Armata israeliană a raportat cea mai intensă zi de lupte din cele două luni de război împotriva Hamas

„Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – Israelul afirmă că trupele sale sunt în centrul orașului Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza, după ce armata israeliană a raportat cea mai intensă zi de lupte din cele două luni de război împotriva Hamas. Mii de civili palestinieni continuă să se refugieze spre zone sigure, tot mai înguste, de la granița cu Egiptul, iar programul alimentar al Națiunilor Unite spune că foametea s-a agravat. Armata israeliană susține că i-a ucis pe majoritatea comandanților superiori ai brigăzilor Hamas, care operau dintr-o rețea de tuneluri din nordul Fâșiei Gaza, iar un purtător de cuvânt militar a repetat că Israelul este hotărât să-i elimine pe teroriștii Hamas și să le distrugă infrastructura. Guvernul israelian estimează că în Gaza mai sunt încă 138 de ostatici, dar premierul Netanyahu a declarat că nu există acum nicio posibilitate ca toți să fie aduși acasă. Corespondentul RRA în Israel Ion Știubea relatează.
Reporter: Trei dintre membrii cabinetului de război al Israelului – premierul Netanyahu, ministrul apărării Galant și ministrul fără portofoliu Gantz – au organizat marți seară o conferință comună de presă la împlinirea a 60 de zile de la atacul barbar al organizației Hamas asupra teritoriului israelian și a cetățenilor săi și tot atâtea de la izbucnirea războiului din Fâșia Gaza. La începutul discursului său, șeful guvernului israelian a blamat cu vehemență tăcerea organizațiilor internaționale de femei și de apărare a drepturilor cetățenești, ca și a Organizației Națiunilor Unite în fața dovezilor de agresiune sexuală și crime împotriva femeilor comise de teroriste Hamas pe 7 octombrie. În continuarea alocuțiunii sale, el a mai afirmat că eliberarea tuturor ostaticilor israelieni va fi urmare a atacurilor tot mai intense ale armatei împotriva teroriștilor Hamas, sugerând prin aceasta că nu va mai fi inițiată vreo altă negociere care să fie însoțită de un armistițiu temporar. Premierul Netanyahu a mai reafirmat și opinia sa despre ziua de după înfrângerea Hamasului, conform căreia doar armata israeliană va fi capabilă să mențină controlul asupra Fâșiei Gaza. Prin această subliniere, el a negat capacitatea oricărei coaliții internaționale de a înlocui armata israeliană, ceea ce, mai mult ca sigur, va declanșa ample critici internaționale, inclusiv din partea Statelor Unite.
Realizator: Una din ostaticele israeliene eliberate din Gaza l-a acuzat pe premierul Netanyahu că pune politica mai presus de viețile celor aflați încă în captivitate. Benjamin Netanyahu s-a întâlnit cu ostatici recent eliberați și rude ale celor care mai sunt deținuți de Hamas. O înregistrare audio obținută de presă arată că acuzațiile femeii, al cărui soț a rămas captiv în Gaza, au fost primite cu aplauze în sală./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6 decembrie)