Zaharova: SUA provoacă o criză alimentară în Ucraina, privând-o de rezervele de cereale

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, se pare că autorităţile de la Kiev vor plăti în schimbul armelor, cu grâu. Washingtonul este cel care provoacă o criză alimentară în Ucraina, privându-o de rezervele de cereale, precizează purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, în comentariile distribuite sâmbătă.

”Declarația președintelui american, Joe Biden, din 10 mai, despre necesitatea de a căuta oportunități pentru a exporta 20 de milioane de tone de cereale din Ucraina a coincis cu semnarea legii ucrainene de împrumut-închiriere…”, a spus diplomatul, comentând situația cu privire la securitatea alimentară, în contextul declarațiilor unor oficiali ai statelor occidentale despre presupusa ”blocare” a Mării Negre.

Ea a subliniat că SUA și UE vorbesc despre intențiile de a exporta 20 de milioane de tone de cereale din Ucraina în termen de 2,5 luni, care se presupune că urmează să fie transportat în țările africane și din Orientul Mijlociu, pentru a preveni o criză alimentară. „Totuși, în realitate, cerealele sunt transportate către depozitele din Europa. Sunt organizate rute feroviare, rutiere și fluviale pentru livrarea către destinații din Germania, Polonia, Lituania, România și Bulgaria”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova./vdraguta/lalexandrescu

Agenţia de presă TASS – 28 mai