Premierul Bulgariei s-a întâlnit cu comisarul european pentru coeziune şi reforme

Premierul Bulgariei, Kiril Petkov, s-a întâlnit, vineri, cu comisarul european pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira, aflată în vizită oficială la Sofia.

Prim-ministrul Petkov a calificat întrevederea drept „constructivă”: „În primul rând, acordul privind Fondul de Coeziune este deja gata din punct de vedere politic şi tehnic, urmând să fie semnat în următoarele zile. Acesta este în valoare de 22 de miliarde de leva (circa 11 miliarde de euro). Am vorbit şi despre Fondul pentru o tranziţie justă, care se ridică la 2,6 miliarde de leva (circa 1,3 miliarde de euro) şi care trebuie să fie semnat şi pregătit până la sfârşitul anului. Pentru ca Bulgaria să le poată lua, trebuie să avem un guvern stabil, o strategie clară şi să lucrăm cu Comisia Europeană”, a declarat şeful executivului de la Sofia.

„Văd progresele înregistrate după aderarea Bulgariei la UE şi sunt foarte mulţumită să constat rezultate care sunt un efect al sprijinului UE. De-a lungul anilor, politica de coeziune a fost un instrument cheie. În ultimii 14 ani, Bulgaria a fost un partener de încredere în atingerea obiectivelor comune europene şi în abordarea multor crize, de la criza COVID-19 şi refugiaţii care fug de război până la energie durabilă. În aceste vremuri incerte, Europa acţionează solidar, iar politica de coeziune este o pârghie de bază pentru furnizarea de asistenţă de urgenţă statelor membre”, a subliniat comisarul Elisa Ferreira.

Programele operaţionale detaliază Acordul de Parteneriat şi prezintă planuri detaliate, în care statele membre ale UE stabilesc modul în care fondurile structurale şi de coeziune vor fi cheltuite în perioada de programare. În perioada 2021-2027, Bulgaria are în plan zece programe./ddaniela/csimion

www.dariknews.bg – 11 iunie