O Europă unită este mai puternică decât orice tiranie (Volodimir Zelenski)

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că instituțiile democratice ucrainene au rezistat în pofida războiului brutal al Rusiei și a subliniat că, datorită eforturilor comune cu întreaga lume, victoria asupra invadatorilor ruși va veni foarte curând.

Potrivit Ukrinform, Zelenski a făcut declaraţia respectivă marţi seară, într-o intervenţie online la evenimentul „Embrace Ukraine – #StrivingTogether”, care a avut loc la Amsterdam. „Cred că împreună putem pune capăt războiului, cu victoria noastră, cât mai curând posibil. Și vom reconstrui tot ce a distrus Rusia. O Europă unită este mai puternică decât orice tiranie! Chiar și în timpul unui război atât de brutal, instituțiile democratice ucrainene au fost păstrate. Chiar și acum, extindem sfera de acțiune a valorilor europene: ieri (luni, n.r.), Parlamentul ucrainean a ratificat Convenția de la Istanbul” – a subliniat Zelenski.

Preşedintele a menționat că au mai rămas câteva zile până la decizia istorică a Uniunii Europene cu privire la viitorul european al Ucrainei și și-a exprimat încrederea că această decizie va fi pozitivă. „Merităm! Și nu doar prin curajul nostru și lupta pentru libertate. Atacul Rusiei asupra Ucrainei a deschis cele mai rele pagini ale memoriei noastre istorice. Bombele rusești distrug orașe, soldații ruși ucid mii de civili, statul rus efectuează chiar deportări în masă ale ucraineanilor. Ce este aceasta? Este un atac al Rusiei împotriva întregii Europe libere, împotriva valorilor noastre comune. Împotriva drepturilor omului, a statului de drept și a convențiilor care protejează fiecare persoană din Europa și din lume. Nu vom permite ca valorile noastre să fie distruse” – a declarat Volodimir Zelenski, adăugând că „oricât de multă presiune ar face Rusia, ucrainenii sunt încă încrezători că viitorul Europei este luminos și liber, pentru că îl apărăm cu toții împreună”./sdan/schelaru

Agenția de presă UKRINFORM – 22 iunie