A fost lansat un plan naţional de măsuri pentru integrarea refugiaţilor ucraineni

Un plan naţional de măsuri pentru integrarea refugiaţilor ucraineni a fost lansat ieri, la Bucureşti. Planul prevede o serie de activităţi-cheie în domeniile educaţiei, sănătăţii, securităţii, pentru a permite celor care au fugit de război să devină independenţi într-un timp cât mai scurt.

Reporter: Planul conține măsuri pe termen mediu și lung în privința sprijinirii refugiaților din Ucraina care au ajuns în România. El are ca scop integrarea facilă a cetățenilor ucraineni în țara noastră și să îi ajute să dobândească independența personală, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă: Vine cu măsuri concrete de sprijin în domeniul educației, în domeniul sănătății, ocupării, locuirii, copiilor şi grupurilor vulnerabile, pentru care am alocat un buget atât din fonduri europene, cât și din fonduri publice.

Reporter: Consilierul de stat în cadrul cancelariei prim-ministrului, Mădălina Turza, a precizat că în perioada următoare va fi înființat și un număr unic, de unde cetățenii ucraineni pot afla diferite informații oficiale și sigure.

Mădălina Turza: În maxim o lună, vom avea operațional un număr unic scurt în care se va vorbi în limba ucraineană și se vor oferi informații și sprijin de la specialiștii din instituțiile de resort.

Reporter: Datele Ministerului Afacerilor Interne arată că din 18 martie și până în prezent, au fost emise aproape 50.000 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare./bcodreanu/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 27 iulie