NL TIMES: Avioanele F-16 olandeze se îndreaptă spre România pentru antrenamentele piloților ucraineni, la jumătatea lunii noiembrie

Avioanele de luptă F-16 pe care Olanda le-a promis Ucrainei vor ajunge într-un centru de antrenament din România, în două săptămâni, a declarat premierul Mark Rutte pe platforma X, după ce a vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Astfel, cursurile de pregătire pentru piloții ucraineni care le vor pilota vor putea începe în scurt timp”, a spus Rutte.

Centrul de formare a fost înființat de Țările de Jos în colaborare cu Danemarca. Țările de Jos vor trimite 12 până la 18 avioane de luptă la centrul de antrenament, a declarat ministrul Apărării, Kajsa Ollongren, la începutul acestei luni. Piloții ucraineni vor fi instruiți pentru pilotarea și întreținerea aeronavelor.

Rutte a vorbit, de asemenea, cu Zelenski despre furnizarea de vase către Ucraina pentru a ajuta la menținerea unei rute alternative pentru exporturile de cereale prin Marea Neagră. Rusia s-a retras din acordul de garantare a trecerii în siguranță a navelor, în iulie, și a țintit infrastructura vitală pentru exporturile de cereale.

„Țările de Jos vor continua să sprijine Ucraina în fața agresiunii continue a Rusiei, atât cât va fi necesar”, a spus Rutte. „Situația devastatoare din Israel și Gaza nu ne va distrage atenția de la Ucraina.”

https://nltimes.nl/2023/10/31/dutch-f-16s-heading-romania-train-ukrainian-pilots-mid-november

NL TIMES (Țările de Jos) – 31 octombrie