INDEX: Record Guiness: pe Everest au fost interpretate imnurile maghiar şi secuiesc

INDEX (Ungaria), 14 iunie 2022 – Luni, un pianist din Transilvania a avut prilejul să interpreteze un concert de pian la „nivelul” cel mai înalt.

Zoltán Thurzó a pornit spre vârful Everest la 27 mai pentru a da un concert la o înălţime de 5.364 metri. Marţi a relatat într-o postare video pe Facebook că luni a reuşit să-şi îndeplinească această dorinţă.

Pe înregistrare a notat că şi-a început concertul la orele 13 şi 35 de minute, potrivit orei locale din Nepal, iar în program au răsunat imnurile a aproximativ 28 de ţări, printre care şi imnurile maghiar, secuiesc şi român. După cum a precizat, în timpul concertului temperatura a oscilat între 1 şi 3 grade Celsius. Pianistul consideră că a reuşit să stabilească un record Guiness, şi nu mai este nevoie decât de legalizarea rezultatului la Londra.

Pianul a fost transportat pe munte cu un elicopter. Potrivit cotidianului Uj Magyar Szó, concertul urma să aibă loc iniţial la 5 iunie (sărbătoarea de Rusalii) dar datorită vremii nepotrivite instrumentul nu a putut fi transportat acolo la timp.

Cheltuielile acţiunii se ridică la aproximativ 21.000 euro, acoperiţi de pianist din donaţii şi ajutoare din partea unor sponsori. Scopul întreprinderii sale a fost de a dobândi un renume internaţional şi astfel, reuşind să participe la concerte, să poată strânge bani pentru fondarea unui muzeu de istoria muzicii şi de un depozit de date în cinstea bunicului său cunoscut ca violonist şi muzicolog, Sándor Thurzó.

Artistul a mai încercat anterior şi depăşirea unui alt record Guiness, însă atunci nu a avut succes.

Autor: István Bereznay

https://index.hu/kultur/2022/06/14/magyar-szekely-himnusz-mount-everest/

Traducerea: Imola Stănescu