratorul „Locuri, identități, spații și activități” –UMR LISA (Univ. „Pasquale Paoli” Corsica), în perioada 26-28 mai. (Carmen Ionescu)

(RADOR – 27 mai 2022)