În România, încep filmările la “Horia”, un ‘road-movie’ de Ana-Maria Comănescu

Miercuri, în România încep filmările la “Horia”, filmul de debut al Anei-Maria Comănescu. Filmul este o co-producție româno-bulgaro-sârbă, produsă de Carla Fotea și Ada Solomon prin casa MicroFILM, în co-producție cu Rosița Valkanova de la Klas Film, Bulgaria, și Nikolina Vućetiić-Zecević prin Biberche Productions, din Serbia, după cum anunță publicația New Film Europe.
Scenariul, scris de Comănescu, îl urmărește pe Horia, un băiat timid dintr-un sat românesc, căruia îi este dor de iubita lui, aflată tocmai în celălalt capăt al țării. Tatăl său, Petrică, de altfel singurul său părinte, un mecanic cu farmec, îl enervează pentru că îl tot împinge să curteze fetele. După o ceartă mai aprinsă, Horia încearcă să facă ceva îndrăzneț, drept care, fuge pe motocileta tatălui său. Decizia lui îl face să întâlnească diverse persoane, cea mai importantă dintre ele fiind Stela, o fată isteață de 13 ani, copil al străzii, fugită și ea din sânul familiei. Ca un fel de soră mai mică, dar mai isteață, care știe o mulțime de lucruri despre ‘a-ți trăi clipa’ și despre ‘adaptarea la împrejurări’, ea va avea o influență decisivă asupra lui. În timpul călătoriei, relația dintre ei se va dovedi durabilă, având în vedere că totul se transformă dintr-un simplu voiaj de o zi într-o adevărată aventură.
Rolurile principale sunt interpretate de Vladimir Țeca, Liviu Cheloiu and Angelina Pavel.
“Lucrez cam de șapte ani cu Ana-Maria, încă din facultate. Așa că este normal să colaborăm la filmul ei de debut. Dar, în afara motivelor personale, cred că Horia aduce un aer proaspăt pe ecran, va fi un film optimist, plin de viață, colorat și amuzant. În primul rând, este vorba de un ‘road-movie’ (film de călătorie), așa că el va fi dulce-amărui și foarte pe placul publicului nostru. De asemenea, suntem încântați să lucrăm cu un grup de talente noi, precum Vladimir Țeca (Horia), și Angelina Pavel (Stela), care se vor afla la prima lor apariție pe ecrane”, a declarat dna Fotea pentru revista FNE.
Bugetul filmului este de 800000 euro. Proiectul este sprijinit de Centrul Român al Cinematografiei, Centrul Național al Filmului din Bulgaria și Centrul Filmului din Serbia. Printre finanțatorii privați se numără Altex România, Orange România, Kaufland România, Dr. Oetker, Bilka Steel, Hochland România, Help Net, Huawei România, Boromir, UniCredit România, SaviniDue, MediaCom, OMD România și Vitrina Advertising.
Filmările vor avea loc numai în România și vor începe pe data de 29 iunie în Dobrogea, de unde (după o serie de alte locuri), echipa va ajunge la Brașov și pe Transalpina (o șosea din România aflată la cea mai înaltă altitudine). Filmările urmează să se încheie pe 3 august.
“Horia” va fi gata în prima jumătate a anului 2023, premiera fiind programată tot în 2023. (https://variety.com – 28 iunie)/adanga/rcostea