(Photo by Mike LEYRAL / AFP)

Nu știm alții cum sunt, dar noi când ne gândim la liniște, relaxare, tihnă, recreere și repaus, nu putem să nu facem referire la singurul spațiu din casă care ne oferă toate aceste beneficii, și anume dormitorul. Tocmai pentru ca acesta să ne dăruiască laturile esențiale bunei noastre „funcționări”, trebuie să acordăm o infinit mai mare atenție ideilor de decorare și combinației de culori. Dacă dormitorul nu-și îndeplinește funcția de bază, aceea de loc în care să ne reîncărcăm cu energie și putere (pentru a o lua de la capăt a doua zi), înseamnă că este ceva în neregulă cu aspectul său, cu alăturarea culorilor, cu iluminatul, cu decorul în sine, toate concurând la o odihnă inadecvată și la un somn agitat. Atunci când vine vorba despre amenajarea dormitorului, culorile și decorul reprezintă mai mult decât niște simple elemente ale unui ansamblu. Dormitorul este mai mult decât o suprafață pe care doar o asortăm cu restul casei, el trebuie să fie un refugiu plin de armonie. Este la fel de adevărat și faptul că amenajarea dormitorului presupune opțiuni atât de variate, încât cu greu reușim să ne decidem asupra aspectului și detaliilor perfecte.


Despre culori
După cum bine știți atât culorile în sine, cât și combinarea acestora, sunt elemente esențiale în amenajarea oricărei încăperi, nu numai în cea a dormitorului. Dar, pentru fiecare spațiu în parte, în funcție de rolul acestuia, există niște juxtapuneri ideale.
* Roșu și albastru – Împerecheate cu țesăturile corecte, chiar și cele mai izbitoare nuanțe ale celor două culori pot stabili o stare senină de spirit. Mai ales în anotimpul verii, mobilierul alb de tip cottage și nuanțele moi de albastru (turcoaz, cobalt, ametist, sau chiar navy blue) vor compensa focul culorii roșii.
* Verde și albastru – Imaginați-vă un tapet în alb și verde pe peretele din spatele patului (sau poate chiar pe toți pereții), iar pe pat o lenjerie bleu precum cerul. Ce ziceți, nu vă e deja dor de vacanță? Cadrul patului și carpeta din fața acestuia, ambele în nuanțe de bej neutru, vor adăuga o altă atingere colorată și răcoroasă.
* Modele roșii – Imprimeuri florale saturate care amintesc de țesăturile dintr-un bazar estic îmbracă patul, într-o evadare fără margini. O lampă albastră cu model antic a la anii ’50, nu va face altceva decât să adauge un plus de culoare spațiului. Fiecare cameră ar trebui să aibă un dram de culoare roșie – pe o ramă pentru a compensa o culoare mai palidă, pe o pernă, o tapițerie sau pe un abajur. Roșul face ca celelalte culori din jur să devină și mai interesante.
* Un mix de culori – Nu vă fie teamă să amestecați culori luminoase! Obiectele de ceramică, pilotele, pernele, veiozele cu imprimeuri colorate (poate chiar asiatice) funcționează foarte bine împreună. Dacă mai adăugați și un tablou mai mare (sau două mai mici) deasupra acestei invazii de culori, dormitorul este gata pentru reverie.
* Albastru răcoros – Turcoazul foarte deschis folosit la draperii sau lenjerii va încadra perfect un aspect parcă desprins din cel mai frumos peisaj cu marea. Folosiți-l și în camera copiilor în combinație cu alb.
* Turcoaz și orange – Tăbliile tapițate cu imprimeuri cadrilate în două culori, în cazul de față alb – portocaliu aprins, vor ieși și mai mult în evidență pe fondul unui perete turcoaz. Ideea e, fie că alegeți un pat simplu, realizat din pal melaminat sau lemn masiv, că dormitorul dvs. poate căpăta o notă aparte cu ajutorul unei tăblii supradimensionate.
* Albastru profund – O pilotă cu aspect de mozaic (poate chiar realizată din mai multe petice) va corespunde întru totul unor pereți de un albastru foarte închis (sau măcar a unuia din ei) și un pat din lemn în nuanțe neutre deshise.
* Eternul galben – Orice poate fi galben (simplu sau combinat de obicei cu nuanțe neutre) într-un dormitor alb: tăblia patului, lenjeria, imprimeul abajurului de la veioză, un tablou, draperiile sau storurile. Vă va relaxa și vă va binedispune. Ce-ați zice de un baldachin în alb și galben? Nu credeți că ar însori și cea mai monotonă încăpere? Pentru un efect de ”luat ochii” și un aspect legat, alegeți perne și lenjerii de pat în culori contrastante.
* Distinsul gri – O combinație de elemente satinate somptuoase, mobilă masivă (dar modernă), și pete de culoare roz închis (la draperii și tăblie) face ca o paletă de culori gri să arate pur și simplu uimitor.
* Sofisticatul maro – Nu v-ați gândit probabil niciodată că maroul pereților (sau al unui perete de accent), știind ce nuanță pretențioasă este, vă va permite agățarea unor colecții de tablouri (de epocă) și alăturarea unor lenjerii neutre, fără a pune în umbră detaliile pline de culoare, ca un scaun tapițat sau o lampă de turcoaz. Faceți o cameră să se simtă mai caldă și mai primitoare prin folosirea unor nuanțe profunde care ajută la crearea unui spațiu confortabil. O nuanță închisă de maro, împreună cu culorile verde și auriu creează întotdeauna un spațiu primitor și odihnitor.
* Clasicul negru – Contrastul îndrăzneț de alb – negru se combină impecabil în stilurile contemporane și clasice. O paletă monocromatică permite adăugarea unor culori de accent, cum ar fi o pernă verde, un tablou cu un peisaj sau un aranjament floral trăsnet.
* Alb impecabil – Țesăturile texturate în culori neutre, cum ar fi păturile tricotate, și un set de perne în aceeași nuanță, fac din orice dormitor complet alb un spațiu primitor și ademenitor.
* Roz tineresc – Rozul neon nu cunoaște limite în budoarele de mici dimensiuni. Ce să mai vorbim de cel lucios, care accentuat de niște modele tribale interesante și o lenjerie de pat albă vă poate trezi și din cel mai adânc somn.
* Neutru simplu – Nu e nimic simplu în camerele ”neutre”. O cuvertură în culoarea bejului camel, împreună cu niște accente rustice, cum ar fi conuri de pin au brad și un binoclu, completează orice interior din lemn.
* Teal vesel – Un imprimeu (să zicem, tapet) de culoare verde-albăstrui deschis cu multe elemente mici albe (flori, animale, buline etc) poate fi o sursă de inspirație atât pentru un dormitor pretențios de adulți, cât și pentru unul jucăuș de copii. O cuvertură (sau o pilotă) din petice și o mobilă colorată vor completa cu succes schema de culori eclectice. De altfel, o pilotă multicoloră este un accesoriu excelent pentru un pat, mai ales în contrast cu lenjerie albă.

Despre decoruri
Dormitorul este sanctuarul dvs. personal, așa că de ce să nu-i dăm ceea ce i se cuvine de drept și în privința decorului? Cu aceste câteva trucuri simple, care vă vor oferi garanția unui spațiu ”de vis”, ultimul lucru pe care veți dori să-l faceți va fi să adormiți. Pentru asta, aveți nevoie de:
* O temă – Este primul lucru pe care orice copil îl va lua în considerare atunci când își amenajează camera, însă noi adulții avem tendința să ne ferim de temele decorative. Chiar și atunci când nu este vorba de Spiderman, Superman sau Prințesa Elsa, o temă poate fi un ”dispozitiv” puternic de aducere împreună a elementelor componente, ca să nu mai vorbim de alinare, calmare și împăcare. Dacă vreți dungi, folosiți dungi, dacă vreți buline, buline să fie. Eclectic, contemporan, modern, scandinav, rustic, dormitorul trebuie să pornească de la ceva.
* Un covor confortabil – Nimic nu strică o dimineață fericită (sau nu vă face mai ursuzi) decât să vă dați jos din pat pe o podea rece și umedă. Faceți-vă vouă înșivă o favoare și asigurați – vă că primul pas de mâine dimineață este pe o carpetă, un covoraș sau chiar o blană plăcută și reconfortantă. Aveți deja un covor mai mare în dormitor? Luați în considerare stratificarea cu un covor mai mic în dreptul patului.
* Un număr adecvat de perne – Cum să vă dați seama de acest număr? Păi, ar trebui să fie suficient de multe perne astfel încât patul să arate somptuos și primitor. Totuși nu exagerați, adică până să vă băgați la propriu în pat să fiți nevoiți să „excavați” vreo 10 minute. Ar trebui să existe maxim 3 rânduri de câte două perne, de la cele mari la „puișori”, în funcție de dimesiunea patului.
* Un loc unde să stați (dar nu patul) – Un loc bun (sau mai multe) pentru a sta jos vă va servi la întreținerea unei conversații, la cititul unei cărți, la banalul încălțat de dimineață sau verificarea e-mailului, astfel încât să nu stricați patul abia aranjat.
* Fără distrageri inutile – Dormitorul este pentru somn. De ce aveți nevoie atunci când vreți să adormiți? Cu siguranță NU de un smartphone sau un televizor. Aceste aparate nu vor face altceva decât să vă țină treji până târziu în noapte și, deci să vă folosiți timpul de odihnă în scopuri distr(a)uctive. Vă este greu, înțelegem, mai ales într – o lume din ce în ce mai interconectată, dar dacă veți lăsa totul la ușă veți fi mai fericiți. Un alt bonus? Mai mult loc pentru mobilier și accesorii pe care le iubiți. De exemplu, o colecție de…
* … lucruri pe care le-ndrăgiți – Aceasta nu trebuie să ocupe o întreagă etajeră, ci doar un mic grup de piese care vă fac să zâmbiți. Bonus: aceasta este, de asemenea, o modalitate foarte bună de a încorpora piesele care le – ați dobândit de-a lungul anilor și pe care habar nu aveți unde să le puneți. Asigurați – vă că le puteți vedea și seara și dimineața și că, astfel, scopul lor ascuns va fi dezvăluit: vă vor face fericiți.
* Noptiere bine aprovizionate – Da, o noptieră cu toate cele necesare poate arăta minunat. Combinația dintre un pahar cu apă, o carte, o plantă sau o vază cu flori și o lampă este, în esență, un „echipament” pentru un confort sporit înainte, după și în timpul somnului. Așadar, pe măsură ce vă pregătiți „kitul”, nu vă gândiți că trebuie să fie uimitor sau perfect. Cu cât vă reprezintă mai mult, cu cât va satisface în primul rând dorințele dvs., cu atât mai bine va funcționa și cu atât mai mult va sta drept mărturie a stilului personal.
* O saltea confortabilă – Ați putea avea toate elementele prezentate mai sus, și totuși dormitorul dvs să nu fie complet. Îi lipsește o saltea perfectă. La urma urmei, dacă nu vă veți asigura suficient somn de calitate, nici nu veți putea aprecia pe deplin o cameră frumoasă. Cumpărați o saltea răcoroasă care să vă ofere un bun suport lombar. Și, desigur, una care să arate foarte bine în cameră. Se recomandă alegerea unei saltele bazându-vă nu numai pe rama patului și a tăbliei, dar și pe înălțimea noptierelor și a glafurilor.
* Fotografii… dar nu neapărat de familie – Ar trebui să aveți cât mai multe fotografii de familie, așa cum probabil doriți, dar în alte camere din casă. Cel mai bine este să păstrați dormitorul pentru opere de artă, întrucât sunt mai puțin încărcate emoțional. Fotografiile elegante și liniștitoare în această cameră evocă sentimente mult mai bune decât ca impactul unora de familie, fără să vă amintească de anumite persoane în timp ce încercați să adormiți.
* Dramatism – Chiar și cele mai strălucitoare și vesele dormitoare au nevoie de un element întunecat, misterios și sexy. Un perete de accent, un candelabru, chiar și o tăblie gri închis supradimensionată vă pot servi drept trucuri. Păstrați, însă, liniile și accentele de alb curate, echilibrul este cheia. Utilizați una sau două piese dramatice și dormitorul va străluci.
* O piesă de mobilier la capătul patului – Aceasta poate fi o bancă sau o canapeluță capitonată, o măsuță în perfect acord cu restul decorului sau o ladă pentru depozitarea lenjeriei.
* O notă mai masculină – Imprimeurile florale în pasteluri moi tind să domine piața de mobilier pentru dormitor, dar dacă vreți ceva mai puțin feminin, și totuși de lux, mergeți pe accente metalice ca bronz, cupru și auriu. Un pat mare, acoperit cu o catifea de culoare bronz ușor sclipitoare, cu model geometric, este o alegere subtilă și grăitoare în acest sens.
* Adolescenți fericiți – Decorarea unei camere de adolescent poate fi o reală provocare. Ei doresc întotdeauna ceva distractiv și colorat, iar dvs. doriți ceva care să meargă cu restul casei și ceva care să nu necesite de fiecare dată alte și alte redecorări. Noi zicem că prin folosirea unor dulapuri încastrate elegante, prin utilizarea unor textile colorate și prin vopsirea plafonului în roz jucăuș nu veți da niciodată greș în dormitorul unei adolescente.
* Imprimeuri botanice – Ca punct de plecare, modelele botanice sunt excelente, făcând decorarea mult mai ușoară și distractivă. Asortați piesele de mobilier (de preferat în culori închise) și extrageți culorile-cheie ale imprimeului pentru a le utiliza în decorațiunile interioare sau accesorii mai mici.

Autor: Alina Andrei, RADOR

http://www.elledecor.com/home-remodeling-renovating/home-renovation/tips/g596/10-things-bedroom-needs/
http://www.countryliving.com/home-design/color/advice/g1142/designing-a-colorful-bedroom/
http://www.houzz.com/bedroom-color-idea
https://www.livingetc.com/spaces/interior-inspiration/bedroom-colour-ideas-25-paint-colours-with-impact-233940
https://www.veranda.com/decorating-ideas/color-ideas/g27134032/bedroom-paint-colors/
https://www.housebeautiful.com/room-decorating/colors/g1287/colorful-bedroom-decorating-ideas/