THE DAILY SIGNAL: Pactul pentru energia nucleară promovează parteneriatul SUA-România, dar se pot face mai multe

Invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina și dorința crescândă în Europa de a scăpa de energia rusească au introdus un nou imperativ în dialogul privind securitatea și independența energetică transatlantică.
Pe acest front important de politică externă, Statele Unite și România deschid o nouă cale de urmat care va contribui în mod măsurabil la elogierea celor 25 de ani de parteneriat strategic dintre cele două țări, pentru a trece la nivelul următor.
Este de remarcat faptul că, în 2019, România a întrerupt discuțiile cu China despre furnizarea de reactoare convenționale suplimentare și a apelat la Statele Unite ca principal partener nuclear al țării.
De atunci, mișcarea strategică a condus la un parteneriat comercial de pionierat între NuScale Power, o firmă americană cu sediul în Portland, Oregon, și compania românească de utilități Nuclearelectrica, care s-a aflat în punctul de interes al sporirii angajamentului practic al Americii cu România.
Colaborarea în curs pentru instalarea unui reactor modular mic NuScale pe amplasamentul unei foste termocentrale pe cărbune va contribui la sprijinirea planului României de a elimina treptat producția de energie pe bază de cărbune, sprijinind în același timp parteneriatul strategic dintre SUA și România privind desfășurarea energiei nucleare civile.
Într-adevăr, parteneriatul a promovat cât se poate de clar șansa reală de a realiza primul reactor modular mic din Europa în România, ceea ce ar putea poziționa aliatul strategic al Statelor Unite în regiunea Mării Negre ca un potențial centru pentru producția de astfel de reactoare.
Această strategie revoluționară de furnizare a unei centrale nucleare mai mici și mai ieftine va servi, de asemenea, ca un catalizator pentru desfășurarea în alte țări ale Inițiativei celor Trei Mări, care caută surse alternative de energie fiabile, fără constrângere și fără influența politică nefastă a Rusiei.
În plus, cooperarea energetică va consolida oportunitățile economice de a colabora mai strâns cu America pentru a promova această inițiativă importantă.
Pentru Statele Unite, care în ultimii ani nu au jucat un rol major în construirea de noi centrale nucleare în străinătate, diplomația energetică prin reactoare modulare mici prezintă o oportunitate de a-și reînnoi și remodela rolul în promovarea energiei nucleare în străinătate și acasă.
Dintr-o perspectivă geopolitică mai largă, angajamentul mai amplu al Washingtonului cu România, un „aliat ferm al NATO”, a devenit mai important ca niciodată. În timpul vizitei sale la acest aliat, în octombrie, secretarul Apărării, Lloyd Austin, a subliniat că cele două națiuni au construit o relație care se bazează pe „încrederea reciprocă, respectul și voința politică de a promova obiectivele noastre comune de apărare”.
Într-adevăr, România – supranumită un „aliat model al NATO” de către un înalt oficial al apărării – a depășit obiectivul NATO de a cheltui 2% din produsul intern brut pentru apărare, iar 20% din aceste fonduri sunt cheltuite pentru modernizare.
Ca membru important din punct de vedere geopolitic și strategic al NATO la granița Europei cu Marea Neagră, România este un prieten și un aliat vechi al SUA.
Marea Neagră se află la o răscruce importantă între Europa, Asia și Caucaz. Multe conducte importante de petrol și gaze, precum și cabluri de fibră optică, traversează marea. De-a lungul istoriei regiunii, Marea Neagră s-a dovedit a fi importantă din punct de vedere geopolitic și economic.
De aceea, continuarea consolidării relațiilor bilaterale pragmatice cu România pe fronturi cheie ale politicii economice, energetice și de securitate este în mod clar în interesul național al Americii.
În acest scop, de exemplu, includerea României în programul Visa Waiver merită o atenție sporită. Deoarece Fundația Heritage a susținut clar acest caz de-a lungul anilor, programul Visa Waiver reprezintă un beneficiu direct de securitate, deoarece țările din program împărtășesc informații despre infractori mari, teroriști și pașapoarte pierdute și furate, cu SUA, în schimbul călătoriilor fără viză până la 90 de zile.
În plus, programul de scutire de vize facilitează călătoriile de afaceri între țări străine și SUA și consolidează și mai mult legătura transatlantică.
Cu ocazia celei de-a 10-a aniversări de la semnarea Declarației comune SUA-România privind parteneriatul strategic pentru secolul 21, anul trecut, Washingtonul a subliniat că „cele două guverne ale noastre se angajează din nou să servească drept bastion pentru valorile euro-atlantice și să lărgească și să aprofundeze legăturile economice, culturale și interpersonale dintre cele două națiuni ale noastre”, reafirmând „faptul că vom face față provocărilor viitoare împreună ca prieteni și aliați”.
Acest spirit este mai relevant ca oricând și acum este momentul să acționăm în conformitate cu el.

THE DAILY SIGNAL (SUA), 6 iulie 2022 – Articol de Anthony B. Kim

Nuclear Energy Pact Advances US-Romania Partnership, but More Can Be Done

Traducerea: Cristina Zaharia