Numărul de refugiaţi ucraineni care intră în UE a revenit la nivelul dinaintea războiului

Numărul refugiaţilor care intră în Uniunea Europeană a revenit la nivelul dinaintea invaziei ruseşti şi tot mai multe persoane vor intra şi vor ieşi înainte de începerea şcolilor, a declarat luni comisarul european pentru afaceri interne.

De când Moscova a atacat Ucraina – vecină cu Rusia la est şi cu UE la vest – în februarie, mai mult de şase milioane de ucraineni au intrat în UE, a comunicat agenţia de monitorizare a graniţei Frontex, la finalul lunii iunie. Aproximativ 3,1 milioane dintre ei s-au întors deja acasă, a informat agenţia. „În ce priveşte fluxul de refugiaţi, situaţia este stabilă în prezent. Pentru trecerea între UE şi Ucraina, cifrele sunt la nivelul dinainte de război, dinainte de COVID, deci suntem înapoi la un nivel normal de treceri ale graniţelor”, a declarat comisarul european Ylva Johansson pentru reporteri.

În prezent, aproximativ acelaşi număr de persoane intră în UE şi revin în Ucraina, a declarat Johansson, la sosirea pentru o întâlnire cu ministrul de interne al UE, la Praga. „Cred că în următoarea lună multe persoane vor lua decizia dacă să se întoarcă acum sau dacă vor rămâne mai departe în altă parte”, a afirmat ea. Johansson a afirmat că Republica Cehă este ţara cu cel mai mare număr de refugiaţi ucraineni pe cap de locuitor, urmată de Polonia, Estonia, Lituania, Bulgaria şi Letonia./aionita/schelaru

REUTERS – 11 iulie