2019. február 6

Viorica Dăncilă miniszterelnök megkezdte két napos látogatását Brüsszelben

Viorica Dăncilă miniszterelnök megkezdte két napos látogatását Brüsszelben, ahol Donald Tusk-al, az Európai Tanács elnökével és Frans Timermmans-al, az Európai Bizottság első alelnökével találkozik.Ugyanakkor részt vesz két eseményen, amelyeket az EU-Tanácsának román elnöksége keretében szerveznek. A Régiók Európai Bizottságának szerdai plénumán a román miniszterelnök beszámolt az EU román soros elnökségének prioritásairól. A kormányfő látogatása alatt kétoldalú találkozót tart Karl-Heinz Lambertz-el, a Régiók Európai Bizottságának elnökével és beirja nevét a Régiók Bizottságának volt tagja, Gdansk város volt polgármestere, Pawel Adamowicz emlékére nyitott részvétnyilvánító könyvbe. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.02)

Az Európai Unió bel- és igazságügyi miniszterei csütörtökön, Bukarestben informális találkozót tartanak

Az Európai Unió bel- és igazságügyi miniszterei, három európai biztos és az Európai Parlament egyes bizottsági elnökei szerdán Bukarestbe érkeznek, ahol informális találkozón vesznek részt, amelyre az Európai Unió Tanácsának román elnöksége alatt került sor.Carmen Dan belügyminiszter kijelentette, hogy kihasználja az alkalmat és vitára bocsátja Románia felvételét a schengeni térségbe. Sajtóinformációk szerint az európai miniszterek csütörtökön a Parlament palotájában tartják ülésüket, amelyen a migráció kezeléséről, a terrorizmus leküzdéséről és a schengeni övezet jövőjéről tanácskoznak egyebek mellett.Pénteken az igazságügyi miniszterek találkozóján a tagországok jövőbeni kereskedelmi és polgári peres igazságszolgáltatási együttműködéséről rendeznek átfogó vitát.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.02)

A szenátus speciális nyugdijakat hatálytalanitott, hallgatólagos jóváhagyással

A szenátus szerdai plénumán visszavonta a paralmenti tagoknak, diplomatáknak, parlamenti tisztségviselőknek, birósági és a Nép Ügyvédje segéd személyzetének jóváhagyott speciális nyugdijakat. Az erről szóló törvénykezdeményezést a plénum hallgatólagosan fogadta el. A kezdeményezés a rokkantaknak, a háborús veteránoknak és özvegyeknek kiutal járandóságok növelését is előirányozza. A javaslatot a Népi Mozgalom Párt (PMP) fogalmazta meg, de ahhoz, hogy hatályba helyezzék a képviselőháznak is meg kell szavaznia. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.02)

Liviu Dragnea a municipiumi polgármesterekkel találkozott

Liviu Dragnea szociáldemokrata elnök és Eugen Teodorovici pénzügyminiszter, valamint a nagyvárosok polgármesterei az idei költségvetési kiutalásokról tárgyaltak, amelyek a polgármesterek elégedetlenségét váltotta ki. Gabriel Firea főpolgármester, például, kijelenette, hogy a pénzügyminisztérium honlapján nyilvánosságra hozott költségvetés-tervezet szerint a bukaresti Polgármesteri Hivatalnak ez évre elkülönitett összeg mintegy 80 millió euróval kevesebb, ami a tavalyi büdzsé mintegy negyedének felel meg. Az összejövetel előtt, Gheorghe Falcă aradi polgármester pedig arra panaszkodott, hogy az önkormányzatok 80%-os arányban a kormánytól függnek. Mint ismeretes, a Romániai Municipiumok Egyesülete a múlt héten határozottan elutasitotta a pénzügyminisztérium javaslatát, miszerint vegyék át teljesmértékben a szociális szolgáltatásokat, és azt kérték a kormánytól, hogy vállalja fel a gyermekvédelmi- és a fogyatékossággal élők megsegitésével járó kiadásokat. Ugyanakkor a Romániai Városok Egyesülete sajtóközleményében arra figyelmeztetett, hogy az utóbbi években a közigazgatási-területi egységek költségvetése drasztikusan csökkent és a mai napig nem kompenzálták. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.02)

Rozália Gănciulescu