2022. július 7.

Ma kezdődik Közép – és Kelet-Európa legfontosabb dzsesszfesztiválja Szörényordason (Gărâna)

Vasárnapig – az ünnepnapot is beleértve – 27 koncertre, három filmvetítésre és egy lemezbemutatóra kerül sor. Az immár hagyományos dzsesszfesztivál idei kiadásán a romániai előadók mellett az északi országokból érkezett művészek, valamint franciaországi, ausztráliai, és egyesült államokbeli együttesek is fellépnek (RADOR Hírügynökség)

A Szociáldemokrata Párt (PSD) Petre Daea-t támogatja a mezőgazdasági miniszteri tisztség betöltésére

A mezőgazdasági szakember eddig ötször töltötte be ezt a tisztséget. A PSD ma nyújtja be a javaslatát Nicolae Ciucă miniszterelnöknek, majd Klaus Iohannis államfőnek.
Mint ismeretes a mezőgazdasági tárca eddigi vezetője, Adrian Chesnoiu lemondott, miután az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) azzal vádolta, hogy közbenjárt bizonyos versenyvizsgák eredményének a befolyásolása érdekében. (Radio Romania Actualităţi)

Rompetrol: A Kaszpi-tengeri Csővezeték Konzorciumon (CPC) érkező kőolajszállítmány ideiglenes leállítása nem befolyásolja az ellátást

A világ egyik legnagyobb kőolajvezetékét, amelyiknek a révén Kazahsztánból – Oroszország érintésével – Romániába is érkezik kőolaj egy oroszországi törvényszék döntésének értelmében 30 napra elzárták. A döntést azt követően hozták meg, hogy szivárgást észleltek a vezetéken. A Reuters által idézett szemtanúk szerint azonban a kőolajszállítás nem állt le a CPC-n.
A Rompetrol nyersolaj-fejlesztő, -termelő, finomító és -forgalmazó cég szerint a kőolajszállítások leállítása nem befolyásolja a Petromidia kőolaj-finomító ellátását. A KazMunayGas Group – a volt Rompetrol Group – közleménye szerint a CPC-n érkező nyersolaj aránya a kőolajipari termékeinek gyártásában csekély. Jelenleg a Petromidia Năvodari optimális kapacitással működik, az ez évi termelési előirányzatoknak megfelelően. (RADOR Hírügynökség)

Viorel Hrebenciuc volt parlamenti képviselőt kiengedik a börtönből, bár még csak tíz hónapot töltött le három éves büntetéséből

A volt politikust tavaly szeptemberben ítélték el az úgy nevezett Giga TV ügyben. A politikus feltételes szabadlábra helyezéséről tegnap döntött a bíróság.
Mint ismeretes a Bukaresti Táblabíróság abban találta bűnösnek Viorel Hrebenciuc-ot . A Szociáldemokrata Párt volt főtitkárát, hogy közbenjárt az Audiovizuális Tanács (CNA) vezetőségénél annak érdekében, hogy a Giga TV nevű magántelevízió visszakapja működési engedélyét. (RADOR Hírügynökség)

Nicolae Ciucă miniszterelnököt ma hivatalos látogatásra Athénba várják, Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök meghívására

A két kormányfő részt vesz a Görögországot Bulgáriával összekötő gázvezeték üzembe helyezésén. A szóban forgó gázvezeték – amelynek kezdeti kapacitása évi három millió köbméter földgáz – része azon törekvéseknek, amelyek révén Európa országai függetleníteni kívánják magukat az oroszországi gázszállításoktól.
A hivatalos látogatás részeként Nicolae Ciucă kétoldalú megbeszéléseket folytat görög kollégájával annak rezidenciáján. (Radio Romania Actualităţi)

Ma újra megnyitották a forgalom előtt a Galaţ-i kikötő széles nyomtávú vasútvonalát

Ezt Sorin Grindeanu közlekedésügyi és infrastruktúra-fejlesztési miniszter jelentette be Facebook-oldalán. „A 3,58 km-es vasútvonal az újranyitásának komoly gazdasági jelentősége lesz a romániai áruszállítás vonatkozásában, de az ukrajnai gabonának – Moldova Köztársaság határán át –a Galaţi-i kikötőbe juttatása tekintetében is” – áll a Román Vasúttársaság (CFR) közleményében. (Radio Romania Actualităţi)

Székely Ervin