Grevă a personalului de la sol al companiei Lufthansa

Personalul de la sol al companiei Lufthansa a intrat în grevă miercuri dimineaţa devreme, ceea ce a determinat anularea a peste 1.000 de zboruri și a contribuit la întreruperile de călătorii din timpul sezonului aglomerat de vară.

Sindicatul Verdi a organizat greva, care urmează să se desfășoare până joi la ora 6 dimineața, pe fondul unei cereri de creștere a salariilor cu 9,5% pentru aproximativ 20.000 de lucrători. Acţiunea a determinat compania Lufthansa să anuleze aproape toate zborurile de miercuri de la hub-urile sale din Frankfurt și München.

Grevele și lipsa de personal au forțat deja companiile aeriene, inclusiv Lufthansa, să anuleze mii de zboruri și au provocat cozi de ore întregi în marile aeroporturi, frustrând turiştii dornici să călătorească după blocajele instituite din cauza pandemiei de COVID-19. Luna trecută, Verdi a cerut o majorare a salariului cu 9,5%, sau cu cel puțin 350 de euro (368 de dolari) timp de 12 luni, pentru aproximativ 20.000 de lucrători despre care afirmă că sunt afectaţi de inflație și că au fost suprasolicitați din cauza lipsei de personal din aeroporturi.

Lufthansa a oferit o creștere de 150 de euro pe lună pentru restul acestui an și încă 100 de euro mai mult de la începutul lui 2023, plus o creștere de 2% de la jumătatea lui 2023, în funcție de rezultatele financiare ale companiei. Sindicatul Verdi a respins oferta, comunicând că este insuficientă pentru a compensa creșterea inflației, care a ajuns la 8,2% în luna iunie, în Germania. Verdi și Lufthansa au purtat până acum două runde de negocieri salariale. O a treia este programată pentru 3 și 4 august./opopescu/dsirbu

REUTERS – 27 iulie