2019. augusztus 29

Viorica Dăncilă felszólitotta Klaus Iohannist

„A parlament elé járulunk és megpróbáljuk megszerezni a szükséges támogatást, hogy végig vihessük mandátumunkat”, nyilatkozta a miniszterelnök, aki azzal vádolta Klaus Iohannis államfőt, hogy már két és fél éve nem tesz mást, mint akadályozza a kormány munkáját.”A politikai osztálynak felnőtt magatartást kell tanusitania, hiszen szükség van az intézmények stabilitására és a különböző projektekre, viszont nincs szükségünk a választási érdekből tett sértegetésekre”, hangsúlyozta Viorica Dăncilă. A miniszterelnök a kormány tevékenységének ismételt akadályozásával vádolta az államfőt és Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnököt.”Mindezen akadályok ellenére, amelyeben az utóbbi napokban volt részünk, folytatjuk munkánkat”, fűzte hozzá a kormányfő. Másrészt, Viorica Dăncilă azt kérte az államfőtől, hogy sürgösen támassza alá bizonyitékokkal kijelentését, miszerint a jelenlegi kormány korrupt.”Abszolút felháboritó, hogy Klaus Iohannis az Elnöki Hivatal hivatalos tribünjéről a „korrupt kormány” kifejezést használja. Felszólitom Klaus Iohannis elnökjelöltet, hogy mielőbb támassza alá bizonyitékokkal kijelentését, amely súlyosan megsérti Románia imázsát.Biztositom a román állampolgárokat, hogy ami engem illet, soha nem volt problémám a birósággal, nem követtem el semmilyen korrupciós cselekedet, amely beárnyékolná tevékenységem”, húzta aláViorica Dăncilă.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.29)

Politikusok reagálása Klaus Iohannis államfő és Viorica Dăncilă miniszterelnök nyilatkozata után

Az ellenzék úgy véli, hogy a miniszterelnöknek le kell mondania tisztségéből és hogy Romániának egy új kormányra van szüksége. Ludovic Orban liberális vezető kijelentette, hogy a bizalmatlansági inditvány után a Nemzeti Liberális Párt (PNL) megrpróbálja kikényszeriteni az előrehozott választások megszervezését.Victor Ponta, a PRO Románia elnöke szerint a kormánynak ismét meg kell szereznie a parlament támogatását, mig Călin Opoescu Tăriceanu ALDE-elnök, aki jegyzőkönyvet irt alá a PRO Románia alakulattal a választási szövetség létrehozása érdekében, kijelentette, hogy többször felajánlotta a miniszterelnöknek támogatását, arra ösztönözve, hogy járuljon a parlament elé és alakitson egy jobb kormányt. Kelemen Hunor RMDSZ-lider szerint miután Klaus Iohannis államfő elutasitotta a kormány átszervezését, a legjobb megoldás a kabinet lemondása vagy egy bizalmatlansági inditvány benyújtása lenne, s ezután jöhet majd az új kormány beiktatása.Dacian Coloş, a PLUS politikai alakulat elnöke azt nyilatkozta, hogy kész megoldással hozzájárulni a „jó kormányzáshoz”, de csakis akkor, ha a jelenlegi kabinet megbukik. Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt vezetője szerint a kormányátalakitás visszautasitása előrelátható és szükséges volt, ami pedig a PSD-t illeti, a párt teljesen elveszitette hitelességét.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG- 08.29)

Tavaly 125 ezer fővel csökkent Románia lakossága

Tavaly 125 ezer fővel csökkent Románia lakossága, mig 2019 első felében 19,4 millió volt az ország lakossága, mutatnak rá az Országos Statisztikai Hivatal által csütörtökön közölt ideiglenes adatok.A népesség előregedése súlyosbodott, a 65 évesek és az ezen felüliek aránya meglehetősen növekedett. Románia továbbra is kivándorló ország, ami második fontos tényezőként járul a lakosság csökkenéséhez. 2018-ban a nemzetközi migrációs egyenleg negativ volt, hiszen a kivándorlók száma több mint 57 ezerrel haladta meg a bevándorlók számát.(RSDOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.29)

Mintegy 2.900 állástalan ingyenes szakképzésben részesül szeptembertől

Erről az Országos Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség tájékoztatott. A 178 szakképzési program nagyrészét Bukarestben, valamint Vrancea, Dolj, Dâmboviţa és Maros megyékben ültetik gyakorlatba. A leginkább igényelt szakmák között szerepel a biztonsági őr, pincér és szakács. Az érdekeltek bővebb tájékoztatást a lakcimük szerinti Területi Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökségektől, illetve az anofm.ro internetes oldalon kapnak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.29)

Rozália Gănciulescu