Premierul britanic, Boris Johnson, a acceptat să demisioneze

Premierul britanic, Boris Johnson, a acceptat să demisioneze, anunță presa din Regatul Unit, pe fondul unei crize politice ample marcate de demisia a zeci de miniștri ai săi. După zile în care s-a luptat pentru funcție, primul ministru a rămas izolat și lipsit de putere politică.

Ar urma să facă anunțul demisiei în cursul acestei zile, la capătul a doi ani și jumătate în care a fost la putere. O perioadă marcată de o serie de scandaluri care îl vizau pe demnitar. Demisia sa nu va intra în vigoare imediat, Boris Johnson urmând să asigure o perioadă de tranziție. Corespondenta RRA la Londra, Aura Neag are detalii.

Reporter: După câteva zile extrem de tensionate, în care peste 50 de membri ai Guvernului și-au dat demisia, Boris Johnson a acceptat, finalmente, că este timpul să își depună mandatul. Ieri, domnului Johnson a insistat pe toate canalele că nu demisionează, făcând referire la victoria zdrobitoare obținută în alegerile parlamentare, de acum doi ani și jumătate.

Mandatul său a fost unul turbulent, dominat de Brexit, de pandemie și de o serie de scandaluri care au pus în evidență felul în care el înțelege să se raporteze la reguli, legi și adevăr. În esență, demisia domnului Johnson este rezultatul unei revolte în Partidul Conservator, colegii săi acuzându-l de minciună, aroganță, lipsă de integritate și competență.

Boris Johnson își va anunța astăzi demisia, însă el va rămâne în fruntea Guvernului până când Partidul Conservator își va alege unu nou lider. Această perioadă de tranziție se așteaptă să dureze câteva luni, iar la Congresul din toamnă al Partidului Conservator, noul premier să își înceapă oficial mandatul./bcodreanu/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 7 iulie